Reklama

Reklama

Ślub i wesele

Ślubne abc - degustacja menu weselnego

Wszyscy dobrze wiemy, że o sukcesie ślubu i wesela nie stanowi przepiękna suknia ślubna i garnitur od projektanta, a przede wszystkim - jedzenie serwowane na przyjęciu weselnym. Większość miejsc na wesele oferuje swoim klientom degustację wybranych potraw, które następnie trafią do weselnego menu. Warto skorzystać z tej okazji, nawet jeśli wielokrotnie jadaliście w tym lokalu, żeby przypomnieć sobie wszystko i odświeżyć smaki.

Aby ułatwić wam degustację, przygotowałyśmy dla was kilka ważnych wskazówek, dzięki którym wyniesiecie z tego wszystko, co najważniejsze. Oto one!

Reklama

Zanim coś wybierzecie, pamiętajcie o budżecie

Nie każda pozycja w karcie ma taką samą cenę - wiecie o tym dobrze, dlatego zanim zdecydujecie się na rezygnację z fileta z kurczaka na rzecz polędwicy wołowej, weźcie pod uwagę jej cenę - pewne rodzaje mięsa są znacznie droższe od innych, co w konsekwencji może znacznie przekroczyć założony przez was uprzednio budżet. Jeśli koniecznie chcecie podać na swoim weselu nieco droższe potrawy, jedyną drogą na oszczędności jest obcięcie liczby gości - ale przecież nie o to wam chodzi, prawda?

Jeśli widzicie możliwość negocjacji i obniżenia ceny potrawy, porozmawiajcie o tym z szefem kuchni lub managerem - być może zmniejszenie ilości dostępnych wariantów sałatek z czterech do dwóch pozwoli wam wybrać nieco bardziej kosztowne danie jednocześnie bez uszczerbku w postaci nadwyżki kosztów.

Jeśli zatrudniliście wedding plannera, to zabierzcie go ze sobą na degustację

W przypadku, gdy organizujecie wesele samodzielnie, przejdźcie do kolejnego punktu. Jeśli jednak zdecydowaliście się na pomoc wedding plannera, skorzystajcie z jego wiedzy również podczas degustacji menu. Jego doświadczenie pomoże wam w znalezieniu odpowiednich rozwiązań i uniknięciu potencjalnie problematycznych dań. Konsultant ślubny na pewno podpowie wam, w co warto zainwestować nieco więcej, jakie dania można pominąć oraz gdzie poszukać oszczędności.

Przywiązujcie wagę do detali

...takich jak na przykład prezentacja dania - co z tego, że szynka pieczona w sosie jest rewelacyjna i rozpływa się w ustach, jeśli na talerzu mamy jeden wielki bałagan? Zwróćcie także uwagę na jakość potraw i składników, z których zostały wykonane. Przyjrzyjcie się przystawkom - czy deska serów jest miękka i sprężysta, czy kawałki serów były pokrojone z dużym wyprzedzeniem i zdążyły wyschnąć? Czy warzywa wyglądają na świeże i sprężyste, czy raczej na nieświeże? Każdy drobiazg się liczy i ma wpływ na ogólne odczucia młodej pary i ich gości, dlatego zwróćcie na nie szczególną uwagę.

Poproś o możliwość rozmowy z szefem kuchni w trakcie degustacji

Kolejnym ważnym elementem degustacji potraw, które następnie będą serwowane podczas waszego ślubu i wesela jest rozmowa z szefem kuchni odpowiedzialnym za nie. Kiedy już zakończycie waszą degustację, nie zapomnijcie podziękować szefowi kuchni i wyrazić swojej opinii. Jeśli macie także jakieś pytania, nie wahajcie się ich zadać - nie będzie ku temu lepszej okazji niż degustacja menu weselnego.

Nie odkładajcie degustacji na ostatnią chwilę

Nie bez kozery wiele par młodych zaczyna przygotowania do swojego ślubu i wesela na dwa lata przed wybraną datą. Najlepszym czasem na wybór weselnego menu i degustację będzie okres między trzema a czterema miesiącami przed datą wesela. Szczególnie, jeśli planujesz dać wybór swoim gościom weselnym i przygotować na przykład, dwie opcje dania głównego. Dzięki temu, będziecie mieli więcej czasu na podjęcie ostatecznej decyzji i wprowadzenie ewentualnych zmian.

Nie bójcie się pytać o zmiany w menu

Wiele par młodych decyduje się na wybór konkretnych potraw nawet pomimo to, że nie wszystkie dodatki im smakują. Jeśli widzicie w menu pyszną sałatkę, ale chcielibyście dorzucić do niej jakiś składnik lub też zamienić go na jakiś inny, śmiało powiedzcie o tym managerowi lub porozmawiajcie bezpośrednio z szefem kuchni. To w końcu wasz dzień, dlatego ważne jest, aby wszystko było tak, jak sobie wymarzyliście.

Nie oczekujcie bezpłatnej degustacji, jeśli nie podpisaliście jeszcze umowy

Jeśli podpisaliście już umowę z waszym lokalem weselnym, prawdopodobnie degustacja menu weselnego będzie bezpłatna, jednak jeśli wciąż poszukujecie odpowiedniego miejsca lub cateringu, będziecie musieli za nią zapłacić. W przypadku testowania menu z miejsca, które prowadzi restaurację sprawa jest prosta - zróbcie rezerwację i po prostu zjedzcie miły posiłek w opcji degustacyjnej. Szukacie cateringu do wynajęcia? Zanim umówicie się na degustację, sprawdźcie ich opinie w sieci oraz wśród byłych klientów.

Nie ma potrzeby degustacji całego menu weselnego

Niektórzy managerowie restauracji powiedzą wam dokładnie, ile pozycji z menu powinniście spróbować i pozwolą wam na wybór waszych ulubionych pozycji z listy, dlatego bądźcie rozsądni i racjonalni wybierając dania do degustacji. W końcu właśnie po to organizujecie degustację - aby z całego dostępnego menu wybrać właśnie te dania, które znajdą się w waszym ślubnym menu.

Nie zabierajcie ze sobą całej rodziny i przyjaciół na degustację

Pamiętacie - degustacja menu weselnego jest przede wszystkim dla ciebie i twojego narzeczonego, w ostateczności, możecie zaprosić na nią swojego wedding plannera i ewentualnie - rodziców. Im więcej osób, tym więcej opinii i tym trudniejsze podjęcie ostatecznej decyzji, a cała idea menu weselnego polega na tym, aby zaserwować takie dania weselne, które uwielbiacie przede wszystkim wy - nowożeńcy ;). Nie traktujcie tego jako darmowej wyżerki dla druhen i przyjaciółek, podejdźcie do zadania z rozsądkiem i powagą, a podejmiecie słuszne decyzje.

Redakcja abcslubu.pl