Zdrowa dieta - zimowa ochrona skóry

Sucha skóra to częsty skutek uboczny zimy. Nadmierne podrażnienie skóry, napięcie i swędzenie to częste, zimowe dolegliwości. Nadmiernemu wysuszaniu skóry mogą zapobiegać odpowiednie kosmetyki, ale również właściwe nawyki żywieniowe.

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są tłuste ryby
Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są tłuste ryby123RF/PICSEL

Dobrze odżywiona skóra to skuteczny sposób na walkę z zimowymi dolegliwościami dermatologicznymi. Jak wyjaśnia dermatolog Jeanette Jacknin, zdrowsze i silniejsze komórki skóry chronią ją przed nadmiernym wysuszeniem.

Podstawą jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Nawet, jeśli zimą nie odczuwamy wzmożonego pragnienia warto pamiętać o minimalnej, zalecanej ilości wody. Warto również sięgać po warzywa, które są bogate w wodę - ogórki, seler naciowy. Doskonale sprawdzą się również różnorodne napary.

Podobnie jak do codziennej pielęgnacji skóry stosujemy bogaty krem, jako warstwę ochronną, tak samo możemy pomóc budować jej tę ochronną barierę od środka. Tu niezwykle istotna jest odpowiednia ilość zdrowych tłuszczów w diecie. Skuteczność naturalnej bariery ochronnej naszej skóry zależy m.in. od ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. "Niezbędne tłuszcze są budulcem dla zdrowych komórek skóry" - zapewnia na łamach "Washington Post" dermatolog Dhaval Bhanusali.

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych są tłuste ryby. Warto również wzbogacić dietę o siemię lniane, orzechy, różnorodne oleje i nasiona chia.

Spożywanie dużej ilości owoców i warzyw jest kolejnym krokiem dla zachowania pięknej skóry. "Od lat dostrzegamy korzyści wynikające z różnorodnej diety, bogatej w warzywa i owoce, a dobrą kondycją skóry" - wskazuje Bhanusali. Jak podkreśla ekspert szczególnie istotne są składniki aktywne zawarte w warzywach i owocach. Beta-karoten i witamina C chronią komórki przed uszkodzeniem i są niezbędne do wzrostu i naprawy skóry. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas