Czy tran to przeżytek?
Znienawidzone lekarstwo naszych rodziców: tran - na apetyt, na przeziębienie, na wzmocnienie... na wszystko. Czy tran to przeżytek?
Tran to olej pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych o charakterystycznym smaku i zapachu.
Dlaczego warto pić tran?
W latach 60. i 70., podawany w przedszkolach w ramach profilaktyki zdrowotnej, był zmorą naszych rodziców. Niezbyt ładnie pachnący, nie smakował najlepiej. Dziś mamy do wyboru trany smakowe, w kapsułkach, a naukowcy potwierdzili jego zalety.
Łatwo przyswajalne witaminy A i D, niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają prawidłowy rozwój i wzrost dzieci, odporność i regulują właściwy poziom składników odżywczych.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego tran zapobiega chorobie wieńcowej, zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi, obniża jej krzepliwość, zmniejszając ryzyko miażdżycy. Pomaga uregulować ciśnienie krwi, pomaga obniżyć cholesterol oraz zmniejsza reumatyczne bóle stawów.
Witamina A ma wpływ na stan skóry i oczu, zapobiega "kurzej ślepocie", zapaleniu spojówek i suchości skóry. Olej z wątroby dorsza wzmacnia zęby, poprawia wzrok oraz wzmacnia odporność pobudzając organizm do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Tran jest pomocny również w okresie wytężonego wysiłku fizycznego i psychicznego.
Żeby rosło zdrowo
Tran można podawać dzieciom w kapsułkach lub jako pachnący cytrusami płyn. I warto go podawać, bo to najbogatsze źródło niezbędnej dla prawidłowego rozwoju dzieci witaminy A. Dzięki jej zawartości tran wpływa korzystnie na wzrok, wspomaga odporność i chroni organizm przed osłabieniem.
Równie ważna dla prawidłowego rozwoju jest witamina D chroniąca organizm przed wolnymi rodnikami, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne.
Bogactwo tłuszczowych kwasów omega -3 zawartych w tranie przyczynia się do prawidłowego rozwoju i wzrostu, wspomaga układ immunologiczny a także korzystnie wpływa na prace mózgu i poprawę koncentracji.
Kiedy podawać tran?
Tak, jak twierdziły nasze babki: tran jest dobry na wszystko. Bogactwo witamin A i D sprawia, że tran jest stosowany w przypadkach awitaminozy oraz krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracyjne wszystkich tkanek, także chrzęstnej i nabłonkowej.
Profilaktycznie tran można podawać dzieciom po ukończeniu 3. roku życia w stanach zwiększonego zapotrzebowania, obniżenia odporności, a także u osób stosujących dietę uboga w witaminy A i D oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Tran warto podawać także w okresie szczególnego zapotrzebowania na zawarte w nim substancje - dzieciom w okresie wzrostu podczas dojrzewania, a dorosłym podczas choroby i w okresie rekonwalescencji, palącym i nadużywającym alkoholu. Przeciwdziała osteoporozie, reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, stanowi naturalny czynnik obniżający ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy.
W okresie dużego nasłonecznienia należy odstawić tran - wskutek jego działania mogą powstawać przebarwienia na skórze. Tran zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego jego nadmiar kumuluje się w organizmie, nie należy więc przekraczać dziennej dawki suplementu, aby nie dopuścić do hiperwitaminozy.
Zdrowy jak Eskimos
Mieszkańcy Grenlandii mają ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw bogatych w witaminę C. Ich menu oparte jest na tłuszczach, białku i węglowodanach. Jednak pomimo takiej diety Eskimosów nie trapią choroby nowotworowe, miażdżyca, zawały czy cukrzyca. Niezwykłą odporność zawdzięczają właśnie nienasyconym kwasom tłuszczowym omega-3 oraz witaminom A i D, w które obfituje ich dieta. Substancje chroniące mieszkańców Grenlandii znajdziemy właśnie w tranie.