Sposób na pęknięty biszkopt
Może się zdarzyć, że biszkopt pęknie z wierzchu. Wtedy wystarczy oprószyć go kakao lub cukrem pudrem.
Można też roladę pokroić w grubsze kawałki i udekorować bitą śmietaną – goście na pewno nie zauważą naszej kulinarnej wpadki.
Usztywnić śmietanę
Ciasto delikatnie rolujemy, póki jest gorące. Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto całkowicie przestygnie.
To szczególnie istotne, jeśli w charakterze kremu występuje bita śmietana – pod wypływem ciepła mogłaby się rozpuścić. Ale i tak – dla pewności – dobrze jest usztywnić śmietanę żelatyną.
Studzenie w rolce
Biszkopt na roladę studzimy w formie zrolowanej – zimny blat ciasta połamałby się w trakcie zwijania. Podczas studzenia ciasta mamy czas na przygotowanie kremu do rolady.
Truskawkowe „oczko”
Aby otrzymać efektowne „oczko” w roladzie, wystudzone ciasto smarujemy masą, zostawiając cienki pasek na krawędzi blatu.
Układamy na nim słupek z twardej marmolady (galaretki) i to ona, po zrolowaniu ciasta, utworzy „oczko”. W sezonie zamiast marmolady można wykorzystać truskawki (jędrne).