Sześć trików pomoże ograniczyć wyrzucanie jedzenia

​W rok w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe - wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?

Zaplanuj z wyprzedzeniem kilka posiłków i kup potrzebne składniki
Zaplanuj z wyprzedzeniem kilka posiłków i kup potrzebne składniki123RF/PICSEL

Kupuj z głową

Zaplanuj z wyprzedzeniem kilka posiłków. Zrób listę składników, których będziesz potrzebować do ich przyrządzenia, aby zapobiec zakupom niepotrzebnych produktów. Trzymaj się swojej listy zakupów. Staraj się unikać przechowywania jedzenia, które potem może się zmarnować.

Wykorzystuj te produkty, które zostały kupione jako pierwsze

Przechowuj żywność tak, aby była widoczna. Staraj się, by w lodówce zawsze panował porządek. Układaj produkty w taki sposób, aby na wierzchu znajdowała się żywność z najkrótszą datą przydatności do spożycia.

Nakładaj na talerz taką porcję żywności, jaką jesteś w stanie zjeść

Będąc głodnymi często nakładamy na talerz zbyt duże porcje jedzenia. Wówczas część dania niestety zostaje wyrzucone do kosza.

Pokochaj jedzenie resztek

Łatwo rozmrozić pozostałości po wcześniej ugotowanych posiłkach i użyć ich do przygotowania pysznego lunchu lub obiadu. Dodatkowo w ten sposób zaoszczędzisz pieniądze. Ponadto rób mniejsze porcje. Gdy jesteś w restauracji, a wiesz, że nie zjesz całego dania, zapytaj  kelnera czy może zapakować posiłek na wynos.

Miksuj, marynuj lub wekuj

Z nadwyżki warzyw rób zupy. Jeśli zostały Ci owoce przygotuj z nich pyszne, zdrowe i pożywne wyciskane soki lub koktajle. Możesz także zrobić smaczne dżemy lub konfitury, które idealnie sprawdzą się późną jesienią lub zimą.

Kupuj produkty, które nie wyglądają idealnie

Duża część jedzenia jest wyrzucana, ponieważ nie wygląda atrakcyjnie. Jednak bardzo często produkty te nadal są smaczne, a przy tym zawierają swoje wartości odżywcze. Kilka brązowych plamek na bananie pokazuje, że owoc jest słodki i dojrzały. Przed dokonaniem zakupu obejrzyj dokładnie dany artykuł spożywczy. Być może fakt, że jest idealnie dojrzały sprawi, ze przygotowana z niego potrawa zyska bogatszy smak.

Wypowiedź: Dominika Kosman, rzecznik prasowy Electrolux.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas