Wyjątkowa piątka w służbie twojej młodości

Oleje, nazywane strażnikami młodości, coraz częściej opanowują nie tylko nasze kuchnie, ale również… łazienki! Ogromna popularność olejku arganowego sprawiła, że coraz częściej sięgamy po te naturalne kosmetyki o wyjątkowych właściwościach! Ale czy wiemy o nich wszystko? Oto kosmetyczna piątka, z którą warto zaprzyjaźnić się na dłużej.

Olej arganowy

Najpopularniejszy przedstawiciel rodziny olejów roślinnych. Rozreklamowany kilka lat temu wciąż ma się dobrze, a w jego cudotwórcze właściwości wierzą miliony kobiet na całym świecie. Co on takiego w sobie ma?

Reklama

Prawdziwy, oryginalny olej arganowy pochodzi z Maroka. O jego zaletach niech świadczą nieskazitelne, młode i jędrne cery tamtejszych kobiet, które nie rozstają się z nim przez całe swoje życie. Nic dziwnego - posiada w swoim składzie ogromną ilość witaminy E, nazywaną witaminą młodości oraz nienasycone kwasy omega 3, 6 oraz 9. Olej arganowy działa przeciwzmarszczkowo, jest w stanie spłycić istniejące już zmarszczki, napina i odświeża skórę.

Skutecznie chroni ją również przed wiatrem i słońcem, w dodatku mogą go stosować właścicielki zarówno cery tłustej jak i suchej, mieszanej i normalnej. To po prostu kosmetyk dla każdej z nas. Olejek stosować możemy również do pielęgnacji włosów i paznokci, wcierając go delikatnie w najmocniej przesuszone miejsca.

Olej kokosowy

Obecny w wielu polskich kuchniach, dlaczego więc nie zaprosić go do łazienki? Czysty, nierafinowany olej kokosowy działa lepiej niż niejeden krem! Znany jest ze swoich właściwości mocno nawilżających i natłuszczających. Co ważne, robi to naprawdę skutecznie.

Ile razy po użyciu balsamu czułaś, że został on na powierzchni skóry, pozostawiając ją suchą i spragnioną? Z pomocą może przyjść właśnie olej kokosowy. Z powodzeniem można go stosować jako balsam do ciała, płyn do demakijażu (gdy się trochę roztopi), maseczkę do włosów i ... filtr UV! To nie koniec. Olej kokosowy znany jest ze swoich wybielających właściwości. Codziennie rano przed umyciem zębów przepłucz nim jamę ustną, a efekty szybko cię zaskoczą!

Olej tamanu

Wciąż mało znany, a szkoda! Olej tamanu otrzymuje się poprzez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców drzewa o nazwie Calophyllum Inophyllum. Znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwbólowych i antywirusowych. To jednak nie wszystko! Olej tamanu stosować można również w leczeniu schorzeń reumatologicznych oraz w redukcji blizn (również rozstępów).

Ten wyjątkowy kosmetyk powinien znaleźć miejsce w twojej apteczce jeśli borykasz się z takimi problemami jak: - trądzik oraz blizny potrądzikowe - stany zapalne, podrażnienia, alergie - świeże rozstępy (jest w stanie całkowicie je wyleczyć) oraz blizny po nich - grzybica stóp i paznokci - oparzenia słoneczne - opryszczka - atopowe zapalenie skóry - małe ranki, strupki.

Olejek warto stosować na noc ze względu na jego specyficzny, ziołowy zapach przypominający momentami zapach vegety.

Olej inca inchi

Zauważyłaś pierwsze oznaki starzenia się skóry, a twoja cera nie zachwyca już młodością i blaskiem? Nic dziwnego, z wiekiem skóra starzeje się i wiotczeje, często za sprawą pomniejszających się w rekordowym tempie zapasów kolagenu. Jest na to sposób? Oczywiście! W dodatku nie kosztuje dużo i zamknięty jest w małej, poręcznej buteleczce. Olen inca inchi wytwarzany jest z peruwiańskiej rośliny sacha inchi i uważany jest za prawdziwy skarb natury. Posiada w swoim składzie rekordową ilość kwasów tłuszczowych - aż 93,7 %! Co to dla nas oznacza? Olej naprawia uszkodzone tkanki, zwiększa ich elastyczność i pobudza odbudowę kolagenu.

Jest bogatym źródłem witamin A oraz E, naprawia również szkody wyrządzone skórze przez promienie UVA i UVB. Inca Inchi powinny pokochać kobiety w ciąży. Olej spokojnie stosować można do lekkiego masażu całego ciała - zapobiega on powstawaniu rozstępów i likwiduje te, które już powstały. Badania wykazały, że kobiety stosujące olej od czwartego miesiąca ciąży nie zaobserwowały na swojej skórze żadnych niepokojących zmian!

Olej marula

Brzmi egzotycznie? Ten wciąż mało znany olej to prawdziwy sprzymierzeniec kobiecego piękna! Olej ten wytwarza się z orzechów drzew marula rosnącego w Afryce. Wykorzystywany do pielęgnacji skóry oraz włosów znany jest ze swoich właściwości nawilżających, ujędrniających oraz regenerujących, jest również bardzo silnym antyoksydantem.

Olej marula stosować można na istniejące blizny, nawet te stare i głębokie. Proces ten wymaga wprawdzie czasu, ale ten wyjątkowy kosmetyk potrafi rozprawić się z nimi na zawsze! Olej marula to bogactwo witaminy E, C oraz kwasu oleinowego. Nazywany strażnikiem młodości chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem i widocznie ją zmiękcza.

Na koniec warto wspomnieć o jego wyjątkowych właściwościach ujędrniających! W krajach afrykańskich i arabskich jest on powszechnie stosowany do ujędrniania biustu - przy niewielkim rozciągnięciu skóry piersi pierwsze efekty zobaczymy już po 2 tygodniach!

Oleje roślinne to bogactwo wyjątkowych, pozbawionych chemii składników. Warto spróbować naturalnej pielęgnacji i cieszyć się zdrową, młodo wyglądającą cerą!


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje