8 probiotycznych pokarmów, które nie są jogurtem

Kiedy myślimy o probiotykach, produktach które przywracają równowagę mikrobiologiczna w naszych organizmach, najczęściej przychodzi nam do głowy jogurt. Ale istnieje wiele rodzajów jedzenia, które może pełnić podobną rolę przyczyniając się do utrzymania nas w zdrowiu. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które zamieszkują nasz przewód trawienny odżywiając się prebiotykami, czyli nie ulegającym trawieniu węglowodanami pozwalającymi im rozrastać się i namnażać. Pro- i prebiotyki są zatem odpowiedzialne za utrzymanie zdrowego procesu trawienia poprzez kontrolę rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii. Dzięki tej umiejętności pro- i prebiotyki zapobiegają powstawaniu infekcji i stanów zapalnych w przewodzie trawiennym. Co zatem powinniśmy dodać do diety, aby zapewnić zdrowie naszym jelitom? Istnieje sporo rodzajów fermentowanego jedzenia, które mogą być źródłem zarówno pro-, jaki i prebiotyków.

Produkty probiotyczne
Produkty probiotyczne© Photogenica

Kombucza

Kombucza właściwości
© Photogenica

Kombucza jest tradycyjnym chińskim napojem przygotowanym ze sfermentowanych morskich wodorostów. W procesie fermentacji wykorzystuje się kolonie bakterii oraz drożdży. Uważa się, że kombucza zapobiega artretyzmowi i innych chorobom.

Kefir

Kefir właściwości probiotyczne
© Photogenica

Kefir jest mlecznym napojem podobnym do jogurtu, który pochodzi z Kaukazu. Wieki temu pasterze odkryli proces fermentacji i praktyka ta szybko się rozprzestrzeniła po obszarze śródziemnomorskim, gdzie zaczęto ją stosować do konserwacji winogron i mleka.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona właściwości probiotyczne
© Photogenica

Wszyscy znamy kiszoną kapustę. W tradycji polskiej kuchni jest produktem niezastąpionym. Posiada fantastyczną zaletę, poza tym, że jest bardzo smaczna, jest ona także fermentowana przez szeroką gamę pożytecznych i zdrowych dla nas bakterii.

Kimchi

Kimchi właściwości probiotyczne
© Photogenica

To koreańska potrawa składająca się z mocno przyprawionych, sfermentowanych i ukiszonych kapusty i cebuli, czasem z dodatkiem ryby. Może być doprawiana czosnkiem, chrzanem, czerwoną ostrą papryką bądź imbirem.

Zupa miso

Zupa miso właściwości probiotyczne
© Photogenica

Tradycyjna potrawa japońska przygotowana najczęściej ze sfermentowanej soi. Może zawierać do 160 szczepów baterii.

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy właściwości
© Photogenica

Tradycyjny, wschodnioeuropejski napój przygotowany ze sfermentowanego chleba żytniego. Do smaku dodawane są często truskawki lub mięta.

Tempeh

Tempeh właściwości probiotyczne
© Photogenica

W kuchni indonezyjskiej przyrządzany ze sfermentowanej, pokrytej pleśnią soi. Posiada zwartą i gumowatą strukturę i delikatny aromat ziemi.

Dojrzałe sery

Dojrzałe sery właściwości
© Photogenica

Sery dojrzewające ponad 6 miesięcy - pełne i ostre w smaku.

Dodatkiem do pokarmów probiotycznych są prebiotyki, do których zaliczamy pełne ziarna, szparagi, pora, cebulę, czosnek, soję, mniszka lekarskiego, karczocha i przyprawy Raj.

A co z suplementami?

Suplementacja
© Photogenica

Zarówno codzienna dieta, jak i suplementy są doskonałym źródłem zarówno pro-, jak i prebiotyków. Pamiętaj jedna, że przed zastosowaniem suplementów, warto skonsultować się z lekarzem odnośnie dawkowania i marki produktu, który warto zakupić.

Cały szereg innych korzyści

Odporność organizmu
© Photogenica

Jest wiele powodów, dla których warto stosować probiotyki. Różnorodność szczepów pożytecznych bakterii w naszych jelitach to droga do zdrowego systemu odpornościowego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas