Styczniowy wysiew warzyw – jakie gatunki już wolno, a które lepiej zostawić na później?
Zmieniający się klimat sprawia, że w styczniu coraz częściej zamiast wszechobecnego śniegu, obserwujemy dodatnie temperatury na termometrach oraz pojawienie się pierwszych liści na drzewach. Nie warto jednak dać się zwieść pozornie ciepłym dniom. Pośpieszny wysiew warzyw, zamiast sukcesem, może szybko zakończyć się fiaskiem. Upewnij się, które warzywa można bezpiecznie zasiać już w styczniu, a z którymi lepiej się wstrzymać.
Spis treści:
Styczniowy siew warzyw
Zima to trudny okres dla wielbicieli świeżych owoców i warzyw. Choć sklepy przez cały rok oferują dostęp do wielu gatunków, najczęściej są to okazy sprowadzane z krajów egzotycznych. Nie dziwi więc chęć rozpoczęcia domowej uprawy. Początek stycznia to dobry moment na wysiewanie do skrzynek cebuli i pietruszki. Dzięki odpowiednim warunkom świeżą zieleniną będziemy cieszyć się już po upływie kilku tygodni.
Koniec miesiąca to czas wysiewania szpinaku. Co ciekawe, roślina nie nadaje się do uprawy w lecie. Do rozpoczęcia kiełkowania potrzebuje temperatury 2-3 st. C. Ważne, by ustrzec ją przed wahaniem temperatur. Źle znosi zarówno przymrozki, jak i nadmierne ciepło. Jeśli posiadamy przydomowe szklarnie, postarajmy się nie przesadzić z ogrzewaniem. Po upływie ok. 45-50 dni od wysiewu, czyli mniej więcej w połowie marca, szpinakowe plony będą gotowe do zbioru.
Styczeń to dobry moment na wysiew rzodkiewki. W tym celu możemy wykorzystać szklarnię lub tunel. Na pierwsze efekty trzeba będzie jednak nieco poczekać. Na ogół zobaczymy je po 5-7 tygodniach. Rzodkiewkę z powodzeniem posadzimy wraz ze szpinakiem, gdyż oba warzywa preferują chłód.
Już w pierwszych dniach nowego roku wysiejemy także nasiona papryki, ogórków oraz pomidorów. Warzywa te wymagają jednak dość sporej temperatury, dlatego warto rozważyć wybór odrębnej szklarni. To odpowiedni moment na rozplanowanie wysiewu przeznaczonych na rozsadę nasion selera i pora, a także karczocha oraz wczesnych odmian sałaty i kapusty.
Wysiew przed wsadzeniem do gruntu - kiedy zacząć?
Zanim posadzimy do gruntu rośliny, musimy zadbać o odpowiednie pozyskanie rozsadów. Co kryje się pod tym pojęciem? To nic innego jak sadzonki z nasion. Najczęściej do ich przygotowania wystarczy parapet w domu lub mieszkaniu, a także ogrzewany garaż ze stałym dostępem do światła. Warto pamiętać, że dla poszczególnych gatunków czas ich wzrostu będzie zróżnicowany. Na ogół wynosi on około:
- 4-5 tygodni dla ogórków,
- 5-6 tygodni dla sałaty,
- 6-8 tygodni dla kapustnych,
- 10-11 tygodni dla pomidorów,
- 10-12 tygodni dla selera.
Rośliny w styczniu - o tym pamiętaj przed wysiewem
Jeśli chcemy, by styczniowy wysiew nasion udał się jak najlepiej, dobrze jest przestrzegać kilku podstawowych zasad. Głównym problemem upraw w tym miesiącu jest niedobór światła w szklarniach oraz inspektach. Niektóre rośliny nie potrzebuję go zbyt wiele, jednak dla większości będzie niezbędny do prawidłowego wzrostu.
By odpowiednio zadbać o doświetlenie kiełkujących oraz młodych roślinek, warto ustawić doniczki na parapetach oraz w pobliżu naturalnych źródeł światła. Przydadzą się także specjalne lampy typu LED Grow, które mają zdolność emitowania strumienia światła o określonej barwie. Tym samym symulują światło dzienne.
Odmienne gatunki roślin mają specyficzne upodobania co do warunków termicznych. Kwiaty będą najlepiej wzrastały w temperaturze ok. 20 st. C, ale rzodkiewka i szpinak w niej nie przetrwają. Pamiętajmy o dostosowaniu temperatury przechowywania do potrzeb każdej z roślin.
Bez odpowiednio dobranego podłoża żadna roślina nie ma szans dobrze się rozwinąć. Tylko właściwa gleba pozwoli im czerpać składniki odżywcze. W tym celu wybierzmy ziemię dedykowaną do uprawianego gatunku lub zaopatrzmy się w uniwersalną dobrej jakości. W sklepach ogrodniczych szukajmy takiej, która nie będzie zbyt kwaśna. Lepiej sprawdzi się mieszanka o odczynie obojętnym.
Warzywa na rozsady i do gruntu - terminy
Styczeń upływa przede wszystkim na wysiewie nasion na kiełki, m.in. fasolek rzodkiewki, brokułu, groszku, słonecznika oraz buraków. W lutym do słoiczka z wodą wsadzimy cebulę na szczypiorek, a do doniczki posadzimy pietruszkę na natkę. Domowy parapet posłuży za miejsce na rozsady kalafiora, sałaty oraz kapusty.
W marcu zwracamy uwagę na pomidory, paprykę, oraz rozsady kapusty. Jeśli pogoda sprzyja, pod koniec miesiąca wsadzimy do gruntu marchew, rzodkiewkę, botwinkę, cebulę oraz czosnek. Kwiecień to czas wysiewu bobu, brukselki, kalafiora, fasolki szparagowej czy buraków ćwikłowych.
Na maj przypada sadzenie buraków oraz wysiew do gruntu marchwi, szpinaku i buraka. Z powodzeniem możemy przesadzić wcześniejsze rozsady ogórków, papryki, selera, kalafiora oraz sałaty. Czerwiec poświęcamy późniejszym odmianom szpinaku, marchwi, rzodkiewki i buraczków.
Pierwsze zadania na luty
Termin wysiewu poszczególnych warzyw dobrze jest dostosować do kalendarza ogrodniczego oraz porad producenta. Wiąże się to przede wszystkim z tym, że na rynku bez problemu znajdziemy odmiany wczesne, średnio wczesne, średnie, a nawet późne. Preferowany czas wysiewu jest silnie związany z tym, czy nasionko lub sadzonka trafią do szklarni, czy już bezpośrednio do gruntu.
W lutym rozpoczynamy przygotowanie własnych rozsadów warzyw. Doświadczeni ogrodnicy radzą, by miesiąc ten poświęcić głównie:
- porowi,
- selerowi,
- sałacie,
- kalarepie,
- kalafiorowi,
- kapuście.
Druga połowa miesiąca powinna należeć do pomidorów i papryki. Warto mieć na uwadze, by ok. połowy kwietnia umieścić je w nieogrzewanej szklarni. W tym okresie posiejemy także rzeżuchę.
Sprawdź również: