Trzy różne sposoby na pieczoną szynkę w te święta

Płatna współpraca

Podczas kolacji wigilijnej tradycyjnie na stole pojawiają się dania jarskie i ryby, ale już kolejnego dnia sięgamy po mięsa. Oczywiście te odświętne, takie jak pieczona szynka. Jak ją przygotować, by nie tylko zachwycić, ale i zaskoczyć gości? Przedstawiamy trzy niebanalne przepisy, dzięki którym wyjątkowy smak świątecznej szynki na długo pozostanie w pamięci.

Jak sprawić by wyjątkowy smak świątecznej szynki na długo pozostał w pamięci?
Jak sprawić by wyjątkowy smak świątecznej szynki na długo pozostał w pamięci?Martyna Taras FILMSEE / Interia

Atmosferę świąt tworzą choinka, melodie kolęd, nastrojowe światełka i oczywiście aromatyczne zapachy dobiegające z kuchni. Na wigilijnym stole dominują potrawy jarskie, ale już kolejnego dnia sięgamy po mięsa. Wybierzmy te najwyższej jakości. Gdzie je znaleźć? W sklepach Sokołów i Wędliny z Borów dostaniemy wszystko, czego potrzeba, aby przygotować się do świąt. Możemy liczyć na fachowe doradztwo, wysoką jakość i świeżość oraz bogatą ofertę mięs i wędlin, m.in. właśnie szynkę wieprzową. Jak przygotować z niej pieczeń? Przedstawiamy trzy przepisy.

Pieczona szynka w pomidorowym cieście chlebowym

Pieczona szynka w pomidorowym cieście chlebowym to nietuzinkowa propozycja, która nie tylko świetnie smakuje, ale również prezentuje się spektakularnie na świątecznym stole.

W sklepach Sokołów lub Wędliny z Borów kupujemy surową szynkę wieprzową. W domu wyjmujemy ją z opakowania, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacieramy marynatą przygotowaną z: 2-3 drobno posiekanych ząbków czosnku, pieprzu, soli, majeranku i odrobiny oleju, który połączy wszystkie składniki. Wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Następnie przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy 1 kg mąki na pizzę, dodajemy po łyżce cukru i soli oraz 8 g drożdży instant. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Do nich dodajemy 50 ml oleju oraz powoli wlewamy 0,5 litra ciepłej wody, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy kulę do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 do 2 godzin.

Szynkę wyjmujemy z lodówki i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron, po czym odstawiamy do ostudzenia. W garnku przygotowujemy sos pomidorowy: wlewamy 100 g koncentratu pomidorowego, ¼ puszki pomidorów krojonych, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli oraz dwie łyżeczki suszonego oregano. Gotujemy, aż sos zacznie wrzeć. Odstawiamy go do ostudzenia.

Gdy ciasto będzie gotowe, podsypujemy je mąką i wałkujemy na gruby prostokątny spód o ok. 1 cm grubości. Szynkę polewamy ze wszystkich stron połową sosu pomidorowym, drugą połowę rozsmarowujemy na cieście pizzowym. Zawijamy szynkę ciastem, by część posmarowana sosem znalazła się wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie od dołu). Pieczemy około 120 minut. Po wyjęciu czekamy kilka minut przed pokrojeniem - gorące mięso i chrupiące ciasto to duet doskonały!

Pieczona szynka w miodzie z goździkami

Jak przygotowaćMartyna Taras FILMSEE / Interia

Klasyka, która zawsze robi wrażenie - pieczona szynka w aromatycznej glazurze miodowej z dodatkiem goździków. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią słodko-pikantne smaki.

Najpierw przygotujmy marynatę. Łączymy trzy łyżeczki miodu z sokiem z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Nacieramy marynatą szynkę świąteczną Sokołów i wbijamy w nią równomiernie goździki (wykorzystujemy całą małą paczkę). Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie pieczemy ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na suchej patelni prażymy 1/3 szklanki płatków migdałowych. Po przestudzeniu przesypujemy je do miski, dodajemy 1/3 szklanki oleju z pestek winogron, jedną łyżkę octu winnego białego, jeden mały ząbek czosnku, sok z połówki pomarańczy, jedną płaską łyżeczkę miodu, sól himalajską i świeżo mielony pieprz. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe plastry pieczonej szynki. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie szynki w miodzie z goździkami, możemy wykorzystać gotową mieszankę przypraw dodawaną do szynki świątecznej Sokołów. To produkt, który wystarczy obsypać załączonymi do opakowania przyprawami, wstawić do piekarnika i piec zgodnie z instrukcją. To idealne rozwiązanie dla zapracowanych!

Petit salé - francuska potrawka z szynką wieprzową i soczewicą

Francuska kuchnia to elegancja i harmonia smaków, dlatego petit salé jest idealną opcją na świąteczny obiad dla tych, którzy szukają czegoś mniej oczywistego. To harmonijne połączenie delikatnie peklowanego mięsa, soczystej kiełbasy białej oraz kremowej soczewicy w aromatycznym sosie.

Najpierw przygotowujemy solankę, gotując cztery litry wody z 250 g soli i taką samą ilością cukru. Dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz przekrojoną główkę czosnku. Po ostudzeniu zanurzamy w niej surową szynkę wieprzową. Kupimy ją w sklepach Sokołów lub Wędliny z Borów. Mięso trzymamy w solance przez minimum 12 godzin w lodówce, przyciśnięte talerzem, by pozostało zanurzone.

Po tym czasie wyjmujemy je, płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy jedną cebulę ze wbitymi goździkami, pokrojoną w talarki marchewkę, por w dużych kawałkach oraz kilka liści laurowych. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny, od czasu do czasu zbierając szumowiny.

Zieloną soczewicę (około 300 g) blanszujemy - zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 6-7 minut, po czym przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i podsmażamy 100 g boczku pokrojonego w kostkę. Aby ułatwić sobie pracę, możemy skorzystać z boczku surowego wędzonego Sokołów pokrojonego już w drobną kostkę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i marchewkę, smażąc jeszcze przez 2-3 minuty. Do warzyw dodajemy wcześniej zblanszowaną soczewicę, mieszamy, dorzucamy kilka liści laurowych i szczyptę tymianku. Całość zalewamy 750 ml bulionu warzywnego i gotujemy przez około 25 minut na małym ogniu, nie przykrywając garnka. Po ugotowaniu odcedzamy soczewicę, zachowując bulion.

Do odcedzonego bulionu dodajemy łyżkę soczewicy, redukujemy przez kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia. Do gorącego bulionu wrzucamy 50 g masła i łyżkę musztardy dijon. Wszystko miksujemy na gładki sos, który następnie mieszamy z soczewicą i warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Białą kiełbasę (cztery sztuki) podsmażamy na lekko nasmarowanej olejem patelni, obracając, by zarumieniła się z każdej strony. Po usmażeniu kroimy ją na mniejsze kawałki.

Gotową szynkę kroimy w grube plastry, układamy na półmisku razem z kawałkami kiełbasy, a wszystko otaczamy soczewicą wymieszaną z posiekaną natką pietruszki. Całość podajemy z musztardą dijon, która podkreśli smak potrawy.

Święta to czas, który warto celebrować z wyjątkowymi potrawami, a sklepy Sokołów i Wędliny z Borów oferują wszystko, czego potrzebujemy, aby stworzyć takie kulinarne arcydzieła. Bez względu na to, czy wybierzemy tradycyjną szynkę w miodzie, efektowne mięso w cieście czy francuską potrawkę, jedno jest pewne - z najwyższej jakości mięsem sukces kulinarny mamy gwarantowany.

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas