Zupa z dyni
Z kuchni austriackiej

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 łyżki masła albo margaryny,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1/8 wytrawnego wina białego,
- 200 g śmietany,
- sól, biały pieprz,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 100 g Creme fraîche,
- 4 łyżeczki oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Dynię i 2 cebule obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulę. Dodać dynię i również krótko przesmażyć. Całość oprószyć mąką i wymieszać. Wlać bulion, wino i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 25-30 minut, aż dynia stanie się miękka. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć i odstawić do ostudzenia. Zupę zmiksować i ponownie doprawić. Rozlać do talerzy, każdą porcję posypać pestkami dyni, zrobić kleks z Creme fraîche i dodać po łyżeczce oleju z pestek dyni.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal