Ten "nektar bogów" to witaminowa bomba zdrowia. Idealny dla osób po 50-tce
Sok z moreli to wyjątkowo smaczny i zdrowy napój. Jest gęsty, treściwy, a przy tym świetnie gasi pragnienie. Dlaczego jeszcze warto pić sok tłoczony z małych, pomarańczowych owoców i komu najbardziej poleca się jego spożywanie?
Spis treści:
Sok z moreli - właściwości
Sok z moreli to niewątpliwie jeden z najbardziej wartościowych napojów pozyskiwanych z owoców. Jest nie tylko smaczny, ale również odżywczy. Z uwagi na ilość cennych składników oraz piękną, nasyconą barwę, nazywany jest "nektarem bogów". Ceniony jest z uwagi na wiele prozdrowotnych właściwości
- dodaje energii i witalności
- spowalnia procesy starzenia organizmu
- wzmacnia odporność - jest bogactwem witaminy C
- dzięki obecności witaminy A poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
- przyspiesza regenerację naskórka i reguluje produkcję sebum - za sprawą beta-karotenu
- jest źródłem antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób serca i chronią przed wolnymi rodnikami
- picie soku z moreli zmniejsza także stres antyoksydacyjny, prowadzący m.in. do otyłości - dzięki obecności flawonoidów
Sok z moreli - kto powinien pić?
Sok z moreli z uwagi na bogactwo potasu oraz fosforu wpiera również pracę mózgu. Jego regularnie picie wspiera prawidłowe ciśnienie krwi, obniża poziom stresu i wpływa na lepszą koncentrację. Dlatego też eksperci ds. żywienia polecają ten napój przede wszystkim w diecie seniorów.
Sok z moreli - czy można pić go do woli?
Z sokiem z moreli jak i samymi owocami nie powinno się przesadzać. Zbyt duża ilość spożyta jednorazowo może bowiem wywołać biegunkę. Najlepiej jeść dziennie nie więcej niż 4-5 sztuk. Ponadto morele, mimo że bardzo zdrowe, są dość kaloryczne - w 100 g znajduje się około 49 kcal i 11 g cukru. Ponadto świeże morele posiadają wysoki indeks glikemiczny (57) i nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Sok z moreli - z uwagi na to, że jest dość gęsty i skoncentrowany, najlepiej przed wypiciem rozcieńczać z wodą. Dzięki temu będzie można spożywać go więcej.
Zobacz też: Morele: Dlaczego warto po nie sięgać?
Sok z moreli - przepis
Sezon na morele trwa w Polsce krótko, zazwyczaj są one łatwo dostępne w sprzedaży w lipcu oraz sierpniu. Warto więc w pełni wykorzystać ten czas, jedząc owoce lub też samodzielnie przygotowując z nich sok.
Oto co będzie potrzebne:
Sposób przygotowania:
- Morele umyj, pokrój je na połówki, usuń pestki.
- Przełóż owoce do garnka - najlepiej stalowego.
- Zalej morele wodą tak, aby owoce zostały przykryte.
- Postaw na kuchence i ustaw palnik na dużą moc.
- Podczas gotowania moreli będzie wytwarzać się piana, którą należy regularnie usuwać.
- Owoce należy gotować do miękkości, do momentu gdy zaczną się rozpadać.
- Odstaw garnek z kuchenki i poczekaj, aż zawartość trochę ostygnie.
- Następnie przecedź sok przez durszlak.
- Pozostałe resztki przetrzyj jeszcze przez sitko o drobnych oczkach.
- Purée, które powstało, połącz z sokiem, zamieszaj i znów podgrzewaj. Na tym etapie możesz dodatkowo dosłodzić.
- Całość gotuj jeszcze przez 5 minut, usuwając pianę.
- Powstały sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, zakręć i zapasteryzuj.