Lodowa pielęgnacja urody na patyku

Lody, lody dla ochłody i urody, bo jak przekonuje Liz Moody, autorka książki "Glow pops", można pielęgnować swoją urodę ze smakiem. I tak, wraz z nastaniem lata, zachęca do skosztowania lodów, które dbają o nasze dobre samopoczucie i zdrowie.

Zdrowa i szybka przekąska? Lody z kurkumy!
Zdrowa i szybka przekąska? Lody z kurkumy! 123RF/PICSEL

Za sprawą Liz Moody autorki książki "Glow pops" postawa wobec pielęgnacji i diety może się zasadniczo zmienić. Wszystko za sprawą proponowanych przez nią lodowych deserów, które nie tylko mogą stanowić słodkie urozmaicenie tego lata, ale również przyczynić się do poprawy naszego wyglądu. W swojej książce, podobnie jak na blogu, Moody dzieli się pomysłami na upiększające desery.

Jednym z jej ulubionych i jak zapewnia niezwykle skutecznym deserów są kurkumowe lody. Inspiracją do powstania tego deseru, było niezwykle popularne kurkumowe latte czy też mleko - jeden z ulubionych napojów popularnych trenerek i miłośniczego zdrowego stylu życia.

"Kurkuma to uzdrawiający eliksir w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Złote, kurkumowe mleko to mieszanka na bazie mleka, kurkumy i substancji słodzącej - może być miód. Tradycyjnie jest wypijany na ciepło i to jeden z moich ulubionych zimowych napojów, który wzbogacam smakiem nieco ostrzejszych przypraw jak imbir, pieprz, które dodają napojowi nieco ostrości" - wyjaśnia na łamach "Vogue" Liz Moody. Ten napój można również podawać w wersji letniej właśnie w postaci lizaków.

Do jego przygotowania potrzeba dwóch szklanek mleka kokosowego, trzech łyżeczek miodu, łyżeczki kurkumy, imbiru, odrobiny czarnego pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Napój przelewamy do foremek na lody i mieszamy.

Kolejną propozycją jest relaksujący, mrożony, rumiankowy napar. Do jego przygotowania potrzeba szklanki wody, ćwierć szklanki cukru kokosowego, pół szklanki świeżej mięty, rumianek do zaparzenia, pół soczystego melona i odrobinę soli.

Jak instruuje Liz, w garnku gotujemy wodę, rozpuszczamy cukier i zaparzamy miętę i rumianek. Miksturę odstawiamy na 15 minut. W blenderze miksujemy melona z solą i naparem miętowo-rumiankowym. Całość rozlewamy do lodowych foremek i wstawiamy do zamrażalnika.

"Te lody to relaks na patyku - odświeżający, odprężający i odżywczy zarazem. Uwielbiam w swoich przepisach wykorzystywać różne napary - z jednej strony nadają one ciekawy smak, z drugiej cechują je niezwykłe właściwości zdrowotne. Rumianek to doskonałe remedium na stres, działa uspokajająco. Doskonale sprawdza się przy bezsenności czy nerwicy. Mięta natomiast, łagodzi wszelkie dolegliwości żołądkowe, jest również źródłem witamin A i C" - wyjaśnia Moody. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas