Cenne nasiona
To bogate źródła białka, witamin, mikroelementów i błonnika. Niestety, za rzadko goszczą na naszych stołach.
Można je dodawać do sałatek, jogurtów, płatków zbożowych, zup, potraw z mięsem i ciast. Są też znakomitą przekąską. Zamiast rogalika czy batona lepiej zjeść garść pestek. W jednej łyżce jest 53-63 kcal. Na szczególne miejsce w naszym menu zasługują:
Są bogate w wit. A, B6, D, E i zdrowe kwasy tłuszczowe. Zawierają też cenne minerały - magnez, potas, żelazo, wapń i sód. Są znane jako środek odmładzający, bo składniki w nich zawarte wpływają na utrzymanie dobrej kondycji skóry. Poprawiają też widzenie o zmierzchu. Zapobiegają osteoporozie i depresji. Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca), układu nerwowego i śluzówek. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, a więc zmniejszają ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.
To źródło witaminy A, B1, B15, C, PP, oleju z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Są afrodyzjakiem. Zapobiegają chorobom gruczołu krokowego. Korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Regulują przemianę materii, działają odtruwająco i odwadniająco, obniżają poziom cholesterolu. Są polecane osobom chorującym na zapalenie skóry wywołane alergią. Jedzenie pestek poprawia koncentrację, pracę mózgu i układu nerwowego. Stosuje się je też jako lek przeciw pasożytom przewodu pokarmowego.
Zawierają błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3, estrogeny, witaminę B1, B6, magnez, wapń, żelazo, cynk. W postaci zmielonej (lub zaparzone) siemię osłania błonę śluzową żołądka przed drażniącym działaniem pokarmów, np. smażonych, pikantnych, mocnej kawy, herbaty, alkoholu. Pomaga przy nadkwasocie, zgadze, kłopotach trawiennych. Obniża poziom cholesterolu. Dodaje energii.
Dostarcza wit. E, PP, B1 i B2, żelaza, wapnia, sodu, fosforu, lecytyny, fitoestrogenów. U pań w okresie przekwitania zmniejsza uderzenia gorąca, nerwowość, bezsenność. Ma działanie przeciwnowotworowe. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Łagodzi bóle głowy, zapobiega skurczom naczyń krwionośnych. A także chorobom skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni UV. Wzmacnia kości i przeciwdziała osteoporozie.