Zapomnij o czarnych bananach i zwiędłej sałacie. Sprawdzone patenty sprawią, że wytrzymają miesiąc
Czarne banany, zwiędła sałata, spleśniałe ogórki. Nieodpowiednio przechowywane owoce i warzywa psują się, zanim zdążymy je zjeść. Trafiają do kosza, co przyczynia się do globalnego problemu marnowania żywności. Sprawdź, czy nie popełniasz tych popularnych błędów w sposobie ich przechowywania. Zdziwisz się, ile tygodni mogą być świeże.

Najczęściej wyrzucane w Polsce produkty to owoce i warzywa
Zna to chyba każdy: niewykorzystane na czas warzywa i owoce, które wyjątkowo szybko zaczynają rozmiękać, pokrywać się meszkiem, pleśnią, albo ciemnymi plamami. Gdy do tego dochodzi, nie pozostaje zwykle nic innego, jak je wyrzucić, a wyrzuty sumienia potrafią na długo popsuć nam humor. Bo marnowanie żywności to globalny problem. Według ostatnich danych, w Polsce rocznie marnuje się niemal 5 milionów ton żywności.
W najnowszym raporcie Federacji Polskich Banków Żywności z 2025 r. 63 proc. Polaków deklaruje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie.
Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, warzywa i wędliny.
Na szczęście istnieją sposoby, by temu zapobiec i zamiast marudzić, jak to wszystko jest dziś gorszej jakości, krócej trwałe i osłabiane chemią, warto nauczyć się kilku prostych trików, by świeże produkty pozostały zdatne do jedzenia nawet przez 2-3 tygodnie lub dłużej. Dzięki temu zyskamy czas na ich wykorzystanie, a marnowanie żywności zostanie zmniejszone. Oto sprawdzone metody na przechowywanie najpopularniejszych owoców i warzyw.
Tak przedłużysz świeżość owoców i warzyw. Sprawdzone triki
Większość z tych owoców i warzyw, dzięki całorocznemu importowi, możemy spotkać w sklepach praktycznie cały rok. Zatem te triki będą aktualne niezależnie od sezonu, dzięki czemu przełoży się to na oszczędność oraz na większą świadomość już na etapie zakupów spożywczych.
Oto sprawdzone sposoby na przechowywanie owoców i warzyw.
Wiśnie i czereśnie - muszą "oddychać". Nigdy nie zamykaj ich w pojemnikach z pokrywką. Wystarczy, że przesypiesz je do miski i włożysz do lodówki. Powinny spokojnie być zdatne do jedzenia nawet do dwóch tygodni.

Ziemniaki - nasze mamy i babcie wiedziały, co robią, przechowując je w piwnicach. Ziemniaki powinny być przechowywane w ciemnym miejscu, bez dostępu do światła słonecznego. Dodatkowo warto, by były w koszyku, nie w torbie (najgorsza będzie foliówka, w której będą pleśnieć).
Truskawki - nieważne, czy kupujemy rodzime w trakcie sezonu, czy importowane w środku zimy - truskawki zachowają świeżość i nie pokryją się meszkiem, jeśli włożymy je do szklanego słoika wyłożonego ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar wilgoci, dzięki czemu nie będą pleśnieć. Słoik zakręcamy szczelnie i wkładamy do lodówki. Truskawki będą dobre przez długi czas.
Banany - wiele osób zastanawia się, dlaczego tak szybko ciemnieją. Przede wszystkim należy zadbać, by nie leżały razem z innymi owocami w jednej misce. Po drugie owińmy ich końcówkę, na której trzymają się w kiści najpierw mokrym kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie dodajmy warstwę z folii aluminiowej. Na kuchennym blacie bez bezpośredniego sąsiedztwa z innymi owocami wytrzymają nawet 10 dni.

Awokado - znane z szybkiego mięknięcia i ciemnienia, może wytrzymać jędrne i gotowe do zjedzenia do trzech tygodni, pod warunkiem że włożymy je do pojemnika/słoika wypełnionego wodą i szczelnie je zamkniemy. Całość powinna być w lodówce.
Ogórki zielone - tu często popełniamy błąd, wkładając je do lodówki. Miękną, pleśnieją i zwyczajnie więdną szybciej, niż się obejrzymy. Najlepszym sposobem na zapewnienie im dłuższej świeżości będzie "obranie" ich z ciasnej folii, włożenie do worka strunowego, który najpierw zamkniemy, a następnie nakłujemy w kilku miejscach widelcem. Powinny leżeć poza lodówką, na przykład na kuchennym blacie.

Cytryny - tu obędzie się bez niespodzianek. Cytryny najlepiej poradzą sobie bez żadnych opakowań w lodówce.
Owoce melonowe - arbuz, melony różnych odmian pozostaną świeże do dwóch tygodni, jeśli będziemy przechowywać je w lodówce.
Winogrona - aby winogrona nie pleśniały, pozbądź się gałązek, włóż do woreczka strunowego, ponakłuwaj go i włóż do lodówki. Podobnie dobrze sprawdzi się patent z pojemnikiem plastikowym, wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Sałata rzymska - aby przetrwała bez trudu nawet 3-4 tygodnie, zawiń jej główki w folię aluminiową i włóż do lodówki.
Dzięki tym prostym trikom z pewnością zmniejszysz problem marnowania żywności i zyskasz czas, by rozplanować wykorzystanie zakupionych świeżych produktów.
Spróbujesz?
Szukasz sprawdzonych sposobów na łatwiejsze i przyjemniejsze życie? Sprawdź nasze praktyczne porady, które pomogą ci zaoszczędzić czas, uniknąć błędów i czerpać radość z codziennych obowiązków. Więcej w sekcji PORADY na kobieta.interia.pl










