Ziemniaki. Co warto o nich wiedzieć?
Oto kilka niezbitych dowodów na to, że ziemniaki to wartościowe i praktyczne warzywa w kuchni!
Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się w ziemniakach tuż pod skórką. Dlatego młode ziemniaki warto jeść ze skórką, natomiast te starsze trzeba obierać bardzo cienko.
Ziemniaków nie wolno przechowywać w folii i trzymać ich w lodówce. Powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Jeśli nie masz takiego miejsca, kupuj niewielkie ilości ziemniaków i szybko je przetwarzaj.
Do pieczonych ziemniaków najlepiej dodaj rozmaryn, tymianek, kminek lub czosnek. Nadadzą one ziemniakom wspaniały smak i aromat. Gotowane najlepiej podawaj ze świeżym koperkiem i odrobiną masła.
Zapiekankę ziemniaczaną możesz przygotować z różnego rodzaju dodatkami np. mielonym mięsem, piersią z kurczaka czy cukinią.