Ten "nektar bogów" to witaminowa bomba zdrowia. Idealny dla osób po 50-tce

Szklanka soku z moreli to dawka cennych witamin oraz minerałów, po który regularnie powinni sięgać seniorzy
Szklanka soku z moreli to dawka cennych witamin oraz minerałów, po który regularnie powinni sięgać seniorzy123RF/PICSEL

Sok z moreli - właściwości

  • dodaje energii i witalności
  • spowalnia procesy starzenia organizmu
  • wzmacnia odporność - jest bogactwem witaminy C
  • dzięki obecności witaminy A poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
  • przyspiesza regenerację naskórka i reguluje produkcję sebum - za sprawą beta-karotenu
  • jest źródłem antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób serca i chronią przed wolnymi rodnikami
  • picie soku z moreli zmniejsza także stres antyoksydacyjny, prowadzący m.in. do otyłości - dzięki obecności flawonoidów

Sok z moreli - kto powinien pić?

Sok z moreli ma wysoki indeks glikemiczny, tak więc nie zaleca się pić go osobom chorującym na cukrzycę
Sok z moreli ma wysoki indeks glikemiczny, tak więc nie zaleca się pić go osobom chorującym na cukrzycę 123RF/PICSEL

Sok z moreli - czy można pić go do woli?

Morele to bardzo wartościowe owoce. Sok z nich tłoczony nazywa się "nektarem bogów"
Morele to bardzo wartościowe owoce. Sok z nich tłoczony nazywa się "nektarem bogów"123RF/PICSEL

Sok z moreli - przepis

Składniki

  • 2 kg dojrzałych moreli
  • Opcjonalnie cukier lub jego zamiennik (np. erytrytol, ksylitol)
  1. Morele umyj, pokrój je na połówki, usuń pestki.
  2. Przełóż owoce do garnka - najlepiej stalowego.
  3. Zalej morele wodą tak, aby owoce zostały przykryte.  
  4. Postaw na kuchence i ustaw palnik na dużą moc.
  5. Podczas gotowania moreli będzie wytwarzać się piana, którą należy regularnie usuwać.  
  6. Owoce należy gotować do miękkości, do momentu gdy zaczną się rozpadać.
  7. Odstaw garnek z kuchenki i poczekaj, aż zawartość trochę ostygnie.
  8. Następnie przecedź sok przez durszlak.
  9. Pozostałe resztki przetrzyj jeszcze przez sitko o drobnych oczkach.
  10. Purée, które powstało, połącz z sokiem, zamieszaj i znów podgrzewaj. Na tym etapie możesz dodatkowo dosłodzić.
  11. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut, usuwając pianę.
  12. Powstały sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, zakręć i zapasteryzuj.
"Na zdrowie": MorelePOLSAT GOInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?