Reklama

5 produktów, które mogą przyczynić się do powstania nowotworów

Gdzie nie spojrzeć, tam są listy produktów, które zapobiegają nowotworom. Poleca się jedzenie pewnych produktów, gdyż mają pozytywne działanie na ciało i umysł. Jednak co z produktami, które przyczyniają się do rozwoju raka? Najczęstszą przyczyną są przetworzone produkty, gdyż zawierają czynniki rakotwórcze, czyli substancje, z powodu których w ciele mogą rozwijać się komórki rakowe. Ogólnie należy pamiętać, by unikać produktów przetworzonych, a szczególnie tych znajdujących się na liście poniżej

Popcorn z mikrofalówki

Ta pyszna przekąska, po którą zawsze sięgamy podczas filmu, zawiera bardzo toksyczną substancję chemiczną zwaną kwasem perfluorookatnowym, znajdującą się w na wewnętrznej części torby od popcornu. W kilku badaniach udowodniono, że ludzie wystawieni na działanie kwasu perfluorooktanowego mieli większe ryzyko wystąpienia raka pęcherza i nerek. Jeśli jednak nie możesz zrezygnować z popcornu, przygotuj własny lub kup gotowy popcorn w supermarkecie.

Pomidory w puszce

Pomidory w puszce są bardzo wygodne i można je długo przechowywać. Niestety zawierają składnik zwany bisfenol A, który jest używany do wyłożenia wnętrza puszek i jest substancją zakłócającą funkcjonowanie układu hormonalnego, a w rezultacie może zwiększyć ryzyko raka prostaty i raka piersi. Dodatkowo pomidory w puszce są szkodliwe, bo mają wysoki poziom kwasowości, który przyspiesza wchłanianie bisfenolu A do organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie świeżych pomidorów w supermarkecie.

Reklama

Łososie z farmy

Większość ludzi zna wszystkie dobre strony łososia, jednak nie są świadomi tego, że miejsce, z którego pochodzi ta ryba, również ma znaczenie. Łososie z farmy mają wyższe stężenie zanieczyszczeń, takich jak polichlorowane bifenyle, dioksyny i toksafen, które wywołują nowotwory. Najlepiej kupować dzikiego łososia, nawet jeśli kosztuje więcej niż ten z farmy. Nawet jeśli możesz pozwolić sobie na kupno łososia tylko kilka razy w miesiącu, lepiej wybierz tego wolnego od substancji chemicznych, by uniknąć powikłań w przyszłości.

Uwodornione tłuszcze

W przeciwieństwie do naturalnych olejów, jak oliwa z oliwek, olej sojowy czy canola, uwodornione oleje są sztucznie pozyskiwane z warzyw i mogą wywoływać nowotwory. Taki olej zawiera duże ilości konserwantów, które przedłużają przydatność do spożycia wielu produktów przetworzonych i zmieniają ich smak i zapach. Wysokie stężenie kwasów omega-3 znajdujących się w takich olejach jest szkodliwe, bo może zmieniać sprężystość i strukturę błon komórkowych i narazić cię na raka, szczególnie raka skóry. Tłuszcze trans znajdujące się w uwodornionych tłuszczach również są przyczyną nowotworów i należy ich unikać za wszelką cenę.

Chipsy ziemniaczane

Ta popularna przekąska zawiera akrylamid, znany czynnik rakotwórczy, który znajduje się również w papierosach. Ta substancja chemiczna powstaje podczas smażenia w głębokim tłuszczu, gdy temperatura sięgnie 120 stopni Celsjusza, co jest koniecznym etapem podczas produkcji chipsów. Niestety, udowodniono, że akrylamid powoduje raka i produkty, takie jak chipsy, powinny zostać wyłączone z diety.

Chipsy ziemniaczane zawierają również dużo tłuszczu, który może prowadzić do nadwagi i podwyższonego ciśnienia krwi, co może wywołać wiele chorób, łącznie z nowotworami. Alternatywą jest zrobienie własnych chipsów i użycie oliwy z oliwek lub inne przekąski, jak chipsy z jarmużu czy bananów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama