To częsty błąd. Kawa gorzej smakuje

Przechowywanie żywności to bardzo ważna kwestia, bo wpływa na smak i trwałość produktów. Niektórzy twierdzą, że kawa najlepiej odnajdzie się w lodówce, ale eksperci mają na ten temat zupełnie inne zdanie. Co może się z nią stać w zbyt niskiej temperaturze?

Zwietrzała kawa nigdy nie smakuje dobrze
Zwietrzała kawa nigdy nie smakuje dobrze123RF/PICSEL

Jedni po prostu piją kawę i nie za bardzo zwracają uwagę na jej jakość, moc czy aromat. Wystarczy, że jest smaczna. Inni podchodzą do tego tematu profesjonalnie – znają gatunki, nigdy nie kupują mielonych wcześniej ziaren, a proces zaparzania przypomina wręcz rytuał. Co ich łączy? Jakoś muszą ją przechować, a na ten temat krąży wiele mitów.

W ostatnim czasie furorę robi teoria, która mówi o tym, że kawa nie lubi wysokiej temperatury i najlepiej pozostawiać ją w zimnie. Zwolennicy tej metody mówią o zbawiennej roli lodówki, która przedłuża świeżość produktu. Doszło wręcz do tego, że w niektórych ekskluzywnych sieciach delikatesów postawiono w tym celu specjalne chłodnie.

Po co to wszystko? Znawcy tematu mają poważne wątpliwości.

(Nie)smaczny trik

Na zdrowy rozum lodówka to świetne miejsce do przechowywania żywności i to bez względu na gatunek. Chłód konserwuje i przedłuża trwałość, więc nic złego nie może się stać. Jednak akurat w przypadku kawy jest inaczej – twierdzi wielu ekspertów, którzy uważają ten pomysł za szalony, a nawet szkodliwy. Dla ziaren, oczywiście.

Niska temperatura najprawdopodobniej wpłynie negatywnie na olejki eteryczne kawy. Mówiąc w skrócie: będą słabiej wyczuwalne, na czym ucierpi ostateczny smak naparu. Z kolei wilgoć wcale nie przedłuża jej trwałości. Nie wspominając o przenikaniu się zapachów, które na tak małej przestrzeni muszą zostać wymieszane. Mała czarna o aromacie kiełbasy czy sosu czosnkowego to chyba nie jest miła perspektywa.

Rozwiązanie jest o wiele prostsze.

Zwietrzała kawa odzyska aromat, jeśli do jej opakowania trafi kostka czekolady. Należy opakowanie zamknąć szczelnie i poczekać dwa-trzy dni,.
Laska cynamonu, uprzednio rozdrobniona i zmielona razem z ziarnami kawy, nada napojowi wyjątkowy aromat. Zdaniem baristów, efekt będzie dużo lepszy, niż wtedy, gdy w tym samym celu zostanie wykorzystany sproszkowany cynamon.
Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody.
Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.
+2

Idealne warunki

Kawa, nawet najmocniejsza, jest dość wrażliwa na prawidłowe przechowywanie. Trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki, aby odwdzięczyła się doskonałym smakiem. Na szczęście nie wymaga to wcale profesjonalnego sprzętu. Najważniejsza jest stała temperatura (nie za niska, ale też nie zbyt wysoka), brak dostępu światła i szczelne opakowanie, które zabezpieczy przed dostępem powietrza, a co za tym idzie – wilgocią.

Najlepiej oczywiście kupować całe ziarna i mielić je na chwilę przed zaparzeniem. Jeśli jednak wybieramy gotową wersję, ma ona dokładnie te same wymagania. Najlepiej przesypać ją do metalowej, szczelnie zamykanej puszki. Dobrym wyborem jest również pojemnik próżniowy.

Naczynie włóż do zamykanej szafki, koniecznie z dala od źródła ciepła i światła. To zupełnie wystarczy.

"Ewa gotuje": Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczyPolsat