Sztuka lepienia pierogów

Jak prawidłowo przygotować pierogi na wigilijny wieczór?

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Idealne ciasto

By ciasto na pierogi było miękkie i elastyczne, warto dodać do niego 1-2 łyżki oliwy. Potem wyrobione ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw na ok. 15 minut. Dzięki temu mąka spęcznieje i gotowe pierogi nie będą się rozpadać!

Dobrze sklejone

Sklejając pierogi, brzegi ciasta zwilż wodą albo posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Uważaj, b y pomiędzy brzegi ciasta nie dostał się farsz, inaczej pierogi mogą rozpaść się podczas gotowania.

Ładne brzegi 

Najłatwiej pierogi posklejasz palcami. Wystarczy, że krążki złożysz na pół i mocno dociśniesz ciasto wokół farszu. Równie łatwo możesz skleić brzegi pierogów, dociskając je końcówką widelca. Nie należy jednak dociskać zbyt mocno, aby nie podziurawić ciasta. Ładny brzeg możesz uzyskać, wycinając pierożki radełkiem. Ciasto pierogowe rozwałkuj na dwa placki. Na jednym rzędami i w równych odstępach ułóż kuleczki farszu. Przykryj drugim płatem ciasta. Mocno dociśnij przestrzenie pomiędzy porcjami nadzienia. Radełkiem wytnij kwadratowe pierożki.

Mrożenie na zapas

Surowe pierogi rozłóż na tackach, tak by się nie stykały, i wstaw do zamrażarki na 1–2 godziny. Potem przełóż je do foliowych woreczków i szczelnie zamknij. Ponownie włóż do zamrażarki. W ten sam sposób możesz zamrozić pierogi ugotowane. Pamiętaj tylko, by do gotującej się wody dodać 1–2 łyżki oleju – pierogi nie będą się sklejać.

Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas