- 5 łyżek soku pomarańczowego,
- łyżeczka musztardy,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół ogórka sałatkowego,
- po jednej żółtej i czerwonej papryce,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- szczypta kminu rzymskiego,
- łyżeczka kurkumy,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 250 g kaszy kuskus,
- 15 g masła,
- 50 g pestek dyni,
- pęczek mięty,
- 200 g sera owczego Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą. Stopniowo wmieszać 3 łyżki oliwy. Ogórka, papryki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Łyżkę oliwy rozgrzać w szerokim rondlu i przesmażyć cebulę, czosnek, kmin i kurkumę. Wlać bulion. Wsypać kaszę kuskus i zostawić na 2 minuty aby napęczniała. Dodać płatki masła i gotować 3 minuty na małym ogniu. Pestki z dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Listki mięty drobno posiekać. Sos pomarańczowo-musztardowy dodać do kaszy, wmieszać też paprykę, ogórek, miętę i pestki dyni. Posypać pokruszonym serem owczym, dekorować listkami mięty.