Sięgnij po napoje roślinne – źródło wapnia i witamin
Płatna współpraca
Napoje roślinne to produkty, które zyskują popularność dzięki swoim licznym zaletom zdrowotnym i wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni. Są idealną alternatywą dla mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy, wegan czy tych, którzy po prostu chcą wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe. Dzięki ich różnorodnym rodzajom, smakom i właściwościom odżywczym, napoje roślinne sprawdzą się nie tylko w kawie, ale również w zupach, deserach czy koktajlach.
![Napoje roślinne są świetną alternatywą dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych lub muszą unikać laktozy](https://i.iplsc.com/000KLFF5ME38Y5RI-C322-F4.webp)
Dlaczego warto wybrać napoje roślinne?
Napoje roślinne, zwane potocznie mlekami roślinnymi, są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym wapń i witaminy. Ze względu na brak laktozy są idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją pokarmową. Warto również wspomnieć, że podobnie jak mleko, napoje roślinne również są źródłem wapnia, a także białka (sojowy), które wspierają kości i mięśni. Dodatkowo wzbogacone są o witaminy, Kokosowe od Inki zawiera witaminy D i B12, z kolei Owsiane - A, D, E, B2, B6 i B12. Składniki te są ważnymi elementami codziennej zdrowej diety.
Napoje stworzone dla kawoszy
Linia Inka Barista powinna zagościć w kuchni każdego miłośnika kaw mlecznych, który preferuje alternatywy roślinne. Produkty te doskonale się spieniają, co pozwala na stworzenie aksamitnej pianki - idealnej do kawy, także kawy zbożowej Inka. Dzięki nim można przygotować profesjonalne latte art we własnej kuchni. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto schłodzić napój przed spienianiem, a następnie podgrzać go do ok. 60°C.
Przepis na Inkę waniliową z napojem roślinnym
![Linia Inka Barista powinna zagościć w kuchni każdego miłośnika kaw mlecznych, który preferuje alternatywy](https://i.iplsc.com/000KLFF69TB6X5W4-C125-F4.webp)
Linia Inka Barista powinna zagościć w kuchni każdego miłośnika kaw mlecznych, który preferuje alternatywy roślinne /materiały promocyjne
Składniki:
- 200 ml napoju roślinnego od Inka Owsiane Barista
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka. Dodajemy je do garnka wraz z owsianym napojem roślinnym, kawą zbożową Inka i cukrem trzcinowym. Podgrzewamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, delikatnie mieszając. Gotowy napój przelewamy do ulubionego kubka. To idealny napój na zimowe poranki.
Napoje roślinne - więcej niż dodatek do kawy
Napoje roślinne od Inki sprawdzają się nie tylko jako dodatek do kawy - mają znacznie szersze zastosowanie kulinarne. Są idealne jako baza do zup, składnik deserów, ciast czy koktajli. Przedstawiamy kilka inspiracji.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 200 ml napoju roślinnego Inka Owsiane lub Migdałowe
- 1/2 dyni hokkaido
- 2 marchewki
- 2 bataty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
- Do podania: pestki dyni, tymianek, grzanki
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 30 minut, co jakiś czas je obracając. Po upieczeniu blendujemy je z wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy napój owsiany lub migdałowy od Inki, zwany również mlekiem roślinnym, gotujemy przez 5 minut. Zupę podajemy z pestkami dyni, grzankami i tymiankiem.
Zimowa owsianka
Składniki:
- 200 ml napoju Inka Owsiane
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- ½ owocu granatu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
- Garść orzechów
- Jabłko
- Syrop klonowy
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy napojem owsianym, zwanym dawniej mlekiem roślinnym, dodajemy kawę zbożową, masło, miód, żurawinę i sól. Od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut, aż płatki staną się miękkie. Odstawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami, orzechami i syropem klonowym.
Ciastka serduszka z Inką
![Jak przygotować ciastka serduszka z Inką?](https://i.iplsc.com/000KLFFABS46I3XH-C322-F4.webp)
Jak przygotować ciastka serduszka z Inką? /materiały promocyjne
Składniki:
- 100 g kawy zbożowej Inka Mleczna
- 330 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 150 g dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy razem z żółtkami do mąki. Zagniatamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 2-3 części i wałkujemy. Stolnicę podsypujemy nie mąką, a Inką Mleczną. Z ciasta wycinamy serduszka, a w połowie z nich - mniejsze serduszka w środku, by utworzyć "okienko". Pieczemy przez 12 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pełne serduszka smarujemy dżemem i przykrywamy ciastkiem z "okienkiem". Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smakowe napoje roślinne - gotowe do picia
Inka oferuje również napoje smakowe, takie jak waniliowe i kakaowe na bazie owsa w 0,5 l opakowaniach. Są one naturalnie słodkie, bez dodatku cukru, dzięki czemu łączą przyjemność smaku z korzyściami zdrowotnymi. To świetna propozycja dla tych, którzy lubią pić napoje solo.
Płatna współpraca