Wlej do garnka z ziemniakami. Ugotują się szybko i nie rozpadną
Bez wątpienia chętnie sięgamy po ziemniaki i często królują one na naszych stołach. Głównie przez to, że mogą stanowić dodatek do wielu dań i w każdej wersji sprawdzają się idealnie. Mogłoby się wydawać, że gotowanie ziemniaków nie jest trudnym zadaniem, ale okazuje się, że wiele osób robi to źle.
Dlaczego chętnie sięgamy po ziemniaki?
Ziemniaki są zarówno smacznym, jak i zdrowym dodatkiem do dań. Zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. Zdarzają się jednak osoby, które eliminują je z diety ze względu na przeświadczenie, że negatywnie wpływają na sylwetkę. Wbrew pozorom ziemniaki są niskokaloryczne. W 100 gramach jest mniej więcej 70 kalorii. To dodatki, z którymi je serwujemy, są o wiele bardziej tuczące. Mowa tu o śmietanie, tłuszczu, czy gęstych sosach.
Ziemniaki są przede wszystkim bogate w witaminę C. Poza tym znajdziemy w nich także:
- witaminy A, B1, B2, B6, D, E, H, K, PP
- siarkę
- wapń
- potas
- żelazo
- magnez
- fluor
- mangan i jod
Ponadto odznaczają się sporą ilością błonnika.
Gotowanie ziemniaków. Nie popełniaj tego błędu
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Uznaje się, że każdy z nas rocznie zjada średnio 30 kilogramów tych warzyw. Sięgamy po nie ze względu na walory smakowe oraz odżywcze. Okazuje się jednak, że podczas gotowania ziemniaków zapominamy o ważnej zasadzie.
By ziemniaki zachowały smak oraz wartości odżywcze, należy mieć na uwadze temperaturę wody. Warto pamiętać, że młode ziemniaki najlepiej wrzucać do gotującej się wody, natomiast stare należy na początku zalać zimną.
Sprawdź również: Co zrobić, by ziemniaki starte na tarce nie ciemniały?