To częsty błąd. Kawa gorzej smakuje

Zwietrzała kawa nigdy nie smakuje dobrze
Zwietrzała kawa nigdy nie smakuje dobrze123RF/PICSEL

(Nie)smaczny trik

Kawowe triki

Zwietrzała kawa odzyska aromat, jeśli do jej opakowania trafi kostka czekolady. Należy opakowanie zamknąć szczelnie i poczekać dwa-trzy dni,.
Zwietrzała kawa odzyska aromat, jeśli do jej opakowania trafi kostka czekolady. Należy opakowanie zamknąć szczelnie i poczekać dwa-trzy dni,.123RF/PICSEL
Laska cynamonu, uprzednio rozdrobniona i zmielona razem z ziarnami kawy, nada napojowi wyjątkowy aromat. Zdaniem baristów, efekt będzie dużo lepszy, niż wtedy, gdy w tym samym celu zostanie wykorzystany sproszkowany cynamon.
Laska cynamonu, uprzednio rozdrobniona i zmielona razem z ziarnami kawy, nada napojowi wyjątkowy aromat. Zdaniem baristów, efekt będzie dużo lepszy, niż wtedy, gdy w tym samym celu zostanie wykorzystany sproszkowany cynamon.123RF/PICSEL
Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody.
Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody. 123RF/PICSEL
Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.
Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.
Jeśli kawa wydaje się zbyt gorzka nie trzeba jej wcale dosładzać, zamiast tego warto warto dodać do niej... szczyptę soli. Zawarte w tej przyprawie jony sodu skutecznie wyeliminują posmak kawowej goryczki. Dodatkowo, tak uzupełniony napój zadziała na organizm jeszcze bardziej pobudzająco.
Jeśli kawa wydaje się zbyt gorzka nie trzeba jej wcale dosładzać, zamiast tego warto warto dodać do niej... szczyptę soli. Zawarte w tej przyprawie jony sodu skutecznie wyeliminują posmak kawowej goryczki. Dodatkowo, tak uzupełniony napój zadziała na organizm jeszcze bardziej pobudzająco.123RF/PICSEL
Zdaniem koneserów, mieloną kawę, która okazała się za słaba, może uratować dodatek łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Z kolei, w odwrotnej sytuacji, gdy kawa wydaje się za mocna, złagodzi ją dodatek kakao. Szczypta kakao sprawi też, że smak kawy stanie się bardziej wykwintny.
Zdaniem koneserów, mieloną kawę, która okazała się za słaba, może uratować dodatek łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Z kolei, w odwrotnej sytuacji, gdy kawa wydaje się za mocna, złagodzi ją dodatek kakao. Szczypta kakao sprawi też, że smak kawy stanie się bardziej wykwintny.

Idealne warunki

"Ewa gotuje": Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczyPolsatPolsat