Ile jest maku w masie makowej? Katarzyna Bosacka ujawnia szokującą prawdę!

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Katarzyna Bosacka sprawdziła, ile maku znajduje się w gotowych masach sklepowych. To, czego się dowiedziała, może zaskoczyć!
Katarzyna Bosacka sprawdziła, ile maku znajduje się w gotowych masach sklepowych. To, czego się dowiedziała, może zaskoczyć!Wojciech Olkusnik/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Sztuczki producentów masy makowej

Przepis Katarzyny Bosackiej na idealną masę makową

Jak wybrać najlepszą masę makową?

  • Sprawdź skład. Zawsze wybieraj masy, w których mak znajduje się na pierwszym miejscu w składzie, a jego procentowa zawartość jest wyższa niż 50%. 
  • Unikaj zbędnych dodatków. Im mniej cukru i konserwantów, tym lepiej. Lepiej samodzielnie dosłodzić masę w domu, niż kupować produkt z przewagą cukru nad makiem. 
  • Zwróć uwagę na cenę. Niestety, dobrej jakości masa makowa będzie kosztować więcej, ale inwestycja w jakość przekłada się na smak i zdrowie. 
Weronika Błaszczyk, obesitolog: Ile cukru dziennie spożywamy?INTERIA.PL