Udane wypieki. Jak to zrobić?

Oto kilka sprawdzonych trików, które prędzej czy później przydadzą się w kuchni!

Ciasto ptysiowe idealnie nadaje się do mrożenia, dzięki temu możesz mieć pyszny deser w kilka minut
Ciasto ptysiowe idealnie nadaje się do mrożenia, dzięki temu możesz mieć pyszny deser w kilka minut123RF/PICSEL

Uratuj biszkopt

Czasem zdarza się, że podczas krojenia blatów biszkoptu na tort ciasto się przełamie. Można je jednak uratować. Miejsca, w których biszkopt się złamał, posmaruj surowym białkiem, a następnie krawędzie mocno dociśnij. Ciasto sklei się.

Rolada zamiast tortu

Przygotuj budyń waniliowy. W kilku łyżkach wiśniówki rozpuść 3 łyżeczki żelatyny. Ubij 400 ml kremówki z 2 łyżkami cukru pudru. Połącz ze sobą zimny budyń, rozpuszczoną żelatynę oraz bitą śmietanę.

Na koniec dodaj 30 dag kandyzowanych wiśni. Upiecz cienki biszkopt na roladę. Napełnij go przygotowaną masą i zroluj. Tak przygotowaną roladę dekoruj jak tort.

Ubijanie w kąpieli wodnej

Jeżeli przepis wymaga ubijania jajek w kąpieli wodnej, przygotuj garnek i miskę. Zagotuj wodę w garnku, a potem umieść na nim miskę z jajkami. Powinna być ona zanurzona we wrzątku do 3/4 wysokości. Jeśli jednak przepis mówi o ubijaniu na parze, miska nie może dotykać wody.

Ptysie

Ciastka ptysiowe doskonale nadają się do mrożenia. Po wyjęciu z zamrażalnika podgrzej je krótko w piekarniku, by były chrupiące, ostudź i dopiero udekoruj.

Postaw na dekorację

Gdy nie masz czasu na pieczenie domowego tortu, postaw na... owocową dekorację. Nawet gotowe, kupione, blaty biszkoptowe przełożone masą tortową z proszku zachwycą gości, gdy udekorujesz je plasterkami kiwi, mango, papai czy karamboli. Im bardziej egzotyczne owoce, tym efektowniejszy tort!

Drugie życie mebliInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas