Bazylia uspokaja i wzmacnia serce

Chętnie używamy jej w kuchni. I warto to robić jak najczęściej, bo poza walorami smakowymi ma też lecznicze. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości wieku dojrzałego.

Bazylia ma właściwości uspokajające oraz wzmacniające
Bazylia ma właściwości uspokajające oraz wzmacniające123RF/PICSEL

Zawiera dużą ilość olejku eterycznego oraz polifenoli, dzięki czemu działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy, bakterie i grzyby. Uspokaja, wzmacnia serce i odporność, poprawia trawienie i likwiduje obrzęki.

Jak przygotować

Napar: Łyżkę suszonej bazylii (50 g/4 zł) zalej szklanką wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedź.

Wywar: Cztery gałązki bazylii (lub dwie łyżki suszonego ziela) zalej litrem wody i zagotuj. Ostudź, przecedź.

Olej: Oderwij listki z 1 pęczka bazylii i zgnieć (np. tłuczkiem). Podgrzej 1/2 l oleju słonecznikowego i ciepłym zalej zioła. Przelej do słoika, zakręć. Trzymaj w lodówce do 2 tygodni.

Na co pomaga i jak stosować

Na uspokojenie: Działa podobnie jak melisa - koi nerwy i zmniejsza stan podenerwowania. Pij szkl. naparu godzinę przed snem, gdy jesteś zdenerwowana. Możesz też stosować dwa razy w roku kurację: pij dwa razy dziennie szklankę naparu przez trzy tygodnie.

Na wzmocnienie serca: Chroni komórki ścian naczyń krwionośnych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i reguluje krążenie oraz pracę serca. Pij po szklance naparu dwa razy dziennie.

Na wzdęcia: Ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu, wspomaga usuwanie złogów, łagodzi skurcze żołądka i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Doraźnie wypij szklankę naparu raz dziennie. W przypadku przewlekłych wzdęć pij dwie szklanki pomiędzy posiłkami przez osiem dni. Jeżeli chcesz powtórzyć kurację, zrób tydzień przerwy.

Na lepszą odporność: Olejki zawarte w bazylii zwiększają aktywność limfocytów, wzmacniając system immunologiczny. Pij wywar 1-2 razy w tygodniu (latem możesz pić schłodzony i z 1/2 łyżeczki miodu).

Na obrzęki i bolące stawy: Zawarty w listkach bazylii eugenol skutecznie łagodzi stany zapalne stawów, zmniejsza opuchliznę i łagodzi swędzenie po ukąszeniach. Bolące miejsca smaruj olejem dwa razy dziennie przez tydzień. Przed opadami deszczu zrób okład: nasącz gazę w oleju i przyłóż go na stawy. Owiń bandażem, by się nie zsunęła, i zostaw na godzinę.

Zmiksuj pęczek bazylii, 3 ząbki czosnku, 10 orzechów włoskich. Dodaj 3-4 łyżki oleju lnianego, dopraw do smaku solą
Zmiksuj pęczek bazylii, 3 ząbki czosnku, 10 orzechów włoskich. Dodaj 3-4 łyżki oleju lnianego, dopraw do smaku solą123RF/PICSEL

Pesto na infekcje

Zmiksuj pęczek bazylii, 3 ząbki czosnku, 10 orzechów włoskich. Dodaj 3-4 łyżki oleju lnianego, dopraw do smaku solą. Przełóż do słoiczka, zakręć. Trzymaj w lodówce. Stosuj na kanapki lub jako pastę do wędlin. Gdy czujesz, że bierze cię przeziębienie, jedz po łyżce 3 razy dziennie.

100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?