Zdrowy jak... śledź: pięć powodów, by jeść je jak najczęściej

Dietetycy stale zwracają uwagę na to, że w naszej diecie brakuje ryb. Z drugiej strony jesteśmy ostrzegani przed tymi rybami, które wcale nie służą naszemu zdrowiu, wręcz przeciwnie… Istnieją jednak gatunki, które możemy spożywać bez obaw, oczywiście pod warunkiem, że zostały przebadane przed przetworzeniem i pochodzą od sprawdzonego producenta. Do takich ryb należy śledź, gatunek uważany za superfood, czyli tzw. żywność funkcjonalną, która wywiera bardzo korzystny wpływ zarówno na fizjologiczne, jak i psychologiczne funkcje organizmu.

Śledzie w oleju, w sosie śmietanowym czy koperkowym mogą być przekąską w trakcie długiego dnia pracy
Śledzie w oleju, w sosie śmietanowym czy koperkowym mogą być przekąską w trakcie długiego dnia pracymateriały prasowe

Artykuł z ekspozycją partnera

Jest bogatym źródłem witaminy D

Śledź stanowi doskonałe źródło witaminy D, której, ze względu na położenie geograficzne, Polacy bardzo często miewają niedobór. Obok syntezy przez skórę, która w słoneczne dni jest w stanie zaspokoić nasze zapotrzebowanie na tę witaminę, ryby morskie stanowią jej najlepsze źródło. A śledź jest jednym z najlepszych jej naturalnych źródeł.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu: bierze udział w produkcji enzymów i hormonów, wspiera układ odpornościowy, wspomaga prawidłowe działanie układu kostnego, nerwowego i mięśniowego, a także zapewnia prawidłowe przyswajanie wapnia i fosforu, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na stwardnienie rozsiane, na chorobę Alzheimera i depresję. Zaledwie 100 g śledzia atlantyckiego à la matjas marki Lisner stanowi aż 194 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę dla przeciętnej osoby dorosłej. Warto zatem uwzględnić go w codziennym planowaniu posiłków.

Zawiera kwasy Omega-3

Śledzie są bogate w tłuszcze, choć dostarczają niewiele kalorii. To dlatego, że zawierają te zdrowe tłuszcze, czyli wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, szczególnie kwasy Omega-3 (EPA i DHA). - Znaczną ilość tłuszczu śledzi stanowią właśnie tłuszcze dobroczynne dla zdrowia, szczególnie kwasy tłuszczowe Omega-3 - potwierdza dr. inż. Grzegorz Tokarczyk, prof. ZUT, Kierownik Katedry Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Spożywanie produktów zawierających owe kwasy stanowi doskonałą profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, przede wszystkim piersi i jelita grubego. Dodatkowo kwasy Omega-3 poprawiają funkcjonowanie wzroku oraz mózgu. Te jakże cenne składniki znajdziemy w śledziach dostępnych na półkach sklepów znajdujących się w naszej okolicy. - Przebadaliśmy nasze produkty i wiemy, że poziom zawartej w nich witaminy D oraz kwasów tłuszczowych Omega-3 uprawnia nas do umieszczania oświadczeń zdrowotnych na opakowaniach - mówi Danuta Łukaszewicz, Starszy Specjalista ds. Żywnościowych Regulacji Prawnych w firmie Lisner.

Ma dobrze przyswajalne białko

Kolejnym istotnym argumentem, który powinien nas przekonać do regularnego spożywania śledzi, jest fakt, iż są one źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, składnika pokarmowego, którego potrzebuje każda komórka naszego organizmu. Oznacza to, że ryba jest bardzo pożywna i wspomaga szybką regenerację po wysiłku fizycznym, dlatego zaspokoi potrzeby nawet osób aktywnych fizycznie. Dla osób trenujących nie bez znaczenia będzie także fakt, że jest to przekąska o niskiej kaloryczności. Sprawdzi się więc dla tych, którzy są na diecie redukcyjnej i zwracają uwagę na bilans energetyczny posiłków.

Dostarcza selen

Śledź jest także jednym z najlepszych naturalnych źródeł selenu. Jest on składnikiem wielu enzymów, m.in. tego, który chroni komórki naszego ciała i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników w naszym organizmie, dzięki czemu czasem nazywany jest pierwiastkiem młodości. W dodatku selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Bierze udział w syntezie DNA i RNA i jest także niezbędny w procesie dojrzewania plemników. Selen pełni również ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego.

Łatwo go przyrządzić

Są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka
Są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białkamateriały prasowe

Polacy chętnie sięgają po śledzie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że ryby te bardzo łatwo przyrządzić zarówno na śniadanie i obiad, jak i kolację. Obecnie w ofertach sklepów znajdziemy mnóstwo różnych gotowych propozycji podania tej ryby.

Śledzie w oleju, w sosie śmietanowym czy koperkowym mogą być przekąską w trakcie długiego dnia pracy. Z kolei koreczki śledziowe możemy zjeść "w biegu", gdy brakuje czasu na posiłek. Przyrządzane na różne sposoby - a’la matjas, po grecku, po kaszubsku, w sosie słodko-pikantnym, z leczo - to propozycja, która sprawdzi się zarówno jako solidna kolacja, jak i pożywne śniadanie.

Warto także pamiętać, że śledzia nie jemy wyłącznie jako podawanej na zimno przekąski. Rybę z powodzeniem można również usmażyć na patelni, udusić z warzywami lub upiec w piekarniku i podać na obiad z frytkami i sałatką.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas