Reklama

Reklama

Ziemniaki. Co warto o nich wiedzieć?

Oto kilka niezbitych dowodów na to, że ziemniaki to wartościowe i praktyczne warzywa w kuchni!

Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się w ziemniakach tuż pod skórką. Dlatego młode ziemniaki warto jeść ze skórką, natomiast te starsze trzeba obierać bardzo cienko.

Reklama

Ziemniaków nie wolno przechowywać w folii i trzymać ich w lodówce. Powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Jeśli nie masz takiego miejsca, kupuj niewielkie ilości ziemniaków i szybko je przetwarzaj.

Do pieczonych ziemniaków najlepiej dodaj rozmaryn, tymianek, kminek lub czosnek. Nadadzą one ziemniakom wspaniały smak i aromat. Gotowane najlepiej podawaj ze świeżym koperkiem i odrobiną masła.

Zapiekankę ziemniaczaną możesz przygotować z różnego rodzaju dodatkami np. mielonym mięsem, piersią z kurczaka czy cukinią.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje