Reklama
7. edycja „Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia”

Trzeci odcinek "Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia". Na celowniku ryby

Zadaniem drużyn w trzecim odcinku programu "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia" było przygotowanie dań z ryb, ale nie ze swoich przepisów, tylko z przepisów szefa Mateusza Gesslera zapisanych emotikonami. Jednak żeby było jeszcze trudniej - każdy uczestnik miał przyklejony przepis na swoich plecach.

Za nami trzeci odcinek programu "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia"

To zadanie wymagało ścisłej współpracy z kolegami i niezwykle dobrej komunikacji. Nie wszystkim udało się rozszyfrować przepisy, niektórzy do samego końca nie wiedzieli, jakie danie mieli przyrządzić. Punktacja była bardzo wyrównana. Panie otrzymały 2,5 pkt. a panowie 3! Karą było czyszczenie i patroszenie ryb. Przez niesłuchanie rad sous szefów panie zmarnowały mnóstwo ryb. - 2,5 tys. złotych jest w plecy. Jak nie zaczniecie się uczyć od nas, będziecie zawsze marnowały - podsumował straty Robert Kondziela.

Czytaj także: Julia Oleś i Osi Ugonoh o udziale w programie "Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia". "Widzowie dostaną krew, pot i łzy od wszystkich uczestników!"

Reklama

Na zwycięzców czekała natomiast wyjątkowa nagroda - spotkanie z wybitnym kucharzem - Nestorem Grojewskim, który przez 9 miesięcy był osobistym kucharzem reżysera Martina Scorsese  w jego prywatnej rezydencji, jak i na planie filmowym, gdzie w międzyczasie gotował dla takich gwiazd jak: Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Brendan Gleeson. Nestor słynie z tego, że robi cuda z surowych ryb i to właśnie dla zwycięskiej drużyny przygotował specjalne dania z owoców morza.

Potem nadszedł czas na trzeci serwis dla gości. Oprócz dotychczasowych dań, karta poszerzyła się o łososia Huberta z poprzedniego zadania. Szef podjął też zaskakującą decyzję i oznajmił uczestnikom, że dziś kapitanami drużyn zostaną sous szefowie - Bartek Krężel i Robert Kondziela. Ta wiadomość bardzo ucieszyła uczestników. W końcu może uda nam się wydać jakieś dania - skomentowała z ulgą Agata. Wiem, że dzisiaj będziemy mogli od nich naprawdę wiele się nauczyć - dodał Hubert. 

Z takim wsparciem praca od samego początku szła zupełnie inaczej.  W kuchni w końcu zapanował porządek. Szefowie wprowadzili całkowicie nową jakość. Każdy wiedział co ma robić, a przystawki zarówno w jednej, jak i drugiej drużynie zostały wydane na czas. Pierwszy sukces! Teraz nadszedł czas, by uczestnicy pracę kontynuowali już sami. Osi i Maciej przejęli opaski kapitanów. Niestety nie na długo. Nie podołali zadaniom, a w kuchni pozostawionej uczestnikom znowu zapanował chaos.  W kuchni "niebieskich" szef nagle wstrzymał prace.

- Kto to zostawił? Chcesz mi zjarać restaurację? - szef wskazał na palący się garnek i kazał Igorowi opuścić kuchnię. W kuchni "niebieskich" zostało tylko 3 uczestników. Szef zdecydował się połączyć drużyny w jedną, by goście otrzymali swoje dania.

Uczestnicy po chwili znowu popełnili ten sam błąd. Zostawili na ogniu patelnię. Wtedy szef kuchni przywołał historię Ani, której restauracja spłonęła, a razem z nią marzenia.

Zobacz również: Za nami drugi odcinek programu "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia". Challenge odcinka: mięsny street food!

- Wyłączcie wszystkie palniki. Ja zamykam kuchnię. To nie był dobry dzień - oznajmił szef kuchni.

- Nie chciałam o tym mówić, nie chciałam, by ktoś pomyślał, że to wykorzystuję. To była ogromna tragedia. Był ogromny pożar. Kamienica stała kilka lat, nie nadawała się do użytku(...) Straciłam swoje miejsce, ludzi stracili prace i tak naprawdę dopiero niedawno się z tego dźwignęłam - powiedziała Ania.

To kolejny serwis, który zakończył się niestety porażką. Nominacje najpierw otrzymali: Karolina, Osi, Marcin, Maciej. Potem szef wytypował dodatkowo Jarka "Jajo". Ostatecznie decyzją Mateusza Gesslera z programem pożegnali się Osi i Marcin.

Śledź kolejne odcinki programu "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia" w każdą środę o godzinie 20:00 w Telewizji POLSAT.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia | Mateusz Gessler
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama