15 powodów i nie mniej pomysłów, by jeść czarnuszkę

article cover

15 powodów i nie mniej pomysłów, by jeść czarnuszkę

Posyp nią kanapki z tym, z czym je właśnie zrobiłeś. Czarnuszka sprzyja procesom metabolicznym, będzie pomocna zwłaszcza wtedy, gdy jesz ciężkostrawne produkty. Nie pogryzie się z nimi, a doda smaku i wyrazu najbardziej banalnej kanapce z serem i pomidorem, pasztetem i ogórkiem czy plasterkami kiełbasy. Sprawdź moc tych małych ziaren. Wystarczy 1/3 łyżeczki dziennie, ale regularnie. Małe rzeczy robią wielką różnice, o ile wdrożymy je w życie. Sama wiedza jest bezużyteczna. Ewa Koza, mamsmak.com
Posyp nią kanapki z tym, z czym je właśnie zrobiłeś. Czarnuszka sprzyja procesom metabolicznym, będzie pomocna zwłaszcza wtedy, gdy jesz ciężkostrawne produkty. Nie pogryzie się z nimi, a doda smaku i wyrazu najbardziej banalnej kanapce z serem i pomidorem, pasztetem i ogórkiem czy plasterkami kiełbasy. Sprawdź moc tych małych ziaren. Wystarczy 1/3 łyżeczki dziennie, ale regularnie. Małe rzeczy robią wielką różnice, o ile wdrożymy je w życie. Sama wiedza jest bezużyteczna. Ewa Koza, mamsmak.com
Znalazłeś choć jeden powód, by ją jeść? Jeśli tak, na początek dosyp ją do: - porannej owsianki; - jajecznicy; - wiosennej edycji twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem; - jogurtu; - deseru owocowego; - lodów śmietankowych; - domowej produkcji humusu; - farszu do pierogów ruskich; - ulubionej sałatki; - ziemniaczanego puree; - zielonego koktajlu; - świeżo wyciskanego soku pomarańczowego; - ulubionego dania jednogarnkowego; - fasolki po bretońsku; - kotletów mielonych; - bigosu; - codziennej zupy – zarówno w wersji krem jak i klasycznej.
Znalazłeś choć jeden powód, by ją jeść? Jeśli tak, na początek dosyp ją do: - porannej owsianki; - jajecznicy; - wiosennej edycji twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem; - jogurtu; - deseru owocowego; - lodów śmietankowych; - domowej produkcji humusu; - farszu do pierogów ruskich; - ulubionej sałatki; - ziemniaczanego puree; - zielonego koktajlu; - świeżo wyciskanego soku pomarańczowego; - ulubionego dania jednogarnkowego; - fasolki po bretońsku; - kotletów mielonych; - bigosu; - codziennej zupy – zarówno w wersji krem jak i klasycznej.
Nieprzeciętny zestaw składników odżywczych daje mały ziarnom liczne właściwości zdrowotne. Jedzona systematycznie: - korzystnie wpływa na procesy metaboliczne; - sprzyja leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego; - ma właściwości przeciwpasożytnicze; - działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo; - wzmacnia siły obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi; - wzmacnia komórki skóry i przyspiesza gojenie ran; - ogranicza reakcje alergiczne; - wspiera serce i układ krążenia; - zmniejsza ryzyko insulinooporności, obniża poziom cukru we krwi i wrażliwość komórek na insulinę; - pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi; - ma korzystny wpływ na funkcjonowanie dwóch głównych filtrów w ludzkim organizmie – mowa oczywiście o nerkach i wątrobie; - jest zalecana dla chorujących na astmę; - może być skuteczną profilaktyką rozwoju osteoporozy; - potrafi zmniejszyć odczuwanie bólu; - wzmacnia cebulki włosów i zapobiega ich wypadaniu.
Nieprzeciętny zestaw składników odżywczych daje mały ziarnom liczne właściwości zdrowotne. Jedzona systematycznie: - korzystnie wpływa na procesy metaboliczne; - sprzyja leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego; - ma właściwości przeciwpasożytnicze; - działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo; - wzmacnia siły obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi; - wzmacnia komórki skóry i przyspiesza gojenie ran; - ogranicza reakcje alergiczne; - wspiera serce i układ krążenia; - zmniejsza ryzyko insulinooporności, obniża poziom cukru we krwi i wrażliwość komórek na insulinę; - pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi; - ma korzystny wpływ na funkcjonowanie dwóch głównych filtrów w ludzkim organizmie – mowa oczywiście o nerkach i wątrobie; - jest zalecana dla chorujących na astmę; - może być skuteczną profilaktyką rozwoju osteoporozy; - potrafi zmniejszyć odczuwanie bólu; - wzmacnia cebulki włosów i zapobiega ich wypadaniu.
Niepozorna „mała czarna” skrywa gigantyczny potencjał zdrowia w każdym, pojedynczym ziarenku. Jej trzy czarne konie to: tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Obfituje też w olejki eteryczne, witaminy (głównie A, E i witaminy z grupy B), składniki mineralne, na czele z wapniem, fosforem, żelazem, magnezem, potasem i cynkiem. Zawiera najcenniejsze kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6 i omega-9. W końcu olej z czarnuszki jest jednym z najzdrowszych.
Niepozorna „mała czarna” skrywa gigantyczny potencjał zdrowia w każdym, pojedynczym ziarenku. Jej trzy czarne konie to: tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Obfituje też w olejki eteryczne, witaminy (głównie A, E i witaminy z grupy B), składniki mineralne, na czele z wapniem, fosforem, żelazem, magnezem, potasem i cynkiem. Zawiera najcenniejsze kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6 i omega-9. W końcu olej z czarnuszki jest jednym z najzdrowszych.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?