Owsianka i ryżanka: ekologiczny i zdrowy pomysł na śniadanie
Materiał promocyjny
Owsianka i ryżanka to nie tylko doskonałe, sycące śniadania, ale też wybór świadomy i odpowiedzialny. W erze przetworzonej żywności i globalnych wyzwań środowiskowych warto wrócić do korzeni i czerpać z tego, co proste, naturalne i dobre dla nas i dla Ziemi.
Owsianka przez wieki była podstawą diety wielu narodów. W swojej prostocie kryje wiele zalet. Jest bogata w błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty[1]. Ponadto płatki owsiane są jednym z produktów zbożowych o najmniejszym wpływie na środowisko. Ich uprawa nie wymaga dużej ilości wody ani intensywnego stosowania pestycydów, co czyni je wyborem ekologicznym.
Ryżanka natomiast, mniej znana, ale równie wartościowa, to doskonała propozycja dla osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnej owsianki. Wykonana z gotowanego ryżu, często podawanego z mlekiem roślinnym, stanowi źródło węglowodanów złożonych[2].
Nie tylko na słodko
Zarówno owsianka, jak i ryżanka, stanowią również bazę do eksperymentów kulinarnych. Można je wzbogacić o owoce, orzechy, nasiona czy naturalne słodzidła jak miód, czy syrop klonowy. Dodatek cynamonu, kardamonu czy wanilii podkreśli smak i doda aromatu.
Niewiele osób wie, że owsiankę czy ryżankę można także przygotować... na słono. To propozycja dla osób, które nie przepadają za śniadaniami w słodkiej wersji. Wybierając taką opcję płatki owsiane lub ryż możemy ugotować na bulionie, dzięki czemu danie zyska dodatkowe walory smakowe. Za dodatki może posłużyć mozarella, pomidorki koktajlowe oraz bazylia. Dla tych, którzy wolą kuchnię indyjską, sprawdzi się mleko kokosowe, przyprawa curry oraz płatki migdałów.
Dlaczego warto wybierać produkty w wersji “bio"?
Coraz więcej osób w trosce o dobre samopoczucie wybiera produkty roślinne i niskoprzetworzone. Warto szukać produktów ekologicznych, zwanych również produktami BIO lub organicznymi — w procesie ich produkcji nie użyto szkodliwych substancji. Jeśli więc wybierzemy ryż BIO, mamy pewność, że jest wolny od GMO i uprawiany bez szkodliwych chemikaliów. Ekologiczna żywność nie jest też genetycznie modyfikowana, co jest dla wielu konsumentów ważnym kryterium wyboru.
Metody rolnictwa ekologicznego dbają o jakość gleby, promując jej zdrowie, strukturę i żyzność. Dobrze utrzymana gleba może lepiej wiązać wodę i jest bardziej odporna na erozję. Rolnictwo ekologiczne ma również pozytywny wpływ na różnorodność gatunkową, zarówno upraw, jak i fauny w danym ekosystemie. Zróżnicowane uprawy pomagają zachować zdrowy ekosystem i zrównoważoną populację owadów zapylających.
Uprawy ekologiczne zwykle wymagają mniej energii i emitują mniej gazów cieplarnianych. Zakup żywności BIO oznacza też wsparcie dla małych i lokalnych gospodarstw, które stosują metody zrównoważonego rolnictwa.
Jak rozpoznać produkty ‘bio"?
Wybierając produkty bio, nie tylko więc dbamy o własne zdrowie, ale też przyczyniamy się do ochrony środowiska i wsparcia zrównoważonych praktyk rolniczych. Jak zatem rozpoznać produkt z wytworzony zgodnie ze standardami ekologicznego rolnictwa?
Produkty z upraw ekologicznych zwykle są oznaczone jako “bio", a na ich etykietach powinien znaleźć się symbol Euroliścia, który jest znakiem europejskiego rolnictwa ekologicznego przyznawanym wyrobom pochodzącym z gospodarstw certyfikowanych, które stosują zasady zrównoważonej hodowli zwierząt i uprawy roślin. Możemy też poszukać zaufanych dostawców, którzy promują ideę ekologicznego żywienia i sprawdzają producentów, z którymi współpracują.
Materiał promocyjny