Reklama

Reklama

Dania na święta bez gości: jak je przygotować, by nic nie zmarnować

Tegoroczne święta będą inne od wszystkich. Epidemia koronawirusa wymaga od nas bowiem odpowiedzialności i ograniczenia kontaktów międzyludzkich. Oznacza to, że Wigilię oraz Boże Narodzenie wielu z nas spędzi wyłącznie w gronie domowników. Jak się do tego przygotować, aby nie zmarnować jedzenia? Podpowiadamy, jak przygotować świąteczne potrawy w duchu zero waste.

Mniej gości oznacza, że nie będziesz musiała gotować zbyt dużo. Nie oznacza to jednak, że pozbędziesz się całkowicie problemu marnowania żywności. Co zrobić by ograniczyć go jak najbardziej? Podpowiadamy!

Reklama

Jak wykorzystać warzywa z gotowania bulionu?

Przygotowujesz barszcz czerwony lub zupę grzybową? Po ugotowaniu bulionu z pewnością zostanie ci mnóstwo warzyw - marchew, pietruszka, seler, kawałek pora i opalana nad ogniem cebula. Czy wszystko musisz wyrzucać do kosza? Oczywiście, że nie!

Warzywa korzenne możesz wykorzystać do przygotowania warzywnego pasztetu. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną, zblendować ją z pozostałościami z bulionu i doprawić ulubionymi przyprawami. Do takiego zestawu doskonale spisze się majeranek, zmielone ziele angielskie, pieprz ziołowy oraz sól i porządna garść soli. Aby podbić smak, możesz także dodać łyżkę sosu sojowego. Upieczony w piekarniku pasztet możesz podać na śniadanie, z dodatkiem chrzanu lub musztardy będzie smakował tak dobrze jak ten mięsny.

Warzywa możesz także wykorzystać do... przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej! Pokrojone w drobną kostkę, z dodatkiem kukurydzy, groszku konserwowego, ziemniaków oraz majonezu stworzą potrawę, która jest obowiązkową pozycją w świątecznym menu każdego Polaka.

Kuchenny recycling - czy można wykorzystać obierki?

Ziemniaki obierane do pierogowego farszu czy do wspomnianej już sałatki jarzynowej pozostawiają po sobie mnóstwo obierek. Podobnie warzywa obierane do bulionu - marchew, pietruszka czy seler. Co z nimi zrobić?

Przede wszystkim - możesz je zebrać i zamrozić, a po świętach przygotować bulion, który będzie stanowił bazę do zup czy sosów. Obierki możesz także wymieszać z olejem i przyprawami i upiec w piekarniku. Powstałe zdrowe chipsy mogą być przekąską do oglądania świątecznego filmu lub nietuzinkowym dodatkiem do świątecznego barszczu czy zupy grzybowej.

INTERIA.PL

Reklama