ArtykułyKiełbasa: Co zawiera? Na co zwrócić uwagę?Kiełbasa to jeden z tradycyjnych polskich przysmaków, który często gości na naszym stole. Trudno wyobrazić sobie bez niej grilla, ognisko czy rodzinne spotkania. Nie jest jednak łatwo kupić dobrej jakości kiełbasę, cechującą się wysoką wartością odżywczą. Warto więc wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy jej zakupie, co się w niej znajduje i jakiej kiełbasy unikać. Odpowiedzi na te pytania przedstawiamy poniżej. kiełbasa, kiełbasyPrzetworzone mięso: Czy warto je jeść? Zwolenników spożywania mięsa jest tak samo wielu, jak i przeciwników. Często mówi się, że produkty mięsne mogą szkodzić zdrowiu i przyczyniać się do otyłości czy chorób układu krążenia. Jak się okazuje, ogólne spożycie mięsa nie jest tak niebezpieczne, jak sięganie po przetworzone wyroby, np. kiełbasy, szynki, boczek czy salami. Zazwyczaj zawierają o wiele więcej kalorii, tłuszczu i soli, ale też konserwantów, przez co zwiększają ryzyko problemów z sercem, cukrzycy, demencji, a nawet nowotworów! Czy warto więc jeść przetworzone mięso? Przekonajmy się.kiełbasy, przetworzone mięsoBiała kiełbasa na różne sposobyZanim kiełbasę ugotujesz, upieczesz lub usmażysz, nakłuj ją gęsto widelcem. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz na stół kiełbasę bez pęknięć.sposoby, kiełbasa, kiełbasy, biała kiełbasaZapiekankaZapiekanka z białej kiełbasy.kiełbasa, kiełbasy, zapiekankaDanie węgierskie - MISIEKSkładniki na 2 osoby: 4 grubsze plastry szerokiej kiełbasy, cebula - plastry, pomidor, 4 jajka, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek - granulki.jajka, plastry, kiełbasyRyż z warzywami - Majamrożona mieszanka warzywna - 500g, 2 pętka kiełbasy śląskiej, 1 cebula, dwie torebki ryżu, rosół w kostce - 1 kostka, przyprawy do smaku, odrobina olejukiełbasyZapiekanka z ryżu, kiełbasy i pieczarek - przysłała Ulka4 szklanki ugotowanego ryżu; 15 dag pieczarek; 15 dag kiełbasy; 15 dag cebuli; 4 łyżki keczupu; 3 łyżki startego ostrego żółtego sera; 2 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; oraz: tłuszcz do formy, pieprz, sól, łyżka posiekanej natki pietruszki.grzyby, kiełbasa, czosnek, ryż, kiełbasy, zapiekankaBigos z papryki - przysłała Mieczysława1 kg czerwonej papryki, 10 dkg fasoli perłowej, 25 dkg kiełbasy, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.bigos, kiełbasy, papryka, pieprzGulasz z kiełbasy - przysłała Mieczysława30 dkg kiełbasy parówkowej; 20 dkg pieczarek; 10 dkg boczku wędzonego; 2 duże cebule; łyżka przecieru pomidorowego; pół szklanki rosołu z 1/2 kostki; sól; mielona papryka; pół szklanki śmietany; natka pietruszkikiełbasyPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Kiełbasa: Co zawiera? Na co zwrócić uwagę?Kiełbasa to jeden z tradycyjnych polskich przysmaków, który często gości na naszym stole. Trudno wyobrazić sobie bez niej grilla, ognisko czy rodzinne spotkania. Nie jest jednak łatwo kupić dobrej jakości kiełbasę, cechującą się wysoką wartością odżywczą. Warto więc wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy jej zakupie, co się w niej znajduje i jakiej kiełbasy unikać. Odpowiedzi na te pytania przedstawiamy poniżej.
Przetworzone mięso: Czy warto je jeść? Zwolenników spożywania mięsa jest tak samo wielu, jak i przeciwników. Często mówi się, że produkty mięsne mogą szkodzić zdrowiu i przyczyniać się do otyłości czy chorób układu krążenia. Jak się okazuje, ogólne spożycie mięsa nie jest tak niebezpieczne, jak sięganie po przetworzone wyroby, np. kiełbasy, szynki, boczek czy salami. Zazwyczaj zawierają o wiele więcej kalorii, tłuszczu i soli, ale też konserwantów, przez co zwiększają ryzyko problemów z sercem, cukrzycy, demencji, a nawet nowotworów! Czy warto więc jeść przetworzone mięso? Przekonajmy się.
Biała kiełbasa na różne sposobyZanim kiełbasę ugotujesz, upieczesz lub usmażysz, nakłuj ją gęsto widelcem. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz na stół kiełbasę bez pęknięć.
Danie węgierskie - MISIEKSkładniki na 2 osoby: 4 grubsze plastry szerokiej kiełbasy, cebula - plastry, pomidor, 4 jajka, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek - granulki.
Ryż z warzywami - Majamrożona mieszanka warzywna - 500g, 2 pętka kiełbasy śląskiej, 1 cebula, dwie torebki ryżu, rosół w kostce - 1 kostka, przyprawy do smaku, odrobina oleju
Zapiekanka z ryżu, kiełbasy i pieczarek - przysłała Ulka4 szklanki ugotowanego ryżu; 15 dag pieczarek; 15 dag kiełbasy; 15 dag cebuli; 4 łyżki keczupu; 3 łyżki startego ostrego żółtego sera; 2 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; oraz: tłuszcz do formy, pieprz, sól, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Bigos z papryki - przysłała Mieczysława1 kg czerwonej papryki, 10 dkg fasoli perłowej, 25 dkg kiełbasy, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
Gulasz z kiełbasy - przysłała Mieczysława30 dkg kiełbasy parówkowej; 20 dkg pieczarek; 10 dkg boczku wędzonego; 2 duże cebule; łyżka przecieru pomidorowego; pół szklanki rosołu z 1/2 kostki; sól; mielona papryka; pół szklanki śmietany; natka pietruszki