Reklama

9 właściwości zdrowotnych pestek dyni

Pestki dyni uważa się za dobre źródło cynku, dlatego spożywanie ich to dobry sposób na zapewnienie swojemu organizmowi wystarczającej ilości tego składnika. W niewielkiej pestce dyni znajduje się jednak również całe bogactwo innych minerałów takich jak magnez, białko, mangan i miedź. Zawierają także cenne fitosterole, przeciwutleniacze chroniące nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Spożywanie pestek dyni może przynieść nam wiele prozdrowotnych korzyści.

Wzmacnia zdrowie prostaty i pęcherza

Około 60% mężczyzn w wieku powyżej 50 lat cierpi na niegroźne powiększenie się gruczołu prostaty. Nasiona dyni uważa się za ważny składnik diety mężczyzn ze względu na dużą zawartość cynku. Odpowiednia ilość tego minerału w organizmie zapewnia zdrowie prostaty, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych. Uważa się, że codzienne spożywanie garści pestek dyni to doskonała terapia pomocnicza w leczeniu rozrostu gruczołu prostaty.

Łagodzi stan zapalny wywołany przez artretyzm

Nasiona dyni wykazują działanie przeciwzapalne i jest to główny powód, dla którego stosuje się je pomocniczo w stanach zapalnych organizmu. Stan zapalny wywołany jest przez wiele niedoborów minerałów, witamin i białka. Artretyzm to stan zapalny, który może znacznie obniżyć jakość życia. Zaleca się, aby osoby dotknięte tą chorobą przyjmowały duże ilości białka i dużą ilość składników działających przeciwzapalnie. Warto również stosować masaż z użyciem oleju z pestek dyni w miejscach zmienionych chorobowo. Dwa razy dziennie smarujemy skórę w celu zmniejszenia stanu zapalnego.

Reklama

Pomaga regulować poziom cukru we krwi

Jak wspomniano powyżej, nasiona dyni są bogatym źródłem magnezu, który zwalcza oporność insulinową i przeciwdziała powikłaniom cukrzycowym i chorobie nerek spowodowanej cukrzycą. Osobom cierpiącym na tę chorobę zaleca się spożywanie codziennie dwóch łyżek pestek dyni.

Chronią kości

Nasiona dyni wpływają korzystnie na leczenie osteoporozy, gdyż zawierają dużą ilość miedzi, wapnia cynku, które zwiększają gęstość kości. Codzienne spożywanie pestek dyni może zmniejszyć objawy osteoporozy i wzmocnić układ kostny.

Łagodzą uczucie niepokoju

Pestki dyni mogą uspokajać i zapewniać zdrowy sen dzięki zawartości magnezu i tryptofanu, które mają właściwości uspokajające i usypiające. Zjedzenie garści pestek dyni po wyczerpującym dniu z pewnością przyniesie nam lepszy odpoczynek w ciągu nocy.

Obniżają poziom “złego” cholesterolu

W skład pestek dyni wchodzą fitosterole. To składniki, które obniżają poziom lipoprotein niskocząsteczkowych cholesterolu we krwi. Jednak aby zauważyć zmiany w swoim organizmie trzeba regularnie, codziennie, spożywać pestki dyni bez dodatku soli.

Wpływają korzystnie na pracę serca

Fitosterole zawarte w pestkach dyni mogą także wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru. Miedź w nich zawarta może zwiększać ilość czerwonych krwinek w organizmie i wpływać korzystnie na przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Magnez z kolei pozwala regulować ciśnienie tętnicze i przeciwdziała zawałowi serca i zatrzymaniu pracy serca. Dodanie do swojego codziennego menu pestek z dyni pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Zwalczają pasożyty

Zaleca się stosowanie pestek dyni w celu pozbycia się pasożytów z układu pokarmowego. Składnik zwany kukurbitacyną, zawarty w nasionach dyni, dzięki swoim właściwościom przeciwpasożytniczym, pozwala na wydalenie pasożytów z organizmu. Codziennie rano, na czczo, należy żuć pestki dyni, aż do pozbycia się pasożytów. Trzeba przy tym pić dużo wody.

Wzmacnia układ odpornościowy

Pestki dyni zawierają nie tylko duże ilości minerałów takich jak magnez i cynk, ale także przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega – 3. Wszystkie te składniki odgrywają dużą rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Rozpoczęcie dnia od spożycia pestek dyni pozwoli na zwiększenie poziomu energii i poprawę metabolizmu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy