Reklama

Reklama

Sposób na pęknięty biszkopt

Może się zdarzyć, że biszkopt pęknie z wierzchu. Wtedy wystarczy oprószyć go kakao lub cukrem pudrem.

Można też roladę pokroić w grubsze kawałki i udekorować bitą śmietaną – goście na pewno nie zauważą naszej kulinarnej wpadki.

Usztywnić śmietanę

Reklama

Ciasto delikatnie rolujemy, póki jest gorące. Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto całkowicie przestygnie.

To szczególnie istotne, jeśli w charakterze kremu występuje bita śmietana – pod wypływem ciepła mogłaby się rozpuścić. Ale i tak – dla pewności – dobrze jest usztywnić śmietanę żelatyną.

Studzenie w rolce

Biszkopt na roladę studzimy w formie zrolowanej – zimny blat ciasta połamałby się w trakcie zwijania. Podczas studzenia ciasta mamy czas na przygotowanie kremu do rolady.

Truskawkowe „oczko”

Aby otrzymać efektowne „oczko” w roladzie, wystudzone ciasto smarujemy masą, zostawiając cienki pasek na krawędzi blatu.

Układamy na nim słupek z twardej marmolady (galaretki) i to ona, po zrolowaniu ciasta, utworzy „oczko”. W sezonie zamiast marmolady można wykorzystać truskawki (jędrne).


Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje