Tego nigdy nie wrzucaj do kompostownika. Nawóz ulegnie skażeniu
Zalet kompostowania nie brakuje. To świetny sposób na zużycie odpadków, które powstają każdego dnia w naszych domach i ogrodach. Do tego pozwala na stworzenie nawozu we własnym zakresie i właściwie za darmo. To ekologiczny sposób na użyźnianie gleby, która jest podstawą w uprawie roślin ozdobnych i użytkowych. Choć kompostowanie jest coraz powszechniejsze, nadal nie brakuje ogrodniczych błędów w tej dziedzinie. Wyjaśniamy, czego nie dawać do kompostu.
Spis treści:
Kompostownik przydomowy — dlaczego warto?
Zapaleni ogrodnicy, mający odrobinę wolnej przestrzeni na działce, coraz częściej decydują się na założenie kompostownika. To właśnie w nim mogą wylądować odpady roślinne, których nie brakuje po wykonaniu prac porządkowych na działce i przyrządzaniu codziennych posiłków.
Kompost to ekologiczny nawóz, który nie stwarza ryzyka przenawożenia i ingerencji w środowisko naturalne syntetycznymi preparatami. Spulchnia glebę i sprawia, że jest ona bardziej zasobna w próchnicę. Na tym podłożu rośliny rosną zdrowo i bujnie, ponieważ składniki pokarmowe są uwalniane stopniowo przez długi czas. Kompost sprzyja również utrzymaniu optymalnej wilgoci w glebie. Jednak, by tak się stało, trzeba pamiętać o najważniejszych zasadach kompostowania. Czego nie można wrzucać do kompostownika?
Resztki pochodzenia zwierzęcego nie nadają się do kompostowania
Mowa o kościach, chrząstkach, resztkach mięsa czy tłuszczu, które często odrzucamy podczas gotowania. Dlaczego należą do produktów, które nie powinny znaleźć się w kompostowniku? Doprowadzają one do wytwarzania szkodliwych drobnoustrojów, które sprawiają, że ekologiczny nawóz nie nadaje się do użytku. Mogą również przyciągać do ogrodu szkodniki, zwłaszcza trudne do odstraszenia szczury. Wystrzegaj się również dorzucania do kompostu jajek — nadają się wyłącznie skorupki.
Roślinne odpadki na cenzurowanym
Przyjrzeć się trzeba również odpadkom roślinnym. Ogólna zasada wskazuje, że obierki z warzyw są świetnym dodatkiem do kompostu. Nie mogą być one jednak wcześniej gotowane w towarzystwie mięsa, jako element bulionu do zupy czy jakimkolwiek innym daniu.
Uważać trzeba również na skórki owoców cytrusowych. Egzotyczne okazy zawierają dużą ilość środków chemicznych, które sprawiają, że bez szwanku przetrwają one transport oraz pobyt w sklepie do momentu, aż dotrą do naszych kuchni. Jeśli zależy ci na włączeniu ich do kompostu, wcześniej owocowe skórki wymocz we wrzątku z dodatkiem sody oczyszczonej. Inaczej proces kompostowania zostanie znacznie wydłużony poprzez zahamowanie rozwoju pożytecznych mikroorganizmów.
Rośliny zaatakowane przez szkodniki i choroby
Dbasz o swój ogród i zawsze starasz się w porę reagować, gdy zauważysz, że jakaś roślina została dotknięta chorobą albo intruzami? Usuwasz fragmenty, których nie da się już uratować i co dalej? Pod żadnym pozorem nie włączaj ich do kompostu.
Zarodniki grzybów czy jaja szkodników mogą bez problemu przetrwać w takich warunkach. Zasilając glebę zainfekowanym kompostem, z góry narażasz swoje uprawy na problemy już od samego momentu posadzenia czy nawożenia. Jedynym dopuszczalnym sposobem pozbycia się problematycznych resztek jest ich segregowanie i umieszczenie w pojemnikach na odpady zielone.
Czy chwasty można dodać do kompostu?
Chwasty, które bez problemu rozrastają się na naszym terenie, mogą być dobroczynnym dodatkiem do kompostu z racji wysokiej zawartości składników mineralnych. Wśród pożytecznych pod tym względem gatunków królują perz i pokrzywa. Jednak, by działały korzystnie na kompost, trzeba przestrzegać ważnej zasady.
Do kompostownika nie można dodawać chwastów, które zdążyły już wytworzyć nasiona. Warunki panujące w kompostowniku będą sprzyjać ich kiełkowaniu. Nie należy również stosować chwastów wieloletnich, które są w stanie odradzać się z korzeni. Rozsypanie kompostu z ich udziałem doprowadzi do opanowania przez niepożądane rośliny całego ogrodu. Co zrobić, by wykorzystać ich potencjał? Zanim dorzucisz chwasty do kompostownika, porządnie wysusz je na słońcu. Użyjesz ich, gdy korzenie staną się kruche i łamliwe.
Zwracaj uwagę na szczegóły
Czasem mamy do czynienia z materiałami organicznymi, które przez jeden detal znikają z listy produktów, które można dodać do kompostu. Chodzi o udział chemikaliów, które nie przysłużą się przyszłemu nawozowi.
Na co szczególnie uważać? Do kompostowania nie nadaje się malowane i impregnowane drewno, zadrukowany papier (np. gazety), tektura powlekana (przykładem jest tu karton po soku). Odpada również popiół, w którym znajdują się resztki podpałki do grilla.
Polecamy: