Zbilansuj dietę, wzmocnij odporność

Dobrze dobrana dieta i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego są ze sobą ściśle związane. Przejadanie się, odkładanie posiłków, jedzenie raz dziennie, a przede wszystkim dobór nieodpowiednich składników odżywczych negatywnie wpływają na odporność organizmu. Co jeść i jakie suplementy zażywać, aby nie dać się chorobie?

Sprawdź, jaką utrzymywać dietę, by mieć wysoką odporność
Sprawdź, jaką utrzymywać dietę, by mieć wysoką odporność123RF/PICSEL
Sprawdź, jaką utrzymywać dietę, by mieć wysoką odporność
Sprawdź, jaką utrzymywać dietę, by mieć wysoką odporność123RF/PICSEL


Często czujemy się senni i przemęczeni. Przeziębienia łapią nas na każdym kroku, a chusteczki do nosa kupujemy hurtowo. Są to oznaki osłabienia układu immunologicznego, które sami sobie serwujemy. Zimą i jesienią, kiedy wirusy czują się najlepiej warto zadbać o odpowiednią ochronę organizmu.

Układ odpornościowy podejmuje walkę z drobnoustrojami tylko wówczas, gdy jest regularnie i zdrowo odżywiany. Z tego powodu pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadanie powinno być syte i rozgrzewające, ale też lekkie, by nie obciążać zbytnio przewodu pokarmowego. Powinno zawierać węglowodany, białka i witaminy.

Z tego powodu w codziennej diecie powinny się pojawić warzywa i owoce, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Walczą one z wolnymi rodnikami i równocześnie sprzyjają wzmacnianiu odporności. Taka dieta powinna przede wszystkim zawierać: szpinak, brokuły, pomidory, paprykę, cytrusy i porzeczki. Warzywa i owoce zawierają witaminę C, która pobudza produkcję interferonu - substancji, która skutecznie walczy z wszelkimi zarazkami.

Do codziennych posiłków warto dodać też czosnek i cebulę, o czym wiedzieli bardzo dobrze nasi dziadowie. Mają one działanie bakteriobójcze i mobilizują układ odpornościowy do działania. W witaminy i minerały bogate są orzechy i ziarna. Nie na darmo zaleca się, by na śniadanie zjeść talerz musli z mlekiem.

Co jeść?

Odporność naszego organizmu zależy głównie od nas samych. Od tego jak dbamy o nasze ciało. Zatem co warto jeść, aby być zdrowym?

Witamina C  - witamina ta w dużych ilościach sprawia, że infekcja, która nas zaatakowała przejdzie szybko i bez większych komplikacji. Badania kliniczne doktora Linusa Paulinga dowodzą, że duże ilości witaminy C pobudzają organizm do produkcji interferonu, który niszczy wirusy. Dawka 1000 - 3000 mg witaminy C dziennie obniża też o ok. 40 proc. możliwość zachorowania.

Najwięcej tej witaminy znajduje się w owocach kiwi, porzeczkach, truskawkach i czerwonej papryce.

Witamina A - jej rola ma znaczenie przy zwalczaniu wszelkich infekcjach wirusowych, a także przy "syndromie dnia poprzedniego". Natomiast prowitamina A, czyli wszelkie karotenoidy są niezbędne dla poprawy odporności. Chronią one błony śluzowe przed przenikaniem bakterii i wirusów. Najwięcej witaminy A znajdziemy w żółtkach jajek i wszelkich pełnotłustych produktach mlecznych. Karotenoidy znajdują się w marchwi, dyni, cykorii, szpinaku, a także w niektórych owocach, np. w morelach.

Witamina E - osłania błony komórkowe i wzmacnia działanie limfocytów T, a także osłania tkankę limfatyczną. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, pestkach roślin oleistych, orzechach, migdałach i kiełkach nasion.

Selen - uczestniczy w usuwaniu z organizmu toksycznych metali i ma silne właściwości antyoksydacyjne. Znajdziemy go w kiełkach nasion, rybach i owocach morza.

Żelazo - jego niedobór może być przyczyną anemii, która wpływa na obniżenie funkcji immunologicznych organizmu. Żelazo w dużych ilościach znajdziemy w czerwonym mięsie i jego przetworach, roślinach strączkowych, w szpinaku i sałacie. Te ostatnie są też podstawowym źródłem kwasu foliowego, który uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek.

Kwasy tłuszczowe omega -3 - biorą udział w zwalczaniu stanów zapalnych, dzięki czemu układ odpornościowy może swobodnie walczyć z antygenami. Stymulują również wytwarzanie czerwonych i białych ciałek krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte są w olejach rybich, przede wszystkim w łososiu, śledziu i makreli. Warto też stosować tran rybi jako środek wzmacniający.

Cynk - wzmacnia system immunologiczny organizmu. Podobnie jak witamina C, w zwiększonych dawkach skraca czas trwania infekcji. Duże ilości cynku występują w mięsie, owocach morza, kaszach, orzechach i nasionach.

Gdzie je znaleźć?

Wszystkie te składniki znajdziemy w każdym sklepie, kupując oczywiście odpowiednie pokarmy. Cebula i czosnek wykazują silne działanie bakteriobójcze. Podobnie miód, który dzięki obecności oksydazy glukozy posiada możliwość wytworzenia kwasu glukonowego, który ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Pozytywnie na odporność organizmu wpływa również spożywanie zsiadłego mleka, które reguluje pracę przewodu pokarmowego i chroni przed infekcjami wzmacniając barierę jelitową, złożoną m.in. z bakterii probiotycznych.

Jednak co zrobić, gdy nasza dieta składa się z nieregularnych posiłków i jest uboga w składniki potrzebne do utrzymania odporności? Należy uzupełnić ją suplementami, które pozwolą nam na utrzymanie równowagi organizmu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas