Witaminy zamknięte w słoiku. Przygotowanie jest proste i szybkie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować pyszny dżem z żurawiny?
Jak przygotować pyszny dżem z żurawiny?East NewsEast News

Żurawina - dlaczego warto ją jeść?

Zobacz również:

    Dżem z żurawiny - przepis

    • żurawina - mrożona lub świeża - 1 kg,
    • cukier - 300 g,
    • jedna szklanka wody,
    • żelatyna - dwie łyżeczki.
    1. Żurawinę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i pozbywamy się z niej ewentualnych zanieczyszczeń np. w postaci liści. 
    2. Do większego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mieszamy. 
    3. Pod garnkiem odpalamy palnik, i wodę z cukrem doprowadzamy do zagotowania.
    4. Dodajemy żurawinę (opcjonalnie możemy ją wcześniej zmielić na mniejsze kawałki) i wszystko gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut - do momentu, aż żurawina będzie miękka.
    5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, zgodnie z zaleceniem producenta. 
    6. Do garnka z żurawiną wlewamy rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy. 
    7. Ciepły dżem przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, które dokładnie zakręcamy. 
    Za co Magdalena Różczka jest wdzięczna losowi?Interia.plINTERIA.PL