Pasta cukrowa - depilacja z Bliskiego Wschodu

Pasta cukrowa to jeden ze sposobów na piękną i gładką skórę. Sposób depilacji rodem z Bliskiego Wschodu zapewnia nie tylko skuteczność i niemal bezbolesny sposób usunięcia zbędnego owłosienia. Nie powoduje również podrażnień i alergii.

Depilacja cukrowa na zimno jest zdecydowanie najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą metodą usuwania włosków
Depilacja cukrowa na zimno jest zdecydowanie najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą metodą usuwania włosków 123RF/PICSEL

"Wspólne gotowanie pasty cukrowej, a następnie depilowania się nawzajem to po dziś dzień popularny kobiecy rytuał na Bliskim Wschodzie" - wyjaśnia Justyna Nyczyk, specjalistka od kultury Orientu.

Kobiety z Bliskiego Wschodu i Egiptu za pomocą karmelu depilowały niemal całe ciało - oprócz brwi - już w starożytności. W tradycyjnych krajach arabskich depilację pastą cukrową stosowano także przed ceremonią zaślubin. Panna młoda poddawała się całkowitej depilacji ciała w noc przedślubną na znak swojej czystości i szacunku wobec męża.

Pastę cukrową można wykonać samodzielnie mieszając i gotując w odpowiednich proporcjach cukier, wodę i sok z cytryny. Jest to niestety dosyć czasochłonne i wymaga dużo wprawy. Dostępne są także gotowe pasty cukrowe, najczęściej z dodatkiem naturalnych składników takich jak melasa, miód, olejek z oliwy czy ekstrakt z róży, które dodatkowo łagodzą skórę w czasie depilacji.

Cukrowanie, jak często określa się zabieg usuwania włosków karmelem, jest znacznie przyjemniejsze od woskowania. Pasta cukrowa usuwa włoski z cebulkami, ale w przeciwieństwie do wosku, nie podrażnia przy tym skóry. Cukrowanie można wykonywać na ciepło - za pomocą ciepłego karmelu i pasków tkaniny lub na zimno - układając na ciele karmel w rulonikach.

"Depilacja cukrowa na zimno jest zdecydowanie najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą metodą usuwania włosków dla kobiet ze skórą naczynkową, wrażliwą i skłonną do pajączków i żylaków" - podkreśla ekspertka.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas