6 ziół, które wzmocnią twoją odporność

Katar, kaszel, ból gardła. To typowe dolegliwości o tej porze roku. Jesień sprzyja przeziębieniom. To czas, gdy grasują bakterie i wirusy. Najczęściej chorujemy z powodu osłabionej odporności. Swój organizm możesz wzmocnić popularnymi ziołami.

Czystek wspiera naszą odporność
Czystek wspiera naszą odporność123RF/PICSEL

1. Czystek

Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu wpływa na wzrost naszej odporności. Zawiera dużo polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. To one hamują rozwój stanów zapalnych i nie dopuszczają do powstawania infekcji w organizmie. Polifenole nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, ale również dodają nam energii.

2. Lipa

Stosowana w typowym przeziębieniu z gorączką. Można ją mieszać z kwiatem bzu czarnego i sokiem malinowym. Napar z lipy sprawi, że porządnie się wypocimy, gdyż zwiększa wydzielanie potu i oczyszcza organizm. Herbata lipowa pozwoli nam się odprężyć i spokojnie zasnąć.

3. Jeżówka purpurowa

Pobudza organizm i pomaga mu przezwyciężyć infekcje wirusowe, czy bakteryjne.  Ziele i korzeń jeżówki są wykorzystywane do sporządzania soków i ekstraktów, które są powszechnie stosowane w celu poprawy pracy układu odpornościowego.

4. Babka

Wskazana przy kaszlu, który towarzyszy przeziębieniu. Można także stosować sok z babki. Dzięki zawartości glikozydów irydoidowych oraz związków śluzowych, preparaty lecznicze z babki lancetowatej działają przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, łagodzą też podrażnienia błon śluzowych gardła.

5. Szałwia

Zawiera substancje, które działają przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie. Szałwia zwalcza infekcje, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Wychwytuje wolne rodniki, czyli ma działanie antyoksydacyjne. Jeśli ktoś nie lubi zapachu szałwii, do herbaty może dodać łyżeczkę miodu i cytrynę.

6. Czarny bez

Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Skraca czas trwania przeziębienia. Owoce czarnego bzu, a także syrop przygotowywany z kwiatów, pomagają przy gorączce, zapaleniu krtani i gardła.

Jak zrobić masło ziołowe?Interia Kulinaria
RMF24
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas