Świąteczny obiad. Jakie potrawy podać pierwszego dnia świąt?

Na świąteczny obiad często podajemy potrawy, które zostały z wigilijnej kolacji. A co ugotować, jeśli wszystko już zniknęło ze stołu?
Na świąteczny obiad często podajemy potrawy, które zostały z wigilijnej kolacji. A co ugotować, jeśli wszystko już zniknęło ze stołu?Damian KlamkaEast News

Francuska zupa cebulowa

  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 50 ml brandy
  • 1 l bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • grzanki z serem
Zupa cebulowa
Zupa cebulowaArchiwum autora

Krem z soczewicy z chrupiącymi paluchami

  • 2 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 20 dag soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • ½ papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • kolendra do dekoracji
  • gotowe ciasto francuskie
  • sezam
  • 1 jajko
  • sól gruboziarnista

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille
Kotlet de volailleArchiwum autora
  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka (najlepiej z kostką)
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • ziemniaki z wody
  • koperek
  • glazurowana marchewka z pomarańczą

Schab faszerowany orzechami i wędzonymi śliwkami

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • sok z cytryny
  • 15 dag śliwek suszonych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • olej do obsmażenia
  • 1 kg  ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka
Weronika Błaszczyk, obesitolog: Ile cukru dziennie spożywamy?INTERIA.PL