Udane wypieki. Jak to zrobić?
Oto kilka sprawdzonych trików, które prędzej czy później przydadzą się w kuchni!
Uratuj biszkopt
Czasem zdarza się, że podczas krojenia blatów biszkoptu na tort ciasto się przełamie. Można je jednak uratować. Miejsca, w których biszkopt się złamał, posmaruj surowym białkiem, a następnie krawędzie mocno dociśnij. Ciasto sklei się.
Rolada zamiast tortu
Przygotuj budyń waniliowy. W kilku łyżkach wiśniówki rozpuść 3 łyżeczki żelatyny. Ubij 400 ml kremówki z 2 łyżkami cukru pudru. Połącz ze sobą zimny budyń, rozpuszczoną żelatynę oraz bitą śmietanę.
Na koniec dodaj 30 dag kandyzowanych wiśni. Upiecz cienki biszkopt na roladę. Napełnij go przygotowaną masą i zroluj. Tak przygotowaną roladę dekoruj jak tort.
Ubijanie w kąpieli wodnej
Jeżeli przepis wymaga ubijania jajek w kąpieli wodnej, przygotuj garnek i miskę. Zagotuj wodę w garnku, a potem umieść na nim miskę z jajkami. Powinna być ona zanurzona we wrzątku do 3/4 wysokości. Jeśli jednak przepis mówi o ubijaniu na parze, miska nie może dotykać wody.
Ptysie
Ciastka ptysiowe doskonale nadają się do mrożenia. Po wyjęciu z zamrażalnika podgrzej je krótko w piekarniku, by były chrupiące, ostudź i dopiero udekoruj.
Postaw na dekorację
Gdy nie masz czasu na pieczenie domowego tortu, postaw na... owocową dekorację. Nawet gotowe, kupione, blaty biszkoptowe przełożone masą tortową z proszku zachwycą gości, gdy udekorujesz je plasterkami kiwi, mango, papai czy karamboli. Im bardziej egzotyczne owoce, tym efektowniejszy tort!