Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Dietetycy są zgodni – ryby to prawdziwa skarbnica zdrowia. Mimo iż często lądują na naszych talerzach, zazwyczaj nie zmieniamy przyzwyczajeń, jeśli chodzi o te ulubione. Tymczasem warto zapomnieć na moment o popularnych makrelach czy łososiu. Ta propozycja zbawiennie zadziała na zdrowie serca i mózgu. Oto czy ryba brama jest zdrowa.
Spis treści:
Czy ryby są zdrowe? Wprowadź do codziennego menu
Dietetycy zgodnie zalecają, by regularnie sięgać po ryby. Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego te powinny lądować na naszym talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Szczególnie polecanymi są łososie, śledzie, morszczuki, makrele, sardynki czy dorsze.
Ich smak w Polsce znamy jednak wyjątkowo dobrze. Niekiedy rybną ucztę warto więc urozmaicić sobie nieco innym wyborem. Szczególnie, że rybę nazywaną skarbnicą zdrowia dorwiemy teraz w sieci sklepów Biedronka.
Zobacz również: Skuteczne diety dla kobiet 50 plus. Zastosuj proste zasady i obserwuj jak kilogramy nikną
Czy ryba brama jest zdrowa? Alternatywa dla łososia czy makreli
Ryba brama, zachwycająca prozdrowotnym składem i delikatnym smakiem, to jeden z tych wyborów, o którym wielu Polaków nie ma wręcz pojęcia. Brama zamieszkuje Pacyfik, Ocean Atlantycki i Indyjski oraz Morze Śródziemne, charakteryzując się srebrzystymi łuskami, złotymi oczami oraz skośnymi ustami ze skrzywioną dolną szczęką.
Jej mięso zachwyci jednak niejedno podniebienie. Brama kusi delikatnym smakiem oraz lekkim miąższem. Na świecie sięgają po nią na co dzień. W Polsce wciąż bywa nieodkryta.
Ryba brama: opinie. Zaproś na swój talerz
Ryba brama jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawarte w niej kwasy omega-3 pomagają obniżyć ciśnienie krwi, działając przeciwzapalnie i poprawiając funkcjonowanie naczyń krwionośnych. To przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Brama bywa nazywaną strażniczką układu sercowo-naczyniowego.
Co więcej, ryba brama korzystnie wpływa także na mózg - wspierając jego rozwój i funkcjonowanie, a także zmniejszając ryzyko rozwoju groźnych chorób, w tym alzheimera. Strzeże też zdrowia oczu - zawarte w niej witaminy A i D chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, poprawiając także ostrość widzenia. Za sprawą fosforu, wapnia i magnezu wspiera także prawidłowy wzrost i funkcjonowanie kości, zmniejszając również ryzyko osteoporozy.
Zobacz również: Zupa dla kobiet po menopauzie. Dlaczego jest tak ważna?
Czy jedząc ryby można schudnąć? Brama poleca się do codziennego menu
Rybę bramę do swojej lodówki zaprosić powinny przede wszystkim te osoby, które marzą o zgubieniu zbędnych kilogramów. To bowiem niskotłuszczowy i niskokaloryczny produkt, który będzie idealnym wsparciem podczas diety. Do organizmu dostarcza też duże ilości białka, zapewniając przy tym uczucie sytości na długi czas.
Bramę wystarczy ugotować lub upiec, a potem zajadać się z dodatkiem warzyw czy ulubionych sałatek.
Zobacz również: “Tłuszcz starości". Pozbądź się go z mięśni a odmłodniejesz