5 rzeczy, do których dojdzie, gdy przestaniesz liczyć kalorie
Siadasz do rodzinnego obiadu, wszyscy zaczynają rozmawiać o szkole, pracy, przyjaciołach i współpracownikach. Ale ty wyłączasz się z rozmowy i zamiast tego zaczynasz obliczać w pamięci zawartość talerza. Grillowana pierś kurczaka – 230 kalorii. Szparagi na parze – 12 kalorii. Brązowy ryż – 100 kalorii. Myślisz: „Nie tak źle, może nawet będę mogła dzisiaj zjeść deser”. Dietetycy i lekarze polecają liczenie kalorii na początku procesu utraty wagi, jednak ciągłe liczenie kalorii może być męczące. Tak naprawdę dietetycy już dawno doszli do wniosku, że dana liczba kalorii może prowadzić do bycia zdrową, szczęśliwą osobą. Zaprzestanie liczenia podczas posiłków może w rzeczywistości mieć wiele pozytywnych aspektów. Oto 5 rzeczy, do których dojdzie, jeśli przestaniesz liczyć kalorie.
Jeśli przestaniesz liczyć kalorie (i oszukiwać), ochota na zjedzenie czegoś słodkiego w ciągu dnia zniknie. Jeśli skupisz się nie na kaloriach, a na tym, co znajduje się na twoim talerzu, dotrze do ciebie smak, zapach, struktura, temperatura pokarmu. Eksperci nazywają to świadomym przeżuwaniem. Jeśli przestaniesz zwracać uwagę na swoje ciało, będziesz wiedzieć, że sięgnięcie po słodką przekąskę ma więcej wspólnego ze stresem, niż z byciem głodnym.
Jedzenie znowu zacznie być przyjemnością
Życie samo w sobie jest wystarczająco stresujące – jedzenie może być łatwe. Ciągle mierzenie, ważenie, planowanie i liczenie może przyczynić się do większego stresu w ciągu dnia. Jeśli skupisz się na tym, by komponować posiłki ze świeżych i smacznych produktów, jak orzechy, nasiona, zioła, przyprawy i chude białko, skupisz się na jakości, a nie na ilości, a w związku z tym przestaniesz liczyć kalorie i możesz się odprężyć. Jeśli twój umysł jest spokojny, to żołądek też. Nie bez powodu podczas stresu jemy więcej. Rozluźnij się więc i skup na wartościowym jedzeniu.
Biorąc pod uwagę cały wysiłek związany z liczeniem i ważeniem kalorii, ludzie często zaczynają sięgać po gotowe produkty. Takie produkty mają mniej wartości odżywczych i często zawierają więcej łatwo przyswajalnych kalorii niż pełnowartościowe posiłki. Twój organizm nie wchłania wszystkich kalorii z pożywienia, bo układ pokarmowy musi rozkładać pokarm na czynniki pierwsze. Badania pokazują, że organizm czerpie tylko 20% kalorii z orzechów, na przykład. Orzechy są bardzo kaloryczne i z tego powodu wielu ludzi woli ich unikać i sięga po wysoko przetworzone płatki śniadaniowe. Może i etykieta na płatkach pokazuje mniejszą kaloryczność niż w przypadku orzechów, jednak twoje ciało wchłonie więcej kalorii z przetworzonego jedzenia niż z naturalnych orzechów. Poza tym w płatkach brakuje błonnika i zdrowych tłuszczów, które pomogą ci schudnąć. Jeśli skupisz się na pełnowartościowych pokarmach, zapewnisz sobie mnóstwo zdrowych składników odżywczych, zaspokoisz głód i przyspieszysz metabolizm.
Kalorie to miara energii, jednak spożywanie określonej ilości kalorii bez skupiania się jakości jedzenia może sprawić, że poczujesz się zmęczona. To dlatego, że niektóre kalorie, jak te zawarte w przetworzonych produktach, spalają się szybciej niż inne. Kalorie nie odżywią twojego organizmu. Jeśli skupisz się na tym, co jesz – spojrzysz na to, przeżujesz, poczujesz i jeśli będziesz jeść w regularnych odstępach czasu, możesz zauważyć, że twoja energia jest mniej zachwiana, nie dopada cię nagły głód, a ty jesteś mniej głodna.
Docenisz swoje ciało
Jeśli przestaniesz myśleć o jedzeniu, jako o narzędziu, które doprowadzi cię do jednego celu (utrata wagi), a zamiast tego zaczniesz postrzegać je jako paliwo dla twojego ciała, przestaniesz zwracać uwagę na nagłe zachcianki swojego ciała. Skupisz się na tym, czego twoje ciało potrzebuje, a nie czego ty chcesz.