Składniki na 4 porcje: - 5 łyżek soku pomarańczowego, - łyżeczka musztardy, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - pół ogórka sałatkowego, - po jednej żółtej i czerwonej papryce, - cebula, - ząbek czosnku, - szczypta kminu rzymskiego, - łyżeczka kurkumy, - 400 ml bulionu warzywnego, - 250 g kaszy kuskus, - 15 g masła, - 50 g pestek dyni, - pęczek mięty, - 200 g sera owczego Przygotowanie: Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą. Stopniowo wmieszać 3 łyżki oliwy. Ogórka, papryki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Łyżkę oliwy rozgrzać w szerokim rondlu i przesmażyć cebulę, czosnek, kmin i kurkumę. Wlać bulion. Wsypać kaszę kuskus i zostawić na 2 minuty aby napęczniała. Dodać płatki masła i gotować 3 minuty na małym ogniu. Pestki z dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Listki mięty drobno posiekać. Sos pomarańczowo-musztardowy dodać do kaszy, wmieszać też paprykę, ogórek, miętę i pestki dyni. Posypać pokruszonym serem owczym, dekorować listkami mięty.