Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety i ciasto

Agnieszka Kasprzyk

Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę
Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść serek wiejski?

Serek wiejski można jeść zarówno jako na słono, jak i na słodko.
Serek wiejski można jeść zarówno jako na słono, jak i na słodko.123rf.com123RF/PICSEL

Kiedy jeść serek wiejski - czy pora dnia ma znaczenie?  

Wartości odżywcze serka wiejskiego - ile ma kalorii?  

Z czym jeść serek wiejski?

  • pomidor
  • ogórek
  • cebula
  • czosnek
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
Placuszki z serka wiejskiego zasmakują każdemu
Placuszki z serka wiejskiego zasmakują każdemu123rf.com123RF/PICSEL

Co można zrobić z serka wiejskiego? Nie tylko kanapki 

  • opakowanie serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki 
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i cukru waniliowego
  1. Najpierw ubij lekko w misce jajka z cukrem, potem dodaj resztę składników i wymieszaj łyżką. 
  2. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 
  3. Podawaj z cukrem i cynamonem, ze śmietanką lub z dżemem albo z sezonowymi owocami.  
Z serka wiejskiego można przygotować pyszne placuszki
Z serka wiejskiego można przygotować pyszne placuszki123RF/PICSEL
  • opakowanie serka wiejskiego
  • pół kilograma ziemniaków
  • jajko
  • cebulę
  • łyżkę mąki ziemniaczanej
  • bułkę tartą do obtoczenia
  • natkę pietruszki
  • paprykę
  • sól i pieprz
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę, dodaj do nich posiekaną cebulę i wymieszaj. 
  2. Wbij jajko i odsączony serek wiejski, wymieszaj i przypraw do smaku. 
  3. Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju do zarumienienia. 
  4. Z pozostałej po odsączeniu serka śmietany możesz przygotować dip.  
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki cukru
  • 7 łyżek maku
  1. Wszystkie składniki oprócz maku wymieszaj w blenderze, a mak dodaj na koniec i wymieszaj łyżką. 
  2. Przelej masę do formy i piecz pół godziny w 180 stopniach C.
  3. Możesz ciasto przełożyć dżemem, polać masą czekoladową lub posypać malinami i cukrem pudrem. 
  4. Podawaj od razu po upieczeniu lub po schłodzeniu.