Sięgnij po napoje roślinne – źródło wapnia i witamin

Płatna współpraca

Napoje roślinne to produkty, które zyskują popularność dzięki swoim licznym zaletom zdrowotnym i wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni. Są idealną alternatywą dla mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy, wegan czy tych, którzy po prostu chcą wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe. Dzięki ich różnorodnym rodzajom, smakom i właściwościom odżywczym, napoje roślinne sprawdzą się nie tylko w kawie, ale również w zupach, deserach czy koktajlach.

Napoje roślinne są świetną alternatywą dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych lub muszą unikać laktozy
Napoje roślinne są świetną alternatywą dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych lub muszą unikać laktozymateriały promocyjne

Dlaczego warto wybrać napoje roślinne?

Napoje roślinne, zwane potocznie mlekami roślinnymi, są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym wapń i witaminy. Ze względu na brak laktozy są idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją pokarmową. Warto również wspomnieć, że podobnie jak mleko, napoje roślinne również są źródłem wapnia, a także białka (sojowy), które wspierają kości i mięśni. Dodatkowo wzbogacone są o witaminy, Kokosowe od Inki zawiera witaminy D i B12, z kolei Owsiane - A, D, E, B2, B6 i B12. Składniki te są ważnymi elementami codziennej zdrowej diety.

Oczywiście napoje roślinne są idealną alternatywą mleka dla wegan, gdyż nie zawierają żadnych składników odzwierzęcych. Do tego znajdują szerokie zastosowanie w kuchni - sprawdzą się zarówno przy tworzeniu deserów, obiadów, jak i rzecz jasna - kaw mlecznych.

Napoje stworzone dla kawoszy

Linia Inka Barista powinna zagościć w kuchni każdego miłośnika kaw mlecznych, który preferuje alternatywy roślinne. Produkty te doskonale się spieniają, co pozwala na stworzenie aksamitnej pianki - idealnej do kawy, także kawy zbożowej Inka. Dzięki nim można przygotować profesjonalne latte art we własnej kuchni. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto schłodzić napój przed spienianiem, a następnie podgrzać go do ok. 60°C.

Przepis na Inkę waniliową z napojem roślinnym

Linia Inka Barista powinna zagościć w kuchni każdego miłośnika kaw mlecznych, który preferuje alternatywy
Linia Inka Barista powinna zagościć w kuchni każdego miłośnika kaw mlecznych, który preferuje alternatywymateriały promocyjne

Linia Inka Barista powinna zagościć w kuchni każdego miłośnika kaw mlecznych, który preferuje alternatywy roślinne /materiały promocyjne

Składniki:

  • 200 ml napoju roślinnego od Inka Owsiane Barista
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka. Dodajemy je do garnka wraz z owsianym napojem roślinnym, kawą zbożową Inka i cukrem trzcinowym. Podgrzewamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, delikatnie mieszając. Gotowy napój przelewamy do ulubionego kubka. To idealny napój na zimowe poranki.

Napoje roślinne - więcej niż dodatek do kawy

Napoje roślinne od Inki sprawdzają się nie tylko jako dodatek do kawy - mają znacznie szersze zastosowanie kulinarne. Są idealne jako baza do zup, składnik deserów, ciast czy koktajli. Przedstawiamy kilka inspiracji.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 200 ml napoju roślinnego Inka Owsiane lub Migdałowe
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 2 marchewki
  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku
  • Do podania: pestki dyni, tymianek, grzanki

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 30 minut, co jakiś czas je obracając. Po upieczeniu blendujemy je z wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy napój owsiany lub migdałowy od Inki, zwany również mlekiem roślinnym, gotujemy przez 5 minut. Zupę podajemy z pestkami dyni, grzankami i tymiankiem.

Zimowa owsianka

Składniki:

  • 200 ml napoju Inka Owsiane
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • ½ owocu granatu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli
  • Garść orzechów
  • Jabłko
  • Syrop klonowy

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy napojem owsianym, zwanym dawniej mlekiem roślinnym, dodajemy kawę zbożową, masło, miód, żurawinę i sól. Od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut, aż płatki staną się miękkie. Odstawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami, orzechami i syropem klonowym.

Ciastka serduszka z Inką

Jak przygotować ciastka serduszka z Inką?
Jak przygotować ciastka serduszka z Inką?materiały promocyjne

Jak przygotować ciastka serduszka z Inką? /materiały promocyjne

Składniki:

  • 100 g kawy zbożowej Inka Mleczna
  • 330 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 150 g dżemu truskawkowego

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy razem z żółtkami do mąki. Zagniatamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 2-3 części i wałkujemy. Stolnicę podsypujemy nie mąką, a Inką Mleczną. Z ciasta wycinamy serduszka, a w połowie z nich - mniejsze serduszka w środku, by utworzyć "okienko". Pieczemy przez 12 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pełne serduszka smarujemy dżemem i przykrywamy ciastkiem z "okienkiem". Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Smakowe napoje roślinne - gotowe do picia

Inka oferuje również napoje smakowe, takie jak waniliowe i kakaowe na bazie owsa w 0,5 l opakowaniach. Są one naturalnie słodkie, bez dodatku cukru, dzięki czemu łączą przyjemność smaku z korzyściami zdrowotnymi. To świetna propozycja dla tych, którzy lubią pić napoje solo.

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?