Kiedy myślimy o probiotykach, produktach które przywracają równowagę mikrobiologiczna w naszych organizmach, najczęściej przychodzi nam do głowy jogurt. Ale istnieje wiele rodzajów jedzenia, które może pełnić podobną rolę przyczyniając się do utrzymania nas w zdrowiu. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które zamieszkują nasz przewód trawienny odżywiając się prebiotykami, czyli nie ulegającym trawieniu węglowodanami pozwalającymi im rozrastać się i namnażać. Pro- i prebiotyki są zatem odpowiedzialne za utrzymanie zdrowego procesu trawienia poprzez kontrolę rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii. Dzięki tej umiejętności pro- i prebiotyki zapobiegają powstawaniu infekcji i stanów zapalnych w przewodzie trawiennym. Co zatem powinniśmy dodać do diety, aby zapewnić zdrowie naszym jelitom? Istnieje sporo rodzajów fermentowanego jedzenia, które mogą być źródłem zarówno pro-, jaki i prebiotyków.