Ananas – najlepszy wybór na zimę

article cover
123RF/PICSEL

Ananas – najlepszy wybór na zimę

Owoc spożywany na surowo wspomaga pracę układu pokarmowego. Stymuluje rozkład białek, a tym samym trawienie posiłków, szczególnie na bazie mięs. Zawarta w ananasie bromelaina znosi dyskomfort związany z niestrawnością, niweluje wzdęcia i zaparcia. Stymuluje też wydzielanie soków żołądkowych, wielokierunkowo uruchamia trzewia do wytężonej pracy metabolicznej.
Owoc spożywany na surowo wspomaga pracę układu pokarmowego. Stymuluje rozkład białek, a tym samym trawienie posiłków, szczególnie na bazie mięs. Zawarta w ananasie bromelaina znosi dyskomfort związany z niestrawnością, niweluje wzdęcia i zaparcia. Stymuluje też wydzielanie soków żołądkowych, wielokierunkowo uruchamia trzewia do wytężonej pracy metabolicznej.
Bezapelacyjnie najsilniejszym argumentem ananasów jest wielokrotnie już przywoływana bromelaina, która obok wymienionych zalet ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe. Nie bez powodu ananasy są jednymi z ulubionych owoców sportowców. Owoce sprzyjają leczeniu obrzęków pourazowych i stanów zapalnych. Bromelaina sprawdza się również w chorobie zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnym zapaleniu stawów i dnie moczanowej.
Bezapelacyjnie najsilniejszym argumentem ananasów jest wielokrotnie już przywoływana bromelaina, która obok wymienionych zalet ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe. Nie bez powodu ananasy są jednymi z ulubionych owoców sportowców. Owoce sprzyjają leczeniu obrzęków pourazowych i stanów zapalnych. Bromelaina sprawdza się również w chorobie zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnym zapaleniu stawów i dnie moczanowej.
Świeży ananas to silne wsparcie odporności – zawiera duże dawki witaminy C, która jest jednocześnie silnym antyoksydantem. Włączony do zimowej diety wesprze system immunologiczny i pomoże unieszkodliwić wolne rodniki, sprawców przedwczesnego starzenia komórek i większości chorób cywilizacyjnych. Sok ze świeżego ananasa przynosi ulgę w bólu gardła i przy uporczywym kaszlu.
Świeży ananas to silne wsparcie odporności – zawiera duże dawki witaminy C, która jest jednocześnie silnym antyoksydantem. Włączony do zimowej diety wesprze system immunologiczny i pomoże unieszkodliwić wolne rodniki, sprawców przedwczesnego starzenia komórek i większości chorób cywilizacyjnych. Sok ze świeżego ananasa przynosi ulgę w bólu gardła i przy uporczywym kaszlu. 123RF/PICSEL
Ananas jest skarbnicą witamin i minerałów, ale tym pochwalić się może przecież każdy owoc. Ten ma jednak cechę unikatową, zawiera bromelainię. Mowa o grupie enzymów, które wykazują liczne właściwości zdrowotne. Co zatem, poza rozbudzeniem kubeczków smakowych, zyskamy włączając świeże ananasy do zimowego menu?
Ananas jest skarbnicą witamin i minerałów, ale tym pochwalić się może przecież każdy owoc. Ten ma jednak cechę unikatową, zawiera bromelainię. Mowa o grupie enzymów, które wykazują liczne właściwości zdrowotne. Co zatem, poza rozbudzeniem kubeczków smakowych, zyskamy włączając świeże ananasy do zimowego menu? 123RF/PICSEL
Po ananasa powinni sięgnąć nie tylko mięsożercy, ale też osoby w trakcie diety odchudzającej. Zawarte w owocu pektyny (rodzaj błonnika) wypełniając żołądek utrwalają uczucie sytości i zapobiegają pochłanianiu przesadnie dużych porcji. Ten sam błonnik do spółki z wymieniona już bromelainią skutecznie stymulują perystaltykę jelit, dzięki czemu usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Po ananasa powinni sięgnąć nie tylko mięsożercy, ale też osoby w trakcie diety odchudzającej. Zawarte w owocu pektyny (rodzaj błonnika) wypełniając żołądek utrwalają uczucie sytości i zapobiegają pochłanianiu przesadnie dużych porcji. Ten sam błonnik do spółki z wymieniona już bromelainią skutecznie stymulują perystaltykę jelit, dzięki czemu usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. 123RF/PICSEL
Dojrzały owoc jest słodki i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni mocno ograniczyć jego spożycie. Czasem konieczne jest wykluczenie ananasa z diety cukrzycowej. Nawet jeśli nie chorujesz na cukrzycę, zawsze wybieraj tylko świeże owoce. Sprzedawane w puszkach, pływające w cukrowej zalewie, mają dużo wyższą kaloryczność i zdecydowanie mniejszą wartość odżywczą.
Dojrzały owoc jest słodki i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni mocno ograniczyć jego spożycie. Czasem konieczne jest wykluczenie ananasa z diety cukrzycowej. Nawet jeśli nie chorujesz na cukrzycę, zawsze wybieraj tylko świeże owoce. Sprzedawane w puszkach, pływające w cukrowej zalewie, mają dużo wyższą kaloryczność i zdecydowanie mniejszą wartość odżywczą.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?