Wędliny do sałatki, sałatka z wędliną — trzy inspiracje kulinarne

Przedświąteczny czas to dobry moment na zaplanowanie wielkanocnego menu. Chcemy zjeść smacznie, zdrowo... i tak, by nic nie wyrzucić. Niemarnotrawienie żywności jest bowiem współczesnym trendem zyskującym coraz więcej zwolenników ze względu nie tylko na rosnące ceny, ale i podejście zero waste. Oto trzy propozycje pomysłowego wykorzystania wędlin, które zaskoczą gości i łagodnie obejdą się z naszymi portfelami. A przy okazji na pewno niczego nie wyrzucimy po świętach do kosza!

Szukasz niebanalnej wielkanocnej sałatki? Ta z ananasem i szynką zaskoczy gości / fot. Martyna Taras Filmsee
Szukasz niebanalnej wielkanocnej sałatki? Ta z ananasem i szynką zaskoczy gości / fot. Martyna Taras FilmseeINTERIA.PL

Artykuł z ekspozycją partnera

Na tradycyjnym wielkanocnym stole w domach większości Polaków zagości żurek z jajkiem, drożdżowe baby, mazurki i oczywiście wędliny. Te ostatnie możemy podać nie tylko na półmisku, ale również jako dodatek do świątecznych sałatek.

Wędliny najwygodniej kupować w formie plastrowanej. Taka forma podania pozwala na szybkie i wygodne przygotowanie pysznych dań. Dodatkowo niewielka gramatura opakowań zapewnia minimalne marnowanie jedzenia, a hermetyczne pakowanie pozwala wydłużyć przydatności do spożycia. Na co zwracać uwagę, wybierając taką wędlinę?

- Zamiast kierować się kolorowym i zachęcającym opakowaniem, wybór wędlin zaczynajmy od czytania etykiety ze składem. Informacje na odwrocie produktu są dla nas najważniejsze, gdyż to właśnie tam mamy czarno na białym napisane, co znajduje się w środku.

Wybierajmy wędliny, które nie zawierają glutaminianu sodu, fosforanu, karagenu, cukru czy białka sojowego. Pamiętaj też, aby na świątecznym stole obok wędlin pojawiły się warzywa, nabiał czy pełnoziarniste produkty. Zbilansowana i różnorodna dieta to droga do zdrowia
mówi dietetyczka kliniczna Simona Kus

Doskonałą propozycją plastrowanej wędliny jest szynka Sokołowska krucha, która charakteryzuje się doskonałym smakiem i wysoką zawartością mięsa (do przygotowania 100 g gotowego produktu wykorzystano 100 g szynki wieprzowej). Co ważne, nie zawiera ona fosforanów ani glutaminianu monosodowego.

Świąteczna sałatka zawijana w szynce

Do sporządzenia sałatki będziemy potrzebować 300 g ugotowanej mieszanki mrożonej marchewki z groszkiem, jeden średniej wielkości ugotowany ziemniak, trzy jajka na twardo, trzy kiszone ogórki, pół jabłka, cztery łyżki majonezu, jedną małą łyżeczkę musztardy Dijon i dwa opakowania Szynki  sokołowskiej kruchej w plastrach.

Ziemniaki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Ugotowaną marchewkę z groszkiem odsączamy i studzimy, a następnie dodajemy do pokrojonych uprzednio składników. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie dodajemy majonez i musztardę — wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wzdłuż plasterków szynki nakładamy porcje sałatki i formujemy rulony. Gotowe roladki kroimy na pół i układamy na półmisku. Aby dodać atrakcyjności wizualnej, półmisek z roladkami dekorujemy sałatą i innymi warzywami, które będą dobrze komponować się smakowo z roladkami. Można użyć papryki, pomidorków koktajlowych lub oliwek.

Sałatka z szynką i ananasem

Składniki, których będziemy potrzebować to: jedna puszka ananasa krojonego w kostkę, puszka kukurydzy konserwowej, trzy gotowane na twardo jajka, trzy łyżki majonezu, łyżeczka ziół prowansalskich i jedno opakowanie Szynki włoskiej Sokołów w plastrach.

Kawałki ananasa i kukurydzę odsączamy dokładnie na sicie. Jajka kroimy w kostkę i mieszamy z kukurydzą i ananasem. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do uprzednio pokrojonych składników. Całość obsypujemy ziołami i mieszamy z majonezem. Sałatkę dekorujemy listkami pietruszki.

Sałatka z szynką wędzoną i kminem

Składniki, których będziemy potrzebować to: jedno opakowanie wędzonej Szynki Basiuni Sokołów w plastrach, główkę sałaty masłowej lub lodowej, kilka listków rukoli, 100 g sera mozzarella, 10 pomidorków cherry, trzy łyżki oliwy z oliwek i pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.

sokół_wielkanoc_cb
sokół_wielkanoc_cb.

Na półmisku układamy porwane liście sałaty i rukolę. Następnie na sałacie kładziemy cienko pokrojone plasterki wędzonej szynki oraz pomidorki przekrojone na pół. Ser kroimy w dużą kostkę i dodajemy na wierzch półmiska. Całość posypujemy kminem i skrapiamy oliwą. Pamiętajmy, że kmin rzymski jest przyprawą o bardzo silnym aromacie i smaku, dlatego możemy zrezygnować z dodatku soli i innych przypraw.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas