ArtykułyKawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek?Jaką kawę pić przy wrzodach? Jest wiele sposobów, dzięki którym można cieszyć się poranną dawką kofeiny bez przykrych skutków ubocznych. Kawa, wrzody żołądka dietaRobi dziwny "test kawy" na rozmowie kwalifikacyjnej. To podstawa ocenyJeden z szefów dużych firm wyjawił, że na każdej rozmowie kwalifikacyjnej stosuje nietypowy "test kawy". Kandydaci nie spodziewają się nawet, że podczas zwykłej czynności są sprawdzani przez potencjalnego pracodawcę.rozmowa kwalifikacyjna, KawaDolegliwości po wypiciu kawy. Zwróć uwagę na niepokojące sygnałyU wielu osób po wypiciu kawy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. U jednych są to bóle brzucha, a u innych palpitacje serca czy ból głowy. Dostarczanie dużej dawki kofeiny ma negatywny wpływ na zdrowie. Należy brać pod uwagę to, że składnik znajduje się też w produktach spożywczych: cukierkach, napojach energetycznych, czekoladzie. Czy kawa szkodzi? W jakich ilościach można ją spożywać? Wyjaśniamy.kawa z mlekiem, Kawa, kawa a zdrowie, kawa czym zastąpićNaukowcy ostrzegają: nie pij kawy przed zakupami. Powód cię zdziwiWyniki międzynarodowego badania przeprowadzone przez University of South Florida (USF), opublikowane w magazynie "Journal of Marketing" wykazały, że na to co kupujemy i ile wydajemy pieniędzy ma wpływ kofeina. Jak się okazało, osoby, które wypiły filiżankę kawy z kofeiną przed wejściem do sklepów, wydały mniej więcej 50 proc. więcej pieniędzy, kupując prawie 30 proc. więcej produktów niż pozostali.zakupy, KawaPięć nietypowych dodatków do kawyCodzienną filiżankę kawy w prosty sposób można zamienić w nietuzinkowy przysmak. Wszystko jest kwestią dodatków, które nie muszą sprowadzać się do cukru i mleka. Inspiracji szukać można na całym świecie. Wciąż pojawiające się nowe trendy sprawiają, że w dziedzinie kawy na nudę nie można narzekać. Kawa z miodem, jajkiem, cytryną, a może z wytrawnym serem? Dla kawoszy żądnych przygód przygotowaliśmy spis najciekawszych pomysłów. picie kawy, kawa z cytryną, Kawa, picie kawy ciekawostki, nietypowe dodatki do kawyJaka kawa pobudza najbardziej?Wielu z nas na poranną filiżankę kawy patrzy niczym na magiczny napój: ma obudzić, dodać kreatywności i chęci do pracy. Możliwości tych aromatycznych ziaren są oczywiście ograniczone, ale działanie małej czarnej można nieco podkręcić, umiejętnie dobierając gatunek kawy i sposób jej przyrządzania. Oto kilka praktycznych trików. parzenie kawy, KawaTych produktów lepiej nie łącz z kawąDelektuj się kawą, ale nie pij jej do posiłku, bo zmarnujesz wiele cennych wartości odżywczych. Jakich połączeń trzeba unikać, by kofeina nie zaburzyła wchłaniania mikroelementów zawartych w produktach spożywczych? Co jeszcze można stracić nawykowo popijając śniadanie kawą i dlaczego nie łączyć jej z alkoholem? Kawa, właściwości kawyDlaczego warto dodawać imbir do kawy?Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia smacznej i aromatycznej kawy. Jedni wolą małą czarną, inni podkręcają smak napoju mlekiem i cukrem. Jednak my polecamy sięgnąć po jeszcze jedną przepyszną wariację – kawę z imbirem. Taki napój nie tylko ma wyjątkowy smak, ale też wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Warto sięgać po niego zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdyż doskonale rozgrzewa i wspiera walkę z przeziębieniem czy grypą. Kawa z imbirem świetnie też wpływa na metabolizm i pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową. Dlaczego jeszcze warto dodać imbir do kawy? Jak przyrządzić taki napój? Podpowiadamy.imbir, KawaJaka kawa jest najzdrowsza? Oto najnowsze wyniki badańPo 10 latach badań naukowcy z Southampton University oraz University of Edinburgh doszli do wniosków, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko pojawienia się i rozwoju chorób wątroby. To kolejny pozytywny wpływ tego napoju na nasz organizm. Czy jednak wszystkie kawy są równie zdrowe?Kawa, jaka kawa jest najzdrowszaJak przyrządzić zdrową i smaczną kawę?Filiżanka porannej kawy dla niejednej osoby jest obowiązkowym rytuałem, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie wyjście z domu i rozpoczęcie codziennych obowiązków. Stanowi pretekst spotkań towarzyskich i nieodzowny dodatek do słodkiego co nieco w porze podwieczorku. Choć na przestrzeni wielu lat trwały burzliwe dyskusje na temat wpływu kawy na zdrowie, dziś już wiadomo, że napój ten warto umieścić w swoim menu. Dowiedz się, jak przyrządzić zdrową kawę o głębokim aromacie, jakie produkty wzbogacą jej smak, a których dodatków lepiej nie uwzględniać w domowych zapasach.kawa czarna, czy kawa jest zdrowa, dobra kawa, zdrowa kawa, KawaPeeling z kuchniZ solą, fusami spod kawy lub płatkami. Odświeżające peelingi do ciała nie wymagają wizyty w drogerii. By cieszyć się gładką skórą wystawianą na pierwsze promienie wiosennego słońca, poszperaj w spiżarce lub kuchni, by samodzielnie ukręcić naturalny kosmetyk. peeling, KawaPij ją zawsze przed treningiem. Szybciej spalisz tłuszcz Wiele osób dbających o linię zastanawia się, jak uczynić trening możliwie najbardziej efektywnym i zwiększyć spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń. Uczeni znaleźli odpowiedź na to pytanie.trening, KawaCo zrobić, by kawa jeszcze lepiej smakowała?Dla niektórych poranek bez małej czarnej jest niepełny. Inni bez niej nie są w stanie się dobudzić ani zacząć funkcjonować na pełnych obrotach. Jednak kawa kawie nierówna. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała jak najlepiej. KawaJak przygotować smaczną i zdrową kawę?Kawa to napój, który – większości z nas – towarzyszy już od przebudzenia. Niestety, niektórzy wyrobili sobie o niej nienajlepsze zdanie, gdyż twierdzono, że bardzo szkodzi. Jeśli pije się ją w niewielkich ilościach, można czerpać z niej wiele: nie tylko pobudzi, ale poprawi perystaltykę jelit oraz pomoże zrzucić zbędne kilogramy. Jak przygotować smaczną i zdrową kawę? Sprawdźmy.czy kawa jest zdrowa, dobra kawa, zdrowa kawa, KawaTo częsty błąd. Kawa gorzej smakujePrzechowywanie żywności to bardzo ważna kwestia, bo wpływa na smak i trwałość produktów. Niektórzy twierdzą, że kawa najlepiej odnajdzie się w lodówce, ale eksperci mają na ten temat zupełnie inne zdanie. Co może się z nią stać w zbyt niskiej temperaturze?Kawa, jak przechowywać kawęNajwiększe błędy przy parzeniu kawy i herbatyNapojów - takich jak kawa czy herbata - specjalnie nikomu nie trzeba przedstawiać, bo trudno znaleźć osobę, która choć raz ich nie skosztowała. Istnieje spore grono miłośników aromatycznych naparów: zaczynają nimi swój dzień i nie wyobrażają sobie ich braku w rytmie dnia. Jednak nie każdy wie, jak je prawidłowo parzyć, ponieważ często powielane są błędy, które psują smak naparów.herbata, kawa czarna, czarna herbata, jak parzyć herbatę, KawaKawa kuloodpornaBulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa, to kawa z solidną porcją… masła. Jej propagatorem jest amerykański bloger, Dave Asprey, który pisze o zdrowym odżywianiu. Uważa on, że napój ten może z powodzeniem zastąpić nam śniadanie.KawaWmawiano nam, że kawa pobudza. To mit?Większość z nas jest przekonana, że poranna kawa pozwala się szybko obudzić, a kolejne jej dawki w ciągu dnia przeciwdziałają zmęczeniu. Podobnie jest z cukrem - powszechny pogląd głosi, że to dobry pomysł na szybki zastrzyk energii? Tymczasem dietetyczka dr Libby Weaver twierdzi, że są to mity. I zdradza, co tak naprawdę dodaje nam energii.KawaKto jest wrażliwy na zapach kawy?Osoby, które regularnie piją kawę, potrafią wyczuć zapach nawet znikomych ilości ich ulubionego napoju. Jak twierdzą naukowcy, odkrycie to może pomóc w leczeniu różnego rodzaju uzależnień.KawaKawa a serce. Sprawdź czy szkodzi, czy pomaga?Cztery kawy dziennie chronią serce przed uszkodzeniem. A to dlatego, że zawarta w niej kofeina wpływa dobrze na funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego.choroby serca, KawaKawa lekarstwem na cukrzycę?Jedna z substancji wchodzących w skład kawy - kafestol - poprawia funkcjonowanie komórek oraz ich wrażliwość na insulinę. Wykazuje dzięki temu działanie ochronne przeciwko cukrzycy typu 2 - donoszą naukowcy z Danii na łamach pisma „Journal of Natural Products”.KawaOsłabia słodki smakKofeina, związek odpowiedzialny za pobudzające działanie kawy, okresowo przytępia wrażliwość kubków smakowych na smak słodki – wynika z badania, które publikuje pismo „Journal of Food Science”.KawaLicz kalorieKusząca karmelowa kawa czy herbata z miodem wydają się niewinnymi napojami, a jednak rzadko myślimy, ile kalorii dostarczają nam one każdego dnia. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois postanowili opisać ten problem na łamach pisma "Public Health".herbata, KawaKawa może zmniejszać ryzyko demencji u kobietSpożywanie kofeiny ma związek z mniejszym ryzykiem rozwoju demencji i innych zaburzeń poznawczych u kobiet - wynika z badań opublikowanych na łamach "The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences".KawaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek?Jaką kawę pić przy wrzodach? Jest wiele sposobów, dzięki którym można cieszyć się poranną dawką kofeiny bez przykrych skutków ubocznych.
Robi dziwny "test kawy" na rozmowie kwalifikacyjnej. To podstawa ocenyJeden z szefów dużych firm wyjawił, że na każdej rozmowie kwalifikacyjnej stosuje nietypowy "test kawy". Kandydaci nie spodziewają się nawet, że podczas zwykłej czynności są sprawdzani przez potencjalnego pracodawcę.
Dolegliwości po wypiciu kawy. Zwróć uwagę na niepokojące sygnałyU wielu osób po wypiciu kawy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. U jednych są to bóle brzucha, a u innych palpitacje serca czy ból głowy. Dostarczanie dużej dawki kofeiny ma negatywny wpływ na zdrowie. Należy brać pod uwagę to, że składnik znajduje się też w produktach spożywczych: cukierkach, napojach energetycznych, czekoladzie. Czy kawa szkodzi? W jakich ilościach można ją spożywać? Wyjaśniamy.
Naukowcy ostrzegają: nie pij kawy przed zakupami. Powód cię zdziwiWyniki międzynarodowego badania przeprowadzone przez University of South Florida (USF), opublikowane w magazynie "Journal of Marketing" wykazały, że na to co kupujemy i ile wydajemy pieniędzy ma wpływ kofeina. Jak się okazało, osoby, które wypiły filiżankę kawy z kofeiną przed wejściem do sklepów, wydały mniej więcej 50 proc. więcej pieniędzy, kupując prawie 30 proc. więcej produktów niż pozostali.
Pięć nietypowych dodatków do kawyCodzienną filiżankę kawy w prosty sposób można zamienić w nietuzinkowy przysmak. Wszystko jest kwestią dodatków, które nie muszą sprowadzać się do cukru i mleka. Inspiracji szukać można na całym świecie. Wciąż pojawiające się nowe trendy sprawiają, że w dziedzinie kawy na nudę nie można narzekać. Kawa z miodem, jajkiem, cytryną, a może z wytrawnym serem? Dla kawoszy żądnych przygód przygotowaliśmy spis najciekawszych pomysłów.
Jaka kawa pobudza najbardziej?Wielu z nas na poranną filiżankę kawy patrzy niczym na magiczny napój: ma obudzić, dodać kreatywności i chęci do pracy. Możliwości tych aromatycznych ziaren są oczywiście ograniczone, ale działanie małej czarnej można nieco podkręcić, umiejętnie dobierając gatunek kawy i sposób jej przyrządzania. Oto kilka praktycznych trików.
Tych produktów lepiej nie łącz z kawąDelektuj się kawą, ale nie pij jej do posiłku, bo zmarnujesz wiele cennych wartości odżywczych. Jakich połączeń trzeba unikać, by kofeina nie zaburzyła wchłaniania mikroelementów zawartych w produktach spożywczych? Co jeszcze można stracić nawykowo popijając śniadanie kawą i dlaczego nie łączyć jej z alkoholem?
Dlaczego warto dodawać imbir do kawy?Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia smacznej i aromatycznej kawy. Jedni wolą małą czarną, inni podkręcają smak napoju mlekiem i cukrem. Jednak my polecamy sięgnąć po jeszcze jedną przepyszną wariację – kawę z imbirem. Taki napój nie tylko ma wyjątkowy smak, ale też wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Warto sięgać po niego zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdyż doskonale rozgrzewa i wspiera walkę z przeziębieniem czy grypą. Kawa z imbirem świetnie też wpływa na metabolizm i pomaga szybciej spalić tkankę tłuszczową. Dlaczego jeszcze warto dodać imbir do kawy? Jak przyrządzić taki napój? Podpowiadamy.
Jaka kawa jest najzdrowsza? Oto najnowsze wyniki badańPo 10 latach badań naukowcy z Southampton University oraz University of Edinburgh doszli do wniosków, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko pojawienia się i rozwoju chorób wątroby. To kolejny pozytywny wpływ tego napoju na nasz organizm. Czy jednak wszystkie kawy są równie zdrowe?
Jak przyrządzić zdrową i smaczną kawę?Filiżanka porannej kawy dla niejednej osoby jest obowiązkowym rytuałem, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie wyjście z domu i rozpoczęcie codziennych obowiązków. Stanowi pretekst spotkań towarzyskich i nieodzowny dodatek do słodkiego co nieco w porze podwieczorku. Choć na przestrzeni wielu lat trwały burzliwe dyskusje na temat wpływu kawy na zdrowie, dziś już wiadomo, że napój ten warto umieścić w swoim menu. Dowiedz się, jak przyrządzić zdrową kawę o głębokim aromacie, jakie produkty wzbogacą jej smak, a których dodatków lepiej nie uwzględniać w domowych zapasach.
Peeling z kuchniZ solą, fusami spod kawy lub płatkami. Odświeżające peelingi do ciała nie wymagają wizyty w drogerii. By cieszyć się gładką skórą wystawianą na pierwsze promienie wiosennego słońca, poszperaj w spiżarce lub kuchni, by samodzielnie ukręcić naturalny kosmetyk.
Pij ją zawsze przed treningiem. Szybciej spalisz tłuszcz Wiele osób dbających o linię zastanawia się, jak uczynić trening możliwie najbardziej efektywnym i zwiększyć spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń. Uczeni znaleźli odpowiedź na to pytanie.
Co zrobić, by kawa jeszcze lepiej smakowała?Dla niektórych poranek bez małej czarnej jest niepełny. Inni bez niej nie są w stanie się dobudzić ani zacząć funkcjonować na pełnych obrotach. Jednak kawa kawie nierówna. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała jak najlepiej.
Jak przygotować smaczną i zdrową kawę?Kawa to napój, który – większości z nas – towarzyszy już od przebudzenia. Niestety, niektórzy wyrobili sobie o niej nienajlepsze zdanie, gdyż twierdzono, że bardzo szkodzi. Jeśli pije się ją w niewielkich ilościach, można czerpać z niej wiele: nie tylko pobudzi, ale poprawi perystaltykę jelit oraz pomoże zrzucić zbędne kilogramy. Jak przygotować smaczną i zdrową kawę? Sprawdźmy.
To częsty błąd. Kawa gorzej smakujePrzechowywanie żywności to bardzo ważna kwestia, bo wpływa na smak i trwałość produktów. Niektórzy twierdzą, że kawa najlepiej odnajdzie się w lodówce, ale eksperci mają na ten temat zupełnie inne zdanie. Co może się z nią stać w zbyt niskiej temperaturze?
Największe błędy przy parzeniu kawy i herbatyNapojów - takich jak kawa czy herbata - specjalnie nikomu nie trzeba przedstawiać, bo trudno znaleźć osobę, która choć raz ich nie skosztowała. Istnieje spore grono miłośników aromatycznych naparów: zaczynają nimi swój dzień i nie wyobrażają sobie ich braku w rytmie dnia. Jednak nie każdy wie, jak je prawidłowo parzyć, ponieważ często powielane są błędy, które psują smak naparów.
Kawa kuloodpornaBulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa, to kawa z solidną porcją… masła. Jej propagatorem jest amerykański bloger, Dave Asprey, który pisze o zdrowym odżywianiu. Uważa on, że napój ten może z powodzeniem zastąpić nam śniadanie.
Wmawiano nam, że kawa pobudza. To mit?Większość z nas jest przekonana, że poranna kawa pozwala się szybko obudzić, a kolejne jej dawki w ciągu dnia przeciwdziałają zmęczeniu. Podobnie jest z cukrem - powszechny pogląd głosi, że to dobry pomysł na szybki zastrzyk energii? Tymczasem dietetyczka dr Libby Weaver twierdzi, że są to mity. I zdradza, co tak naprawdę dodaje nam energii.
Kto jest wrażliwy na zapach kawy?Osoby, które regularnie piją kawę, potrafią wyczuć zapach nawet znikomych ilości ich ulubionego napoju. Jak twierdzą naukowcy, odkrycie to może pomóc w leczeniu różnego rodzaju uzależnień.
Kawa a serce. Sprawdź czy szkodzi, czy pomaga?Cztery kawy dziennie chronią serce przed uszkodzeniem. A to dlatego, że zawarta w niej kofeina wpływa dobrze na funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego.
Kawa lekarstwem na cukrzycę?Jedna z substancji wchodzących w skład kawy - kafestol - poprawia funkcjonowanie komórek oraz ich wrażliwość na insulinę. Wykazuje dzięki temu działanie ochronne przeciwko cukrzycy typu 2 - donoszą naukowcy z Danii na łamach pisma „Journal of Natural Products”.
Osłabia słodki smakKofeina, związek odpowiedzialny za pobudzające działanie kawy, okresowo przytępia wrażliwość kubków smakowych na smak słodki – wynika z badania, które publikuje pismo „Journal of Food Science”.
Licz kalorieKusząca karmelowa kawa czy herbata z miodem wydają się niewinnymi napojami, a jednak rzadko myślimy, ile kalorii dostarczają nam one każdego dnia. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois postanowili opisać ten problem na łamach pisma "Public Health".
Kawa może zmniejszać ryzyko demencji u kobietSpożywanie kofeiny ma związek z mniejszym ryzykiem rozwoju demencji i innych zaburzeń poznawczych u kobiet - wynika z badań opublikowanych na łamach "The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences".