Zjadaj na śniadanie. Wspiera odchudzanie i pobudza odporność

Jogurt grecki swoją obecnością na półkach sklepowych nie zadziwia już nikogo i nierzadko ląduje na liście zakupowej. Niektórzy uwielbiają jego smak i konsystencję, która trochę się różni od tego obecnego w zwykłym jogurcie, ale w przeciwieństwie do swojego pierwowzoru można znaleźć w nim nieco inne substancje: a to właśnie one sprawiają, że jogurt grecki ma tyle właściwości. Jeśli zastanawiało nas, czym jogurty grecki jest i co można w nim znaleźć, to czas, by poznać odpowiedzi na te pytania.

Jogurt grecki to wdzięczna propozycja śniadaniowa. Pobudzi jelita do sprawnego działania
Jogurt grecki to wdzięczna propozycja śniadaniowa. Pobudzi jelita do sprawnego działania123RF/PICSEL

Jogurt grecki: Skąd nazwa?

Czym charakteryzuje się jogurt grecki? Ma gęstą, kremową konsystencję i charakteryzuje się specyficznym, cierpkim smakiem. W odniesieniu do swojego typowego odpowiednika ma nieco więcej kalorii, za to znaleźć w nim można więcej tłuszczu i białka, co związane jest z procesem produkcji. Jak powstaje jogurt grecki? Do mleka dodaje się kultury bakterii, które powodują fermentację. Jednak po zakończonym procesie z jogurtu odsącza się serwatkę, co wpływa na właściwości tego produktu. Z tego też względu jogurt grecki jest nazywany także jogurtem przecedzanym.

W sklepach jednak częściej można spotkać się z nazwą "jogurt typu greckiego". Związane może być to co najmniej z dwoma powodami: albo z nieco odmiennymi sposobami produkcji, albo zastrzeżeniem, że produkt nie był produkowany w Grecji, by nie wprowadzać konsumentów w błąd. Niezależnie od niuansów, jogurt grecki powinien gościć w naszej diecie jak najczęściej: oto powody.

Co można znaleźć w jogurcie greckim?

Oczywiście, jogurt grecki jest nie tylko źródłem tłuszczów oraz białka, ale są obecne w nim witaminy z grupy B, a szczególnie B2 oraz B12. Pierwsza z nich wpływa na gospodarkę energetyczną organizmu oraz korzystnie działa na wzrok. Druga z nich reguluje procesy powstawania czerwonych krwinek. Co więcej, jogurt grecki to także źródło kwasu foliowego, a on jest niezbędny dla poprawnego działania układu nerwowego.

Wiadomo, że jogurt grecki to źródło wapnia, ale nie tylko, bo znajdują się w nim jeszcze inne, dobroczynne dla organizmu substancje: jakie?

  • Selen - pierwiastek ten wpływa na prawidłowe działanie tarczycy, ale także wspiera kondycję serca i odporność.
  • Fosfor - z kolei on wspiera mineralizację kości i zębów.

Ulga dla jelit: Zasługa jogurtu greckiego

Owoce można wsypać do szklanki i zalać jogurtem greckim
Owoce można wsypać do szklanki i zalać jogurtem greckim123RF/PICSEL

Fermentowane produkty mleczne, do których zalicza się jogurt grecki, są źródłem bakterii probiotycznych. To właśnie one wspierają pracę jelit: nie tylko odpowiedzialne są za prawidłowe przeprowadzanie procesów trawienia, ale także wspierają odporność, co jest nieocenione w sezonie wzmożonych infekcji. Warto także przypomnieć o zasłudze białka, które również jest obecne w jogurcie greckim. Ono nie tylko jest ważnym surowcem energetycznym organizmu, ale także budulcem tkanek oraz katalizatorem wielu cennych procesów. Warto wiedzieć, że jogurt grecki ma około 100 kcal i jest bardzo sycący, dlatego może być świetnym produktem na pierwsze lub drugie śniadanie. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny (IG: 12), czyli jest pomocny dla diabetyków oraz osób, którym zależy na szczupłej sylwetce.

Jak jeść jogurt grecki?

Jak jeść jogurt grecki? Oczywiście, można wprost z pudełeczka wtedy, kiedy mamy napady silnego głodu. Niemniej jednak jogurt może być podstawą śniadania, a jego wartości podbite zostaną np. owocami lub płatkami owsianymi, które dostarczą organizmowi błonnika. Jogurt grecki wspaniale nadaje się również do sałatek i surówek, można z powodzeniem zastąpić nim majonez, który zwiększa kaloryczność potraw.

Z racji tego, że serwatka jest usuwana w trakcie produkcji, to w jogurcie greckim może być obecna laktoza. Dlatego osoby, które są na nią uczulone albo borykają się z jej nietolerancją, muszę rozważnie podchodzić do tego rodzaju nabiału.