4 szybkie pomysły na lunch do pracy

Materiał promocyjny

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
59
Udostępnij

Mimo że codzienny pośpiech stał się naszą rutyną, chcemy żyć zdrowo, dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na to, by jeść wartościowe posiłki. Rezygnujemy z przypadkowych przekąsek, zastępując je starannie przemyślanymi lunchami, które dostarczą nam nie tylko energii, ale i wartości odżywczych. Podpowiadamy cztery pomysły na szybkie i zdrowe lunche do pracy.

Gdy ryż będzie gotowy, mieszamy go z mlekiem kokosowym
Gdy ryż będzie gotowy, mieszamy go z mlekiem kokosowym 123RF/PICSEL

Kleisty ryż z mango

Ryż na słodko? Czemu nie! Kleisty ryż z mango zaspokoi nasz głód, a do tego smakuje naprawdę świetnie. No i przygotujemy go w parę chwil z zaledwie kilku składników. To lunch, którego wszyscy w biurze nam pozazdroszczą.

Składniki:

  • 1 szklanka białego kleistego ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 5 łyżeczek miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 dojrzałe mango

Przygotowanie:

Ryż płuczemy kilka razy, aż woda będzie czysta, następnie zalewamy go wodą i pozostawiamy na godzinę. Po namoczeniu gotujemy go w wodzie na małym ogniu, aż będzie miękki. W międzyczasie w garnku podgrzewamy mleko kokosowe z miodem i solą. Mieszamy, aż składniki całkiem się rozpuszczą, nie doprowadzamy do wrzenia.

Gdy ryż będzie już gotowy, mieszamy go z 3/4 przygotowanego mleka kokosowego i pozostawiamy na 10 minut, aby je wchłonął.

Mango obieramy i kroimy w plasterki. Podajemy z ryżem, polewając całość resztą mleka kokosowego.

Chłodnik litewski

Do chłodnika dodajmy ogórek gruntowy i rzodkiewkę, by był jeszcze smaczniejszy
Do chłodnika dodajmy ogórek gruntowy i rzodkiewkę, by był jeszcze smaczniejszy123RF/PICSEL

Chłodnik jest idealnym daniem na wyższe temperatury, świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy nie mamy możliwości podgrzania posiłku w pracy. Jak przygotować to aromatyczne danie?

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pół pęczka posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, siekamy łodygi z liśćmi, a buraczki odcinamy, obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy buraki, następnie gotujemy 10 minut od momentu, gdy bulion zacznie wrzeć. Po tym czasie dodajemy posiekane łodygi i liście, gotujemy jeszcze 5 minut i odstawiamy zupę do ostygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do ostudzonej zupy wlewamy sok z cytryny, a następnie maślankę z jogurtem. Wrzucamy koperek, czosnek oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy całość, a następnie chłodzimy w lodówce.

Burrito z kurczakiem

Świeże warzywa i liście szpinaku sprawią, że posiłek będzie jeszcze zdrowszy
Świeże warzywa i liście szpinaku sprawią, że posiłek będzie jeszcze zdrowszy123RF/PICSEL

Składniki zawinięte w tortille świetnie sprawdzą się jako szybki i zdrowy lunch do pracy. To danie przygotujemy w parę chwil, a naprawdę doskonale smakuje. Postawmy na sporo świeżych warzyw i dobrej jakości mięso.

Składniki:

  • 2 tortille
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Fasolę i kukurydzę odsączamy, pomidora i paprykę myjemy, a następnie kroimy w paski. Awokado obieramy i również kroimy. Na tortillach układamy szpinak, kurczaka, fasolę, kukurydzę, pomidora, paprykę i awokado. Skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy jogurt grecki i zawijamy. Następnie wkładamy na chwilę do opiekacza, by tortille zgrzały się z wierzchu, ale warzywa pozostały świeże.

Żabka conent box

Poke bowl

Kolorową miską zachwycimy kolegów i koleżanki z pracy
Kolorową miską zachwycimy kolegów i koleżanki z pracy123RF/PICSEL

Hawajska miska nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda efektownie. To kolorowe danie rozpieszcza zmysły. Przygotujmy je w pudełku, które można zamknąć pokrywką.

Składniki:

  • 200 g surowego łososia
  • 1 awokado
  • 1 mała rzodkiewka
  • 100 g fasoli edamame
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 szklanka ugotowanego białego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Awokado, rzodkiewkę i kapustę kroimy w cienkie plasterki. W misce układamy obok siebie: ryż, łososia, awokado, rzodkiewkę, fasolę edamame i kapustę. Na koniec danie posypujemy sezamem i skrapiamy odrobiną sosu sojowego.

Zdrowe dania gotowe

W Żabce kupimy domowe i zdrowe posiłki
W Żabce kupimy domowe i zdrowe posiłkimateriały promocyjne

Nie zawsze mamy czas na przygotowanie domowego lunchu, nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na niezdrowe przekąski. W takich przypadkach warto skorzystać z oferty Żabki, która proponuje pełnowartościowe gotowe posiłki.

Większość z nas ma świadomość, że racjonalne odżywianie ma wpływ na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie
mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny, ekspert Dobrego Żywienia w Grupie Żabka.

- Z jednej strony staramy się słuchać rad dietetyków, ekspertów i specjalistów, ale każda kolejna wskazówka wprowadza nas w jeszcze większy zamęt informacyjny i w efekcie nie wiemy do końca jakie produkty wybierać przy sklepowej półce, jak na ich bazie przygotowywać smaczne posiłki i jak komponować codzienny jadłospis, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Teraz Żabka dobre żywienie czyni zdecydowanie łatwiejszym. W naszym asortymencie marek własnych znajdziemy produkty, które są zarówno smaczne, jak i zdrowie, bo zadbaliśmy o najlepszą jakość składników, o ich odpowiednie proporcje w gotowych posiłkach, walory odżywcze i zdrowotne, których coraz częściej klienci oczekują od gotowych produktów. Mimo, że jesteśmy różni, lubimy różne smaki, mamy inne nawyki i przekonania żywieniowe, to dziś Żabka łączy wszystkich przy jednym stole wspólnym mianownikiem, jakim jest "Porcja DobreGO!"- dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny, ekspert Dobrego Żywienia w Grupie Żabka.

Żabka oferuje szeroką gamę dań, idealnych na szybki lunch. Wśród nich znajdziemy dania obiadowe Szamamm, takie jak pieczony kurczak z kaszą gryczaną i warzywami. To połączenie dostarcza smacznych warzyw i białka, idealne jest więc dla osób poszukujących pełnowartościowych posiłków. Inną propozycją jest tagliatelle w sosie szpinakowym z kurczakiem - danie, które łączy makaron z bogatym w białko kurczakiem i warzywami. Dla miłośników sałatek Żabka proponuje Dobra Karma z makaronem, pieczonymi paskami z fileta z kurczaka, pesto bazyliowym, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i twardym dojrzewającym serem. Ta sałatka nie tylko dostarcza jednej z zalecanych dziennych porcji warzyw, ale także zapewnia uczucie sytości na dłużej przy niewielkiej ilości kalorii. Z kolei dla tych, którzy preferują szybkie i wygodne przekąski, dostępne są falafel rollo z surówką warzywną i sosem koktajlowym oraz różne tortille, np. z pieczonym kurczakiem w ziołach w stylu włoskim lub ze stripsami z kurczaka w stylu orientalnym. Te propozycje są zdrową alternatywą dla popularnych dań fast foodowych, zapewniając jednocześnie pełnowartościowy posiłek.

Oferta produktów oznaczonych etykietą "Porcja DobreGO!" dostępna jest we wszystkich sklepach Żabka w całej Polsce, dzięki czemu zdrowy i szybki lunch mamy zawsze w zasięgu ręki.

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
42
Super
relevant
5
Hahaha
haha
7
Szok
shock
2
Smutny
sad
1
Zły
angry
2
Lubię to
like
Hahaha
haha
59
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na