6 bakaliowych sposobów na długowieczność
Żyjemy w ciągłym biegu, zapominając często o swoim zdrowiu. Nie myślimy o tym jak będziemy czuć się za kilka lat. Wystarczy jednak wprowadzić drobne zmiany w naszej diecie lub stylu życia, by dzięki urozmaiconym posiłkom wesprzeć nasz organizm i zadbać o dobre samopoczucie na długie lata. Bakalland zaprasza w podróż po 6 bakaliowych sposobach na długowieczność.
Orzechy są zdrowe i smaczne - to prawda powszechnie znana. Ale czy tak naprawdę wiemy co im zawdzięczamy? Są znakomitym źródłem magnezu, potasu i kwasu foliowego. To dzięki nim nasz układ nerwowy sprawnie funkcjonuje. Magnez i potas wpływają na poprawę samopoczucia - pozwalają szybko zasnąć oraz zapomnieć o codziennym stresie. Orzechy bogate są w miedź, która odpowiada między innymi za wygląd naszych włosów oraz pigmentację skóry. Co zrobić by orzechy towarzyszyły nam w ciągu dnia? Warto dodawać je do codziennych posiłków np. poranną owsiankę można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów, do jogurtu warto dodać orzechy pecan, do wieczornej sałatki orzechy pinii. Zamiast słonych przekąsek przed telewizorem warto zajadać się fistaszkami.
Suszone winogrona goszczą na naszych stołach już od ponad 1000 lat. Dzięki starożytnym Egipcjanom możemy się nimi cieszyć do dziś. Rodzynki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. To źródło potasu, który wpływa dobroczynnie na nasz układ nerwowy. Znajdziemy w nich mnóstwo żelaza, wspierające prawidłowe zachowanie funkcji poznawczych. Rodzynki to także bogactwo manganu, który utrzymuje kości w dobrej kondycji. Suszone winogrona to idealna przekąska dla łasuchów. Gdy chodzi za nami coś słodkiego, sięgnijmy po garść rodzynek, które będą zdrową alternatywą dla słodyczy.
Suszone figi były znane już przed wiekami w Mezopotamii. Atleci podczas starożytnych Igrzysk Olimpijskich przed zawodami zajadali się tym owocem. Do dziś są polecane dla sportowców zawodowych, jak i amatorów. Dzięki wapniowi zawartemu w figach nasze kości i tkanki łączne są utrzymane w dobrej kondycji. Figi to także bogactwo magnezu i witaminy B6, które zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia. Suszone figi wpływają dobroczynnie na nasz układ krwionośny oraz nerwowy. Jak wpleść figi do naszej codziennej diety? Wystarczy pokroić 2-3 sztuki i dołożyć je do naszego śniadania przygotowanego na bazie pełnych zbóż i ziaren z dodatkiem jogurtu lub mleka.
Daktyle to owoce daktylowca, jednego z najstarszych drzew jakie są uprawiane. Już w czasach starożytnych były smakołykiem arabskich książąt i swoją silną pozycję utrzymały do dziś. Suszone daktyle są wspaniałą przekąską. Mają w sobie mnóstwo składników mineralnych, które należy uzupełnić np. po wysiłku fizycznym. Są bogactwem potasu, wspomagającego funkcjonowanie mięśni i wspierającego ich regenerację. Natomiast miedź zawarta w daktylach sprawi, że nasze włosy i skóra będą zdrowe i promienne. Jak sprawić by daktyle towarzyszyły nam w ciągu dnia? Warto przygotować pyszny i słodki dżem z suszonych daktyli i soku z pomarańczy.
Daktyle zalewamy 2 szklankami ciepłej wody i odstawiamy aż zmiękną. Do blendera wkładamy daktyle oraz sok z 2 pomarańczy. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków. Nadaje się świetnie na śniadaniowe kanapki posypane orzechami włoskimi lub pistacjami.
Jagody Goji oraz Złote owoce to "superfoods" czyli pokarmy o nadzwyczajnych właściwościach odżywczych. Regularne ich spożywanie sprawi, że nasz organizm będzie funkcjonował bez zarzutów przez lata. Oba owoce są świetnym źródłem witaminy C oraz żelaza, które wpływają na naszą odporność, usuwają oznaki zmęczenia i znużenia. By przez długie lata cieszyć się zdrowiem i być pełnym energii polecamy zielony koktajl z jagodami Goji.
Długowieczność to nie tylko zdrowe ciało i umysł, ale także wygląd skóry, włosów i paznokci. Jedząc bakalie działamy na nasze piękno od wewnątrz, poprawiając koloryt skóry, ukrwienie cebulek włosów oraz wzmacniamy paznokcie. Z bakalii możemy wykonać też kosmetyki, na przykład maseczki.
Maseczka z orzechów włoskich pomoże nam pozbyć się przebarwień. Potrzebne będą: garść orzechów włoskich oraz szklanka ciepłego mleka. Orzechy siekamy i zalewamy mlekiem. Czekamy, aż zmiękną i blendujemy oraz schładzamy. Przygotowaną miksturę nakładamy na twarz na 15 minut. Podczas zmywania maseczki wykonujemy delikatny masaż złuszczający.
Maseczka z suszonej żurawiny i banana nawilży oraz odżywki skórę. Do jej wykonania potrzebujemy: 50 g suszonej żurawiny np. Bakalland oraz jednego dojrzałego banana. Oba składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, która nakładamy na twarz na około 15-20 minut po czym zmywamy letnią wodą. Orzechy i suszone owoce są smaczną i przede wszystkim zdrową receptą na życie pełne energii i zdrowia. Dlatego sięganie po nie w ciągu dnia oraz dodawanie ich do potraw powinno stać się naszym nawykiem.