Reklama

Reklama

Śmiertelnie niebezpieczne urządzenie? Używają go miliony Polaków

Mimo iż kuchenki gazowe są znacznie mniej popularne niż przed laty, nadal używają ich miliony Polaków. Wiadomo nie od dziś, że tego typu palniki bywają niebezpieczne – jak się okazuje również wtedy, gdy kuchenka jest wyłączona. Przerażające jest to, co na temat odkryli jeszcze amerykańscy naukowcy.

Kuchenki gazowe bardziej niebezpieczne niż sądzono

Badacze postanowili bliżej przyjrzeć się oddziaływaniu kuchenek gazowych na zdrowie człowieka. Zebrali oni próbki gazu z prawie 160 domów w różnych rejonach Kalifornii i określili, jakie rodzaje gazów emitują wyłączone kuchenki. 

Ku ich zdziwieniu, wszystkie próbki zawierały sporo niebezpiecznych zanieczyszczeń takich jak benzen, toluen, etylobenzen i ksylen. Ten ostatni znajduje się w składzie rozpuszczalników. Wszystkie te węglowodory są trujące dla człowieka, a nawet niewielka ich ilość negatywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.

Czytaj też: Indukcja a kuchenka gazowa: wady i zalety

Reklama

Kuchenka gazowa - źródło rakotwórczego benzenu

Benzen wydzielany przez gazowe palniki jest silnie rakotwórczy. Udowodniono, że jego wdychanie może przyczynić się do rozwoju chorób krwi, białaczki  i innych nowotworów.

Naukowcy alarmują - obecność kuchenki gazowej w domu jest równoznaczne z wytwarzaniem stężenia benzenu porównywalnego z biernym paleniem. Ta szkodliwa substancja jest wdychana nie tylko podczas gotowania, ale również, gdy palniki "nie pracują".

Jeden z amerykańskich naukowców - Eric Lebel, podczas przeprowadzanego badania dostrzegł, że benzen można wykryć w domach czy mieszkaniach bez względu na to od jakiego pochodzi dostawcy lub jakiej marki jest kuchenka gazowa będąca w użytku.

Współautor doświadczenia, znany naukowiec - Drew Michanowicz, postanowił przeprowadzić podobne badanie w gospodarstwach domowych w Bostonie. Jego przypuszczenia tylko się potwierdziły, a wyniki badań okazały się być równie niepokojące.

Zobacz także: Zabójcza substancja w kabinie twojego auta! Jak jest naprawdę?

Tlenek azotu niebezpieczny dla człowieka

Tematem kuchenek gazowych kanadyjscy naukowcy zainteresowali się już kilka lat temu - a mianowicie w roku 2018. Odkryli coś, co skłoniło wielu posiadaczy kuchenek gazowych do pozbycia się tego urządzenia z domu. Chodzi o obecność wysokiego stężenia tlenku azotu podczas gotowania na gazie. 

Związek ten ma z kolei silnie toksyczne działanie na ludzki organizm, znacznie zmniejsza odporność, działa drażniąca na oczy i drogi oddechowe.  W konsekwencji używanie kuchenek gazowych może doprowadzić na przestrzeni czasu do astmy.

Czytaj również: Analiza: Polska truje powietrze na potęgę

Tlenek azotu niszczy również środowisko - związek ten jest odpowiedzialny za substancje rakotwórcze w glebie. Naukowcy z Kalifornii dowiedli ponadto, że tylko w ciągu jednego kuchenki gazowe dostarczyły do atmosfery aż 2,4 mln ton dwutlenku węgla. Ten wynik równa się z ilością gazów cieplarnianych, wyprodukowanych przez pół miliona samochodów.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchenka gazowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy