Bazylia uspokaja i wzmacnia serce
Chętnie używamy jej w kuchni. I warto to robić jak najczęściej, bo poza walorami smakowymi ma też lecznicze. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości wieku dojrzałego.
Zawiera dużą ilość olejku eterycznego oraz polifenoli, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy, bakterie i grzyby. Uspokaja, wzmacnia serce i odporność, poprawia trawienie i likwiduje obrzęki.
Jak przygotować
Napar: Łyżkę suszonej bazylii (50 g/4 zł) zalej szklanką wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedź.
Wywar: Cztery gałązki bazylii (lub dwie łyżki suszonego ziela) zalej litrem wody i zagotuj. Ostudź, przecedź.
Olej: Oderwij listki z 1 pęczka bazylii i zgnieć (np. tłuczkiem). Podgrzej 1/2 l oleju słonecznikowego i ciepłym zalej zioła. Przelej do słoika, zakręć. Trzymaj w lodówce do 2 tygodni.
Na co pomaga i jak stosować
Na uspokojenie: Działa podobnie jak melisa - koi nerwy i zmniejsza stan podenerwowania. Pij szkl. naparu godzinę przed snem, gdy jesteś zdenerwowana. Możesz też stosować dwa razy w roku kurację: pij dwa razy dziennie szklankę naparu przez trzy tygodnie.
Na wzmocnienie serca: Chroni komórki ścian naczyń krwionośnych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i reguluje krążenie oraz pracę serca. Pij po szklance naparu dwa razy dziennie.
Na wzdęcia: Ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu, wspomaga usuwanie złogów, łagodzi skurcze żołądka i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Doraźnie wypij szklankę naparu raz dziennie. W przypadku przewlekłych wzdęć pij dwie szklanki pomiędzy posiłkami przez osiem dni. Jeżeli chcesz powtórzyć kurację, zrób tydzień przerwy.
Na lepszą odporność: Olejki zawarte w bazylii zwiększają aktywność limfocytów, wzmacniając system immunologiczny. Pij wywar 1-2 razy w tygodniu (latem możesz pić schłodzony i z 1/2 łyżeczki miodu).
Na obrzęki i bolące stawy: Zawarty w listkach bazylii eugenol skutecznie łagodzi stany zapalne stawów, zmniejsza opuchliznę i łagodzi swędzenie po ukąszeniach. Bolące miejsca smaruj olejem dwa razy dziennie przez tydzień. Przed opadami deszczu zrób okład: nasącz gazę w oleju i przyłóż go na stawy. Owiń bandażem, by się nie zsunęła, i zostaw na godzinę.
Pesto na infekcje
Zmiksuj pęczek bazylii, 3 ząbki czosnku, 10 orzechów włoskich. Dodaj 3-4 łyżki oleju lnianego, dopraw do smaku solą. Przełóż do słoiczka, zakręć. Trzymaj w lodówce. Stosuj na kanapki lub jako pastę do wędlin. Gdy czujesz, że bierze cię przeziębienie, jedz po łyżce 3 razy dziennie.