Szkodniki w kuchni – jak je rozpoznać?

Szkodniki spożywcze są problemem w wielu domach. Mogą nie tylko wystraszyć i skutecznie uprzykrzyć życie, ale też przenieść groźne infekcje i zanieczyścić jedzenie. Warto wiedzieć, jak im zapobiegać oraz co robić, gdy już się pojawiły.

article cover

Szkodniki w kuchni – jak je rozpoznać?

Do umytych szuflad i szafek kuchennych dodatkowo można też włożyć odstraszające rośliny, wsypane do woreczków – suszoną lawendę, goździki, anyż, wanilię, miętę, liście laurowe. Zabezpieczą one przez pojawieniem się szkodników, a  dodatkowo będą również pełniły funkcję saszetek zapachowych. Sprawdzą się też gotowe pułapki feromonowe.
Gdy już wiesz, że motyle, chrząszcze czy roztocze zamieszkały w twojej kuchni, wyrzuć wszystkie produkty, w których mogą mieszkać. Następnie wymyj dokładnie wszystkie szafki, gdzie przechowywana jest żywność – najlepiej myjką parową. Warto też odkurzyć zakażoną przestrzeń.
Aby uniknąć powrotu szkodników, suche, sypkie produkty najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Każda szparka w opakowaniu kaszy, cukru czy mąki to łakomy kąsek dla owadów.
Aby upewnić się, że w żadnym zakamarku nie pozostały larwy, zastosuj znaną i sprawdzoną metodę dezynfekującą. Do szafek należy wstawić naczynie z gorącym, parującym roztworem wody z octem, zamknąć je i czekać, aż ciecz wystygnie. Zabieg ten można powtórzyć kilkukrotnie.
+9
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas