Reklama

7 smakowitych par dla zdrowia i urody

Pamiętajmy o tych duetach, komponując posiłki. Dzięki nim organizm znacznie lepiej przyswaja cenne składniki odżywcze.

Wiemy, że powinnyśmy jeść 4-5 posiłków dziennie, urozmaiconych, zawierających pokarmy z różnych grup, jak najmniej przetworzone, świeże, surowe lub gotowane na parze albo pieczone w folii. Jeśli do tego zadbamy, by na talerzu obok siebie znalazły się produkty, których składniki wzajemnie się uzupełniają i poprawiają swoje przyswajanie, to taki jadłospis jeszcze bardziej posłuży naszemu zdrowiu, dobrej formie i sylwetce!

Tych zasad warto przestrzegać:

Reklama
  • Najwięcej kalorii powinny nam dostarczać węglowodany złożone pochodzące np. z produktów pełnoziarnistych - co najmniej 60 proc., a najlepiej 70 proc. dziennej puli kalorycznej (wynoszącej średnio 2000 kcal).
  • Warto dopilnować, by spożywane tłuszcze były źródłem maks. 30 proc. wszystkich kalorii.
  • Niewskazany jest nadmiar białka w diecie (o co łatwo np. gdy jemy dużo mięsa), bo może to być obciążające dla nerek. Właściwą ilość składnika oblicza się, mnożąc liczbę kilogramów masy ciała przez 0,8. Np. przy wadze 60 kg wskazana dzienna dawka białka to ok. 48 g.


Pomarańczowe i żółte warzywa plus kropla oliwy
Marchew, dynia oraz kukurydza są bogatymi źródłami beta-karotenu, który dba o nasz wzrok, a także skórę, włosy i paznokcie. Organizm lepiej go wchłonie dzięki odrobinie tłuszczu roślinnego.

Mięso i warzywa

Występujące w wątróbce, wołowinie, drobiu i rybach cenne żelazo hemowe bardzo lubi się z pochodzącą z papryki, natki, brokułów i brukselki witaminą C. Dzięki witaminowemu wsparciu staje się dużo łatwiejsze do przyswojenia, a my... zyskujemy więcej czerwonych krwinek.

Jajka i kiełki
Do niedawna uznawane za niezdrowe jajka wracają do łask, m.in. za sprawą zawartej w żółtkach choliny. Dba ona o nasz układ nerwowy, wątrobę i tętnice - tym lepiej, im więcej kwasu foliowego i wit. A równocześnie zjemy. Dlatego jajka dobrze jadać z kiełkami.

Nasiona słonecznika i rodzynki
Słonecznik to skarbnica antymiażdżycowej i przeciwstarzeniowej wit. E. Aby w pełni ją przyswoić, warto nasiona jadać razem z zasobnymi w miedź rodzynkami. Taka mieszanka dodana do kubeczka jogurtu to świetny pomysł na drugie śniadanie!

Ryby i ser
Taka kompozycja może dziwić ale... jest bardzo polecana, gdyż pozwala na lepsze wykorzystanie zawartych w obu pokarmach składników. Występujący w serze wapń poprawia przyswajanie wit. D3 z ryb, a zawarta w rybach wit. D3 polepsza wchłanianie wapnia z sera.

Jogurt i cykoria
Zjadane razem gwarantują dawkę dobrych dla układu pokarmowego bakterii (tzw. probiotycznych) w połączeniu ze zdrową, pobudzającą ich rozwój pożywką. Taka mieszanka to sposób na lepszą odporność, prawidłową przemianę materii i... nienaganną figurę.

Warzywa strączkowe i koper włoski
Bogate w błonnik fasola, groch, soja i cieciorka są bardzo zdrowe, ale z powodu występujących w nich oligosacharydów mogą sprzyjać wzdęciom... Te objawy skutecznie powstrzyma zawarty w koprze związek chemiczny - karwon.

Rada dietetyka

Nie łącz w posiłku: pokarmów bogatych w magnez (np. makaron pełnoziarnisty, orzechy) z warzywami zawierających szczawiany (np. szczaw, szpinak), bo niszczą one cenny pierwiastek. Jedzenie pełnych wit. C pomidorów z ogórkami to też błąd. Ogórki zawierają enzym, który zabija witaminę!

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy