Reklama

Ten "nektar bogów" to witaminowa bomba zdrowia. Idealny dla osób po 50-tce

Sok z moreli to wyjątkowo smaczny i zdrowy napój. Jest gęsty, treściwy, a przy tym świetnie gasi pragnienie. Dlaczego jeszcze warto pić sok tłoczony z małych, pomarańczowych owoców i komu najbardziej poleca się jego spożywanie?

Sok z moreli - właściwości

Sok z moreli to niewątpliwie jeden z najbardziej wartościowych napojów pozyskiwanych z owoców. Jest nie tylko smaczny, ale również odżywczy. Z uwagi na ilość cennych składników oraz piękną, nasyconą barwę, nazywany jest "nektarem bogów". Ceniony jest z uwagi na wiele prozdrowotnych właściwości

Reklama

  • dodaje energii i witalności
  • spowalnia procesy starzenia organizmu
  • wzmacnia odporność - jest bogactwem witaminy C
  • dzięki obecności witaminy A poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
  • przyspiesza regenerację naskórka i reguluje produkcję sebum - za sprawą beta-karotenu
  • jest źródłem antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób serca i chronią przed wolnymi rodnikami
  • picie soku z moreli zmniejsza także stres antyoksydacyjny, prowadzący m.in. do otyłości - dzięki obecności flawonoidów

Sok z moreli - kto powinien pić?

Sok z moreli z uwagi na bogactwo potasu oraz fosforu wpiera również pracę mózgu. Jego regularnie picie wspiera prawidłowe ciśnienie krwi, obniża poziom stresu i wpływa na lepszą koncentrację. Dlatego też eksperci ds. żywienia polecają ten napój przede wszystkim w diecie seniorów. 

Czytaj również: Ustalono, kto nie powinien pić soków owocowych. Nasilają przykre objawy

Sok z moreli - czy można pić go do woli?

Z sokiem z moreli jak i samymi owocami nie powinno się przesadzać. Zbyt duża ilość spożyta jednorazowo może bowiem wywołać biegunkę. Najlepiej jeść dziennie nie więcej niż 4-5 sztuk. Ponadto morele, mimo że bardzo zdrowe, są dość kaloryczne - w 100 g znajduje się około 49 kcal i 11 g cukru. Ponadto świeże morele posiadają wysoki indeks glikemiczny (57) i nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Sok z moreli - z uwagi na to, że jest dość gęsty i skoncentrowany, najlepiej przed wypiciem rozcieńczać z wodą. Dzięki temu będzie można spożywać go więcej. 

Zobacz też: Morele: Dlaczego warto po nie sięgać?

Sok z moreli - przepis

Sezon na morele trwa w Polsce krótko, zazwyczaj są one łatwo dostępne w sprzedaży w lipcu oraz sierpniu. Warto więc w pełni wykorzystać ten czas, jedząc owoce lub też samodzielnie przygotowując z nich sok.

Oto co będzie potrzebne:

Składniki

  • 2 kg dojrzałych moreli
  • Opcjonalnie cukier lub jego zamiennik (np. erytrytol, ksylitol)

Sposób przygotowania: 

  1. Morele umyj, pokrój je na połówki, usuń pestki.
  2. Przełóż owoce do garnka - najlepiej stalowego.
  3. Zalej morele wodą tak, aby owoce zostały przykryte.  
  4. Postaw na kuchence i ustaw palnik na dużą moc.
  5. Podczas gotowania moreli będzie wytwarzać się piana, którą należy regularnie usuwać.  
  6. Owoce należy gotować do miękkości, do momentu gdy zaczną się rozpadać.
  7. Odstaw garnek z kuchenki i poczekaj, aż zawartość trochę ostygnie.
  8. Następnie przecedź sok przez durszlak.
  9. Pozostałe resztki przetrzyj jeszcze przez sitko o drobnych oczkach.
  10. Purée, które powstało, połącz z sokiem, zamieszaj i znów podgrzewaj. Na tym etapie możesz dodatkowo dosłodzić.
  11. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut, usuwając pianę.
  12. Powstały sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, zakręć i zapasteryzuj.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: morele

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy